Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Hieronder hebben we een verzameling gemaakt van handige tips en wetenswaardigheden die je reis in Mexico makkelijker kunnen maken.

Veiligheid

In de steden, vooral op markten en op busstations, zijn soms zakkenrollers aan het werk. Zorg dat je je grote geld en waardepapieren onder je kleding draagt, op een manier die niet zichtbaar is. Hou wat handgeld apart, zodat je niet midden op straat naar je grote geld moet zoeken. Draag eventueel je dagrugzak op je buik als er waardevolle zaken inzitten.

Berovingen vinden wel eens plaats, meestal is dat op plekken waar je sowieso beter niet had kunnen zijn zoals donkere, stille straatjes.

Een enkele keer vindt er in Mexico een busoverval plaats. De kans dat het je gebeurt, is kleiner dan 1 op de 1000, maar als het gebeurt, dan is het goed georganiseerd en word je vriendelijk verzocht al je waardevolle spullen af te geven, hetgeen je dan ook doet.

Er is geen reden om ongerust te zijn, maar wel reden om na te denken bij wat je doet. De risico's in Mexico zijn te vergelijken met een bezoek in Nederland aan een groot evenement in een stad waar vele mensen op af komen. Opletten op je geld, niet met waardevolle spullen te koop lopen en niet zoveel drinken dat je niet meer weet wat je doet. 

Toilet

Het rioleringsstelsel in Mexico kan niet overweg met WC-papier. Er staat daarom dus altijd een emmertje naast de toilet pot. Het klinkt misschien niet zo fris maar stop hier aub toch al je gebruikte papiertjes in. Een verstopte wc die niet doorspoelt is nog veel onfrisser.

WC papier is vrijwel altijd aanwezig in je accommodatie maar met openbare toiletten is dat niet altijd het geval. Er zijn overigens niet zo gek veel openbare toiletten dus probeer een beetje te plannen. Bij de busstations zijn prima openbare toiletten waar je 4 pesos voor betaald. Je krijgt dan een bonnetje (god mag weten waarom) en een stuk wc-papier mee.

Water

Leidingwater is niet geschikt voor consumptie. In vrijwel ieder winkeltje kun je voor een paar peso water kopen.

Elektriciteit

Elektriciteit is gelijk aan die in de Verenigde Staten: 110-125 volt, 60 hertz, met bijbehorende stopcontacten, waarvoor je een verloopstekker nodig hebt. Voor apparaten die deze voltage niet aankunnen heb je dus ook een transformator nodig om 110 volt om te zetten in 220 volt. De meeste moderne apparatuur kan met een verloop steker gewoon functioneren op 110 volt als op 220 volt. Wil je het zeker weten kijk je even op de adapter van de apparatuur.

Taal

In Mexico is Spaans de voertaal. Vaak spreken de Indianen een van de lokale Mayatalen. In de kustgebieden wordt nog wel Engels gesproken, maar daarbuiten is het enkel nog Spaans. Een (basis) cursus Spaans is dus geen overbodige luxe wanneer je zelfstandig gaat rondreizen. Wil je budget reizen dan is het goed spreken van de Spaanse taal een absolute pré! Omdat je gemakkelijker informatie kunt inwinnen, minder snel beduveld wordt en gesprekjes met de locals aan kunt gaan wat de reis verder verrijkt.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil is, afgezien van een ingewikkeld systeem van zomer- en wintertijden dat per Mexicaanse staat verschilt, meestal 7 uur. Als het in Mexico 12 uur 's middags is, dan is het in Nederland 7 uur 's avonds. 

Openingstijden

De hieronder genoemde openingstijden zijn niet de precieze tijden, want die kunnen variëren. Het zijn de uren waarop vrijwel alle plaatsen van die categorie in ieder geval geopend zijn.

Op nationale feestdagen kom je in de regel voor een gesloten deur te staan.

De algemene werkdag is van 09.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur in Mexico. Banken en postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.00 of 14.00 uur. Vaak zijn banken langer open, maar op latere tijdstippen kun je meestal geen geld meer omwisselen.

Musea en archeologische plaatsen zijn dagelijks geopend van 08.00 tot 17.00 uur De meeste winkels in Mexico zijn maandag t/m zaterdag geopend van 09.00 tot 20.00 uur met een paar uur siësta in de middag.

Post

Er is een redelijk efficiënte post systeem in Mexico. Als je er zeker van wilt zijn dat je post aankomt, en ook binnen een redelijke termijn, geef dan je brieven en kaarten zelf af bij het postkantoor (correo). De post arriveert meestal na een week tot 10 dagen op de bestemming in Europa

E-mail & Internet

Er zijn op verschillende plekken internetcafés in de steden dus meestal is internetten en mailen geen probleem. Ook heb je in vrijwel alle hotels in de toeristische gebieden gratis WIFI. Ook restaurants en zelfs in de duurdere bussen kun je (tegen betaling) van WiFi gebruik maken. Heb je een goed WiFi signaal dan is het internet ook nog eens erg vlot. In duurdere hotels is WiFi beschikbaar op de kamer, in goedkopere vaak alleen op bepaalde plaatsen.

Fotograferen en filmen

De mensen zijn niet altijd gediend van fotograferen. In geval van twijfel kun je het beter even vragen. Soms zullen ze nee zeggen, een enkele keer geld vragen.

Binnen in verschillende kerken is fotograferen streng verboden, net als processies op sommige plaatsen. Met name in kleine Maya dorpjes waar ze hun eigen regels en wetten hebben gaan ze hier niet zachtzinnig mee om. Vraag dus vooraf even na of je een foto mag maken in de kerk of (close up) foto’s van mensen. Maya’s geloven namelijk dat je de ziel ontneemt wanneer je een foto van ze maakt.

Feestdagen

In Mexico zijn gedurende het jaar wel feesten en kleurrijke festivals. Iedere stad heeft wel een eigen feestdag en daarnaast is er vrijwel elke maand ook nog een nationale feestdag of fiësta. De christelijke feestdagen zijn voor het overwegend katholieke Mexico erg belangrijk. Je hebt Kerstmis (Navidàd), Driekoningen (6 januari) en Pasen. De week voor Pasen "Semana Santa" is de ultieme week vol met optochten. Een bijzonder feestdag is Día de los op deze dag 2 november staan overleden geliefden centraal. Je kunt over snoepschedels en versieringen kopen. Picknicken op het kerkhof is een populaire activiteit voor families op deze dag. Een andere belangrijke dag is 12 december "Dia de Virgen de Guadalupe" de feestdag voor het grootste religieuze icoon van het land. Andere nationale feestdagen zijn o.a. 1 januari (Nieuwjaar); 5 februari (Contitution Day); 16 september (Onafhankelijkheidsdag); 20 november (Dag van de Revolutie).

Turifriends

Turifriends zijn toerisme studenten die in sommige steden aanwezig zijn om toeristen te helpen. Erg handig. Ze spreken vaak goed Engels en kunnen je verder helpen in de stad. Ze hangen rond in de stad bij het centrale plein en je kunt ze zelf herkennen aan de blauwe hoed, shirt en kaki vest en broek.