Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Malta is maar 27 km lang en 15 km breed en Gozo is maar half zo groot. Je hoeft, wanneer je wat van Malta wilt zien, dan ook geen grote afstanden af te leggen. Met de auto rijd je van de ene kant van het eiland helemaal naar de andere kant in ongeveer 45 minuten. Met het openbaar vervoer duurt het iets langer. Het openbaar vervoer is dan ook een zeer goede manier om het eiland mee te verkennen.

Voor 2011 reden ze in Malta rond in de nostalgische bussen die je nu nog steeds als souvenir kunt kopen. Na 2011 zijn deze welbekende bussen vervangen door de moderne Arriva bussen. Met deze moderne bussen, uitgerust met airconditioning, is het mogelijk om vrijwel alle belangrijke hotspots van het eiland bezoeken. Heb je wat minder tijd of wil je juist wat andere plekken verkennen, dan kun je een auto huren. In het laagseizoen kun je al een voor €50,- een auto huren voor een week.

Naast de auto en de bus kun je ook gebruik maken van de hop-on-hop-off bus. Deze rijden vaste routes waar je, zovaak als je wilt, in en uit kunt stappen om de (toeristische) bezienswaardigheden te bekijken. Meer informatie over de hop-on-hop-off bus vind je bij de tours. 

Net als het eiland Malta is ook Gozo te bereizen via het busnetwerk van Arriva en de hop-on-hop-off bus. Het eiland Comino is zo klein dat je daar alleen te voet kunt gaan.

Bus

Er zijn op Malta meer dan genoeg bussen. De oude Bedford bussen uit de jaren '50 zijn helaas uit het straatbeeld verdwenen, op een enkele bus na die wordt ingezet bij tours. 

De bussen maken deel uit van een uitgebreid netwerk en rijden over het algemeen meerder keren per uur. Het bussysteem werkt erg goed en is zeker vanuit Valletta erg duidelijk. Er zijn verschillende soorten buskaartjes verkrijgbaar: 2 uurs-kaartjes, 1 dagskaartjes en 7 daagse kaartjes welke respectievelijk €1,30, €1,50 en €6,50 kosten. Betalen doe je contant en het liefst gepast bij de buschauffeur, of je haalt een kaartje bij de bus terminal. Verblijf je langer dan een week in Malta, dan kun je voor €26,- een 30 dagen of voor €72,- een 90 dagen kaart kopen. De kaartjes die op Malta gekocht zijn, zijn niet geldig op Gozo. Voor Gozo zijn soortgelijke buskaartjes beschikbaar, maar daar betaal je iets andere prijzen.

De bussen zijn uitgerust met een nummer en een eindbestemming welke op de voorkant staan. In de moderne bussen wordt de volgende halte aangegeven. Bij twijfel kun je het altijd aan de buschauffeur vragen.Op de website van Malta Public Transport kun je wat extra informatie vinden over de routes en tijden. 

Bij iedere bushalte staat aangegeven welke bussen (nummers) er stoppen met de bijbehorende tijden. Ook is er een folder beschikbaar met daarin een plattegrond van het eiland met daarop de busroutes aangegeven. De bussen rijden redelijk op tijd, maar zijn nog wel eens wat verlaat wanneer je in de spits reist. Houd er ook rekening mee dat er meerdere bushaltes vlak bij elkaar kunnen liggen waar verschillende bussen stoppen.

Het grootste busstation is gesitueerd in Valletta, waarvandaan de bussen zich over het eiland verspreiden. Verblijf je niet in Valletta dan zal je dus mogelijk vaker over moeten stappen om bij een bestemming te komen. Vanuit Valletta kun je vrijwel overal met een directe busverbinding naar toe.

Vanuit Sliema doet de bus er gemiddeld 15 tot 20 minuten over om in Valletta te komen, in de spits kan dit gemakkelijk oplopen tot meer dan 45 minuten. Van Valletta naar de internationale luchthaven met de bus duurt ongeveer 45 tot 60 minuten, zonder al te veel verkeer op de weg.

Zoals eerder gezegd is reizen met de bus niet zo snel, maar omdat Malta niet zo groot is zal je toch zelden meer dan een half uur in de bus moeten zitten. Ritjes van een uur (Valletta naar Cirkewwa Ferry Terminal) komen voor, maar ook dit is sterk afhankelijk van de drukte in het verkeer.

Ferry

Er is passagiersferry van Valletta naar Sliema, deze gaat - afhankelijk van het seizoen-  ongeveer om het half uur, tot 17:00 uur. De boot is de snelste manier om van Sliema naar Valletta te gaan of andersom. De boot doet er namelijk 5 tot 10 minuten over om de overtocht te maken. Deze overtocht is sowieso de moeite waard aangezien het je een heel ander beeld geeft van de stad en de haven van Sliema. Een enkeltje kost €1,50.

De ferry tussen Malta en Gozo gaat overdag minimaal een keer per uur en vertrekt vanaf de Cirkewwa Ferry Terminal, een retourticket kost €4,65. Voor het meenemen van een auto betaal je €15,70. Er zijn complete tours die vertrekken vanaf Valletta naar Gozo of naar Comino, maar deze zijn veelal duurder en duren vaak de hele dag (Vertrek 10:30, terugkomst 16:30).

Naar Comino ben je aangewezen op commerciële watertaxi’s. Deze kosten €10,- voor een retourtje. Wil je naar Comino vanuit Valletta, dan zijn de kosten ongeveer het dubbele, maar dan zijn een tour en lunch vaak inbegrepen.

Huurauto 

Er zit weinig structuur in het 'sportieve' rijgedrag van de bewoners van het eiland. Ook het inparkeren en het wegrijden uit een parkeervak vergt de nodige vaardigheden, wanneer je zowel voor als achter je auto maar 20 cm ruimte hebt. Het gros van de auto's, zeker 1 op de 3 in de steden, heeft behoorlijke schade opgelopen, met name deuken. 

Een auto huren zal, zelfs wanneer je met 4 mensen bent, niet snel goedkoper zijn dan de bus. Toch kun je in het laagseizoen als voor €50,- voor een week een kleine auto huren. Mede hierdoor en vanwege de vrijheid en het gemak kiezen veel toeristen hier toch voor. Moet je voor je vertrekkende vlucht vroeg of heel laat op het vliegveld zijn dan kan je ook een auto huren op het vliegveld, dit is maar een klein beetje duurder dan een taxi nemen en je hebt dan wel 24 uur plezier van je auto.

Bedenk alleen goed of het voor jou weggelegd is. Dek jezelf goed in door het eigen risico zoveel mogelijk te verkleinen. Dit betekent echter dat de huurprijs hoger zal uitvallen. In plaatsen zoals Valletta, Sliema, St. Julians en op het vliegveld kun je terecht voor een huurauto.

Ondanks dat Malta als erg veilig te boek staat moet je rekening houden met het feit dat huurauto's dusdanig herkenbaar zijn waardoor ze regelmatig leeggeroofd worden. Laat dus nooit waardevolle spullen achter in je huurauto, maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor Malta. Een liter benzine kost in mei 2014 €1,44, een liter diesel €1,36. De kwaliteit van de wegen is sterk wisselend, sommige Maltezers grappen zelfs dat als de weg slechter wordt dit bij de beleving van de "countryside" hoort. De bewegwijzering is goed en in het Engels opgesteld. De maximum snelheid op Malta is 80 km per uur buiten de bebouwde komen en 50 km per uur binnen de bebouwde kom. Op Malta rijdt men aan de linkerkant van de weg. 

Auto rijden en parkeren in Valletta kan een behoorlijke uitdaging zijn. De meeste bewoners van het eiland rijden stevig door een hebben een soort van systeem ontwikkeld om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Zo claxonneren ze voor ze een kruispunt over rijden waar je verder niets kunt zien, wanneer ze geen claxon terug horen zullen ze met dezelfde snelheid door blijven rijden. In Valletta kan het ook lastig zijn een parkeerplaats te vinden, veel zijn er namelijk niet of ze zijn bezet. Buiten Valletta is het rijden met een auto een stuk gemakkelijker.

Tours

Er worden op Malta meer dan genoeg tours aangeboden. Wanneer je meerdere bestemmingen op een dag wil combineren dan kan dit een goed idee zijn. Zo zijn er twee een hop-on-hop-off busmaatschappijen die meerdere circuits aanbieden. Wij hebben zowel Malta Sightseeing als City Sightseeing Malta uitgeprobeerd en beide zijn goed bevallen.

Verder worden er veel boottochten aangeboden, bijvoorbeeld naar Comino en Gozo. Het is ook mogelijk om rondom het eiland te varen, of zelfs een dagtochtje naar Sicilië te maken. Op deze manier kun je in een kortere tijd meer dingen bezichtigen.