Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Gozo is een van de eilanden die deel uitmaken van de eilandengroep Malta. Het is het tweede eiland en heeft tal van interessante bezienswaardigheden waardoor een bezoek aan het eiland zeker de moeite waard is. De bekendste is misschien wel het Azure Window, maar er is meer te doen en zien. Ook de onderwaterwereld rondom het eiland is erg populair. Het eiland staat dan ook niet voor niets in de top 10 van beste duikbestemmingen ter wereld.

Gozo ligt op ongeveer 30 minuten varen van Malta. De boot vertrekt vanaf Cirkewwa op het eiland Malta en komt aan in Mgarr op Gozo. Een retourticket kost per persoon €4,65. Wanneer je een auto mee wilt nemen, betaal je per auto €11,05 extra. Houd er rekening mee dat je je ticket pas koopt op het moment dat je Gozo weer verlaat. Wanneer je van Malta naar Gozo reist, loop je zonder te betalen de ferry op. Wanneer je van Gozo weer naar Malta vaart, koop je in de terminal op Gozo je kaartje. De boot vertrekt overdag iedere drie kwartier en vaart 24 uur per dag. 's Nachts vaart de ferry echter minder vaak. Houd hier rekening mee als je een vroege vlucht moet halen op Malta. De buslijnen sluiten vaak aan op de aankomsttijden van de boot. Voor meer informatie over de prijzen en vertrektijden kun je kijken op de website van GozoChannel.

Vanaf de ferry terminal is het ongeveer 20 minuten rijden naar Victoria (Rabat). Van hieruit vertrekken verschillende bussen naar allerlei bestemmingen op het eiland.
De meeste buslijnen gaan eerst via Victoria.

Azure Window

Het Azure Window is een gat in de kliffen van Dwerja Bay. Uit de rotsen is door de jaren heen een gat geslagen, waardoor je nu als het ware door een “raam” de azuurblauwe zee kunt zien. Op of rond het Azure Window staan geen hekken, het is dus wel opletten aan de randen van de kliffen. Zeker wanneer er een stevige wind staat. Juist met dit weer slaat het water wél spectaculair tegen de kliffen aan wat een bijzonder gezicht is. Bij kalmer weer kun je in de zee bij de pilaar zwemmen en snorkelen. Ook zijn er dan duikboten en boten met een glazen bodem die daar rondvaren.
Naast het Azure Window ligt een zogenaamde "inland sea". Hier kun je bij kalm weer zwemmen en er varen dan ook bootjes die voor 8 euro per persoon een kort toertje maken rond het Window.

Hoewel de constructie erg sterk lijkt, is er in april 2012 nog een stuk van de pilaar afgebroken. Je moet dus je gezonde verstand blijven gebruiken wanneer je dit icoon gaat bekijken of beklimmen.

Iets vóór het Azure Window heb je ook bijzondere kalksteen formaties en uitkijkpunten naar Wardija Point, sla deze ook zeker niet over.

Je kunt naar het Azure Window met de hop-on hop-of bus of met bus nummer 311 vanuit Victoria.

Victoria (Rabat)

Victoria is de hoofdstad van het eiland Gozo. Bij de lokale bevolking wordt het nog steeds Rabat genoemd, niet te verwarren met (Ir-)Rabat op Malta. De plaats kreeg haar naam Victoria van de Britse regering ter gelegenheid van het regeringsjubileum van Koningin Victoria. De bewoners van het eiland Gozo noemen het echter nog altijd bij haar oude naam, Rabat.

In het centrum van de stad ligt de citadel en vormde het verdedigingsbolwerk van het eiland. Net buiten de citadel ligt de kathedraal van Gozo die geheel gewijd is aan Maria. De kathedraal is voornamelijk bekend vanwege de opvallende schilderingen op het plafond.

In het centrum van de stad vind je het Onafhankelijkheidsplein of it-Tokk. Iedere ochtend vind je hier een bruisende markt waar nu voornamelijk souvenirs verkocht worden. Rond en op het plein vind je tal van cafés en restaurants vanwaar je kunt kijken naar het gekrioel op het marktplein.

Gharb

Gharb is een klein plaatsje in het uiterste westen van Gozo. Dankzij de basiliek van Ta’Pinu toch een dorp van enige betekenis. 
Vroeger stond er op deze plek slechts een kapelletje, waar een vrouw de stem van Maria zou hebben gehoord, die haar opdroeg drie weesgegroetjes te zeggen. 
Later heeft men een kerk om het kapelletje gebouwd. Doordat er in de jaren erna enkele keren een wonder zou hebben plaatsgevonden, is de kerk inmiddels een bedevaartsoord geworden.
Een bizar aspect aan deze kerk is dan ook dat je aan de muren rondom allerlei attributen zult vinden van mensen die op wonderbaarlijke wijze genezen zijn na een bezoek aan de kapel.
Zo vind je gipsbenen van mensen die plotseling weer konden lopen, brillen van mensen die plotseling weer konden zien, babykleertjes van mensen die na jaren proberen tóch een kindje kregen enz. 

Een bezoek aan Ta’Pinu is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan het Azure Window. Ook kun je onderweg nog even een bezoekje brengen aan het Ta'Dbiegi Crafts Village. Het Crafts Village ligt ook langs de route van lijn 311.
Voor Ta'Pinu stap je uit bij de halte genaamd Wilderness. Vanaf daar is het nog een minuut of 10 lopen. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen vanaf Wilderness ook bus 308 naar Ta'Pinu pakken.
Uiteraard stopt ook de hop-on-hop-of bus bij de kerk.