Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Malta bestaat uit meerdere eilanden, waarvan Malta, Gozo en Comino de bekendste zijn. Ieder eiland heeft zijn eigen unieke bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Wanneer je met het openbaar vervoer reist kun je in een week tijd behoorlijk wat van het eiland zien. En met eigen vervoer kun je kun je zelfs nog wat meer van het eiland zien. Ongeacht het vervoersmiddel kun je in een week tijd veel bezoeken.

Ben je naast het bezoeken van de bezienswaardigheden ook van plan te gaan duiken, of wil je wat dagen op het strand doorbrengen, dan heb je wat meer tijd nodig als je daarnaast ook nog de eilanden wilt bekijken.

Valletta

Valletta is tegenwoordig de hoofdstad van Malta en is al vanaf 1566 bewoond. Fort Elmo, het grote fort in de punt van de stad, bestaat zelfs al langer dan de stad en is gebouwd door de ridders die destijds het eiland op deze plek probeerden te verdedigen. Nadat de Turken, na drie maanden van aanvallen, Valletta wisten in te nemen werd begonnen aan de bouw van de nieuwe hoofdstad Valletta. Valletta is een prima stad om te voet te verkennen en alle straten liggen in een gemakkelijk grid, waardoor navigeren erg makkelijk wordt. Er zijn veel oude gebouwen, pleintjes met kerken en mooie uitzichten waar je steeds weer wat nieuws weet te ontdekken. Daarnaast vind je er ook vele moderne winkels in de hoofdstraat van de stad.  

The Three Cities

Cospicua, Senglea en Vittoriosa, de zogenaamde three cities, kijken uit over het water op Valletta. In de zomer is het hier een stuk rustiger dan in Valletta, maar in het laagseizoen is het precies andersom. De steden Cospicua, Senglea en Vittoriosa zijn, net als Valletta, prima om te voet te verkennen. Dwaal door de straatjes en bezoek de parkjes voor de beste uitzichten. Vanaf hier zie je goed dat Malta vroeger vooral bestond uit forten en grote stadswallen, wat nu nog steeds een imposant gezicht is. Wanneer je de boot neemt van Valletta naar Sliema is het zelfs nog indrukwekkender. 

De belangrijkste bezienswaardigheden van de Three cities zijn: 

  • Birgu Marina & Waterfrond (zie foto)
  • St Lawrence Kerk
  • Malta at War Museum
  • Malta Maritime Museum (aanrader)
  • Fort St Angelo

Paola

Paola heeft als dorpje niet veel bezienswaardigheden, maar in Paolo vind je wél het Hypogeum, de ondergrondse graftombes, en de 5000 jaar oude tempels van Tarxien. Houd er rekening mee dat er maar een beperkt aantal bezoekers per dag in het Hypogeum worden toegelaten. Fotograferen is niet toegestaan en het is geen aanrader als je claustrofobisch bent. Er is een kluis aanwezig waar je tas in wordt bewaard. Het is verstandig om enkele weken van te voren je kaartjes te bestellen. De tempels van Tarxien bevinden zich op loopafstand van het Hypogeum.

Mosta

In het dorpje Mosta bevindt zich de “Parish church of santa Maria”, ook wel de Mosta Dome genoemd. Deze kerk heeft de op twee na grootste koepel in Europa, na het Pantheon en de Sint Pieter in Rome. De koepel en de schilderingen in de kerk zijn erg mooi. De kerk heeft ook nog een bijzonder verhaal: In 1942 vielen er twee bommen op de kerk terwijl er 500 kerkgangers binnen waren, maar geen van de bommen ging af. Een replica van een van de bommen is nu te zien in de kerk. De kerk is gratis te bezoeken. Behalve de kerk heeft het dorpje weinig meer te bieden.

Marsaxlokk

Dit leuke vissersdorpje bezoek je voor de vele traditionele Maltese vissersboten die in de haven liggen. Iedere zondag wordt de vis ook verhandeld op de markt en krioelt het er van de mensen. Het dorp ligt op een half uurtje van Valletta en kan gemakkelijk vanaf Valletta in een ochtend of middag bezocht worden. Ook de Hop-on-Hop-of bus rijdt door dit dorpje. 

Mdina

Mdina is de oude hoofdstad van Malta en is erg de moeite waard om te bezoeken. De naam komt dan wel uit het Arabisch, maar verwacht hier geen Arabische taferelen en drukte. Het is er juist erg rustig en dankzij de pittoreske straatjes is het erg leuk om door de stad te dwalen. Eventueel kun je ook met paard en wagen door de stad rijden, maar het is ook zeker de moeite waard om even door de stad te slenteren. In Mdina zijn twee kerken die tegen betaling te bezoeken zijn, entreeprijs is €5,-. 

Mdina is per bus te bereiken vanaf Valletta met buslijn 51, 52, of 53. Je bent er in ongeveer 45 minuten.

Victoria (Rabat)

Victoria, of Rabat, ligt op loopafstand van Mdina en kan dus tegelijkertijd met deze plaats bezocht worden. De belangrijkste bezienswaardigheden in Rabat zijn de Romeinse villa, de WWII schuilkelders, de verschillende catacomben en St Paul's Grotto

Volgens het Nieuwe Testament werd in Rabat het evangelie over Malta verspreid door St Paul. Dit gebeurde nadat hij schipbreuk had geleden en gevangen was genomen in de grot waar zich nu de kerk ook bevindt. In de grot werd St Paul drie maanden vastgehouden en verspreidde hij het evangelie onder de Maltezers. Volgens de verhalen vonden hier ook meerdere wonderen plaats waardoor de Maltezers hem verafgoden. De plek is zo beroemd dat ook de paus naar de grot is gekomen om daar te bidden. 

Een bezoek aan de St Paul's Grotto is de moeite waard, zeker in combinatie met het museum, de WWII schuilkelders en de catacomben. De schuilkelders en catacomben vormen een groot labyrint van gangen en ruimtes waar mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog zich hebben schuilgehouden.

Openingstijden zijn: 9:30 tot 17:00 uur.
Entree is €5,- per persoon. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.  

Rabat is per bus te bereiken vanaf Valletta met buslijn 51, 52, of 53. Je bent er in ongeveer 45 minuten.

Mnajdra en Hagar qim

Mnajdra en Hagar qim zijn de meest interessante tempels op Malta. Wanneer je een auto hebt gehuurd kan je makkelijk nog andere plekken bezoeken zoals “The Red Fort”, de “Dingli Cliffs” of het dorpje Zurrieq voor een boottocht door de Blue Grotto. Ook Clampham Junction is de moeite waard voor een bezoek. 

Dingli Cliffs

De Dingli Cliffs zijn goed per bus te bereiken door eerst af te reizen naar Dingli. Van daaruit kun je een wandeling maken langs de verschillende kliffen, Buskett Gardens, Clapham Junction en naar de Blue Grotto. Clapham Junction, ofwelMisrah Ghar il-Kbir, is een prehistorische site waar je, naast graftombes en grotten ook karrensporen uit het Bronzen Tijdperk vindt. Het is niet erg gemakkelijk om te vinden, maar bij informatiecentrum en restaurant The Cliffs hangt een overzichtelijke kaart van de omgeving waar de route op uitgestippeld staat. Maak hier een foto van, dan heb je de route altijd bij je. Vanaf Wardija San Gorg heb je het mooiste uitzicht op de kliffen.

Wanneer je besluit met de bus te gaan, is het belangrijk een goede kaart van het gebied mee te nemen en voldoende water. De wandeling over een van de wandelpaden is goed te doen, maar trek er voldoende tijd voor uit. Eventueel kun je delen van de route ook afleggen met de auto. 

Neem bus 52 vanuit Valletta naar Dingli.