Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Malta is een vrij goedkope bestemming om naar toe te vliegen en om rond te reizen. De kosten hoeven dus niet al te hoog te zijn. Welk budget je nodig hebt op Malta is sterk afhankelijk van je eigen interesses en wat je er zelf aan uit wilt geven. Wanneer je samen reist is een dag budget van €50,- per dag per persoon in het laagseizoen mogelijk.

Accommodatie

Accommodatie zal een groot deel van je budget zijn. In het laagseizoen is het mogelijk dankzij leuke acties al een kamer inclusief ontbijt te hebben voor €25,- per nacht. In het hoogseizoen betaal je meer. Toch kost een overnachting in Malta veel minder dan in de rest van Europa en zeker wanneer je het vergelijkt met andere hoofdsteden. Zo kun je in Valletta voor ongeveer €110,- per nacht in een zeer riant appartement met eigen keuken en lounge gedeelte verblijven.  De oude gebouwen die Palazzo’s genoemd worden staan veelal in het centrum van Valletta. Het zijn de typische woningen van de stad en alleen daarom al de moeite waard om er een nachtje of wat te boeken.

Eten en drinken

Wanneer je een keer per dag een hoofdmaaltijd in een restaurantje eet en verder een broodje, moet je voor eten en drinken rekenen op €20,- p.p.p.d. Ontbijten kun je al gemakkelijk voor €5,- . Ook even op het terras gaan zitten en wat drinken en eten is zeer betaalbaar en je zal versteld staan van de prijs.

In vrijwel iedere stad of plaats zijn tal van bakkertjes waar je een broodje kunt halen of cafés waar je wat kunt drinken. In de meeste gevallen bieden deze plaatsen ook gratis WiFi internet aan zodat je meteen het thuis front jaloers kan maken met mooie foto’s.

Vervoer

Vervoer op Malta is (spot) goedkoop. Voor €1,50 reis je de hele dag met de bus en voor €5,- á €10,- huur je een auto per dag. In vergelijking tot andere plaatsen in Europa is zelfs de taxi relatief goedkoop, al blijft het veel duurder dan de bus of eigen vervoer.

Ook per boot kun je jezelf gemakkelijk verplaatsen van eiland naar eiland of van de ene kant naar de andere kant van het water. Prijzen voor de boottochtjes zijn zeer schappelijk en daarnaast ook nog eens een leuke manier om sommige plaatsen op een andere manier te bekijken.

Tours

In tegenstelling tot het vervoer en eten zijn de tours een stukje duurder. Voor de entree van een simpele kerk of museum betaal je al snel €5,-. Ga je naar wat grotere bezienswaardigheden dan betaal je vaak rond de €10,- . Hierdoor kan je dag budget wat sneller oplopen zeker wanneer je veel wilt bezoeken.

Het loont de moeite om van te voren te kijken welke tours je wilt doen of bezienswaardigheden je wilt zien. De Malta Pass kan dan zeker de moeite waard zijn om aan te schaffen, aangezien het voor extra kortingen zorgt die je er vrij snel weer uit kunt hebben.

Wil je duiken op Malta dan moet je hier in je budget apart rekening mee houden.

Geld

Op Malta gebruiken ze de Euro. Er zijn meer dan voldoende pinautomaten waar je met je Nederlandse of Belgische (Maestro) pinpas terecht kunt. Met name de Bank of Valletta is in vrijwel iedere plaats van betekenis te vinden. Sommige automaten accepteren alleen Visa, maar dan is er altijd wel een andere pinautomaat in de buurt.