Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor Mexico.  Je krijgt aan de grens een stempel en een visumpapiertje waarmee je 15, 30, 60 of 90 dagen als toerist in Mexico mag blijven. Je kunt je periode tot of maximaal 180 dagen verlengen voor een aaneengesloten periode in Mexico. Kom je over land Mexico dan moet je hiervoor betalen (ongeveer €20). Wanneer je per vliegtuig Mexico binnen komt zijn de kosten meegenomen in je ticket en mag je standaard 30 dagen blijven. Zorg er voor dat je het visumpapiertje niet verliest. Want dit kan voor erg veel problemen zorgen. Het kost je sowieso geld om aan een nieuw entree bewijs te komen, hoeveel hangt af van de ambtenaar die je op dat moment voor je hebt. Het kan mogelijk helpen om een foto van je visumpapier te maken en deze naar jezelf te mailen. In geval van diefstal of verlies heb je in ieder geval bewijs.

Controleer van te voren wel hoe lang je paspoort nog geldig is, je mag Mexico namelijk alleen in als je visum op dat moment nog minimaal 6 maanden geldig is. Mocht je medicijnen meenemen heb hier officieel een bijsluiter voor nodig in de Spaanse taal of een dokters verklaring. In de praktijk lijkt hier weinig naar gevraagd te worden.

Grensovergangen

Mexico heeft diverse grensovergangen met de Verenigde Staten, Belize en met Guatemala. Bij de grensovergangen met de Verenigde Staten is het verstandig even goed op te letten of je wel een stempel in je paspoort krijgt. Voor Nederlanders en Belgen is dit verplicht maar voor Amerikanen niet. Het is zonde als je later in de problemen komt omdat je geen stempel hebt.

Wanneer je vanuit Mexico naar Guatemala gaat lever je het entree bewijs weer in. Zodra je Mexico weer inkomt moet je zorgen voor weer een nieuw entree bewijs. De gemakkelijkste manier om van Mexico naar Guatemala te komen is door een shuttle service te boeken. Zij brengen je vanuit een stad in Mexico naar de grens waar ze je vervolgens helpen met het afhandelen van de formaliteiten. Deze manier van de grens over te gaan (waar je iets meer voor betaald) verloopt soepel. Wil je het zelfstandig doen dan is dit mogelijk, maar het is wel aan te raden dat je goed Spaans spreekt. Aan de Mexicaanse grens handel je de formaliteiten af. Vervolgens moet je vervoer regelen naar de douane van Guatemala. Hier betaal je $20,- pesos om vervolgens het land in te mogen. Bij de grens stikt het van de mannetjes die geld kunnen wisselen. Ze hebben niet de beste koers, maar het is een van de weinige plaatsen waar je Mexicaanse pesos om kunt wisselen. Je hoeft niet perse geld te wisselen, maar het kan handig zijn een klein bedrag om te wisselen ($200 pesos), zodat je in ieder geval wat kleine dingen kunt kopen. Tel goed na of je ook daadwerkelijk het bedrag krijgt wat je om zou moeten wisselen. Deze mannetjes zijn erg handig in het  “vergeten” van het geven van alle briefjes. Wissel ook nooit bij de eerste persoon je geld om, zij hebben de slechtste koers. Hoe minder geïnteresseerd je lijkt hoe betere koers je kunt krijgen. Zorg ook dat je ongeveer weet wat de wisselkoers is zodat je weet waarover je onderhandeld.

Wanneer je de Maya Route reist en door Mexico, Guatemala en Belize trekt lever je wel je het visumpapiertje in bij de grens van Guatemala of Belize. Wanneer je vervolgens weer Mexico in reist moet je een nieuw visum aanvragen. Ook moet je dan je entree/exitfee opnieuw betalen van Mex $295,- . Dat je deze al betaalt hebt in het vliegticket zal weinig douane beambten een zorg zijn. Je hebt dan ook maar een keuze en dat is betalen. Je krijgt een nieuw papiertje waarmee je het land weer kunt verlaten en een betaalbewijs. Bewaar beide goed.

Overstappen in the Verenigde Staten

Veel vluchten naar Mexico hebben een overstap in Amerika. Houd er rekening mee dat als je in de Verenigde Staten door de douane moet, je minimaal 72 uur van te voren je Esta in orde moet maken. Mocht je bijvoorbeeld door een overboeking een andere vlucht krijgen en minder dan 72 uur hebben dan kan de luchtvaartmaatschappij je vaak helpen om je Esta sneller aan te vragen.

Douanebepalingen

Iedereen zou ondertussen moeten weten dat bepaalde producten niet door de Europese douane komen en dan hebben we het niet alleen over drugs!

Er worden regelmatig veren, koraal, voorwerpen van schildpaden aangeboden in Mexico, waarvoor in het algemeen geldt dat bezit zowel in Mexico als in Nederland of België ten strengste verboden en dus strafbaar is! Over het algemeen is de regel simpel: geen natuurlijke/dierlijke producten meenemen. De uitvoer van schelpen is ten strengste verboden in Mexico.

Er worden oude/antieke voorwerpen te koop aangeboden, meestal zijn deze nep en mag je ze dus wel in Nederland invoeren. Heb je een hele goede kopie of een origineel voorwerp dan heb je hiervoor een exportvergunning nodig.

De controle op drugs in het land is erg streng. Ongeacht waar je het land binnenkomt of vertrekt wordt er op drugs gecontroleerd. Soms door willekeurig de bagage te bezoeken maar ook vaak met drugshonden die alle bagage nalopen. Of je bagage wordt doorzocht hangt af van een “stoplicht”. Deze paal met een rood en groen licht bepaald willekeurig na het drukken op de knop of je door mag lopen of dat je spullen doorzocht worden. Wanneer drugs gevonden worden in je bagage dan mag je 15 jaar lang in het land blijven “all inclusive” :) . Zorg dus dat je hier zo min mogelijk mee te maken krijgt.

Bagage

Wanneer je van of naar Mexico vliegt kan het voorkomen dat je bagagelabel van je bagage wordt afgehaald en wordt vervangen door een andere. Jouw bagagelabel wordt dan gebruikt voor bagage waar drugs in zit. Controleer daarom altijd je bagage en bagagelabel wanneer je deze weer ophaalt van de band. Heb je het idee dat er mee geknoeid is kun je dit het beste zelf aangeven.