Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Valletta is de hoofdstad van Malta en staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De talloze nauwe straatjes met de karakteristieke kalksteenhuizen, afgewisseld met grote variatie aan stijlelementen en overhangende balkons, zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. Veel van de gebouwen en straten zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Maar wanneer je nu door de vele straten van de stad loopt valt dat er absoluut niet aan af te zien. In enkele jaren tijd is Valletta weer opnieuw uit de grond gestampt, maar gelukkig heeft het daarbij het typische karakter van de stad niet verloren. De forten en bastions die de binnenstad altijd hebben verdedigd zijn nu belangrijke bezienswaardigheden. In 2018 is Valletta een van de twee Europese Culturele hoofdsteden. 

Veel van de mensen zijn na de oorlog uit de stad vertrokken. Langzaam maar zeker keren steeds meer mensen terug en worden steeds meer delen van de stad verder opgeknapt. De hele stad is gebouwd in een grid. Dit is niet alleen handig voor toeristen om te kunnen navigeren, ook de ridders maakten er jaren geleden al dankbaar gebruik van. Doordat je vanuit het midden van de stad in een rechte lijn naar de gehele kust kon komen, ook met kanonnen, maakte dat de stad een stuk gemakkelijker te verdedigen. De stad hoeft zichzelf gelukkig niet meer te verdedigen, maar tot op de dag van vandaag zorgt het grid voor enkele grote voordelen. Een daarvan is dat stad lekker koel blijft. Door de lange, nauwe, rechte straten kan de wind gemakkelijk een verkoelend briesje blazen en de warme lucht uit de straten meenemen. Dit is zeker in de zomer erg aangenaam.

De brede trappen doen ook nog herinneren aan de riddertijd. Wanneer ridders helemaal in het harnas zaten, konden ze dankzij de brede trappen toch gemakkelijk de grote hoogteverschillen overbruggen.

Bezienswaardigheden

Valletta is een prima plek om te verblijven en verschillende bezienswaardigheden te bezoeken, helemaal wanneer je besluit om voornamelijk met openbaar vervoer te reizen. Ook de stad zelf is zeker de moeite waard om te bezichtigen, door de vele straatjes te dwalen en bij een van de cafés en eettentjes wat te eten of te drinken.

Sint John’s Co-Kathedraal

Malta heeft 365 kerken, sommige hiervan zijn -zelfs wanneer je niet katholiek bent- de moeite waard om te bezoeken. De Sint John’s Co-Kathedraal is één van de kerken in Valletta, maar meteen ook een van de meeste bijzondere van het land. Mocht je niet alle 365 kerken gaan bezoeken, zorg er dan in ieder geval voor dat deze wel op je lijstje staat.

De Sint John’s Co-Kathedraal is recentelijk helemaal gerestaureerd en is nu een van Europa’s mooiste kerken. Van buiten lijkt de kerk niet zo imposant, maar dat wordt des te meer goed gemaakt zodra je de kerk aan de binnenkant bekijkt. De gehele kerk is rijkelijk versierd met decoraties, beelden en schilderingen. Ook vind je in de kerk enkele schilderijen van schilder Michalangelo Caravaggio. Een van de schilderijen is ooit gestolen, maar door een wonder weer opgerold teruggevonden op straat. Hierdoor worden de schilderijen nu extra goed beveiligd en is foto’s of video's maken niet toegestaan. Tijdens een bezoek aan de kerk kun je gebruik maken van audio-guides om meer informatie over dit verhaal en de kerk zelf te krijgen.

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: 9:30 – 16:30 Zaterdag: 9:30 – 12:30 Entree: €6,- voor volwassenen en gratis voor kinderen onder de 12. In de kerk is het niet toegestaan om foto’s te maken met flits. In het museum of in de Oratory mogen helemaal geen foto’s gemaakt worden. Aangezien het een heilig gebouw is, wordt verwacht dat je gepast gekleed de kerk binnengaat. Hoge hakken zijn niet toegestaan, er zijn slippers verkrijgbaar voor €1,20. Backpacks moeten op de buik gedragen worden.

Manoel Theatre

Een ander indrukwekkend gebouw is het Manoel Theatre. Dit theater, gebouwd in 1732, is een waar juweeltje en is zeker een bezichtiging waard. Het is tevens een van 's werelds de oudste theaters. Het theater is nog steeds in gebruik. Wil je geen voorstelling bijwonen, maar het gebouw alleen bekijken, dan is dit mogelijk voor €5,- (inclusief audio-guide). 

Our Lady of Victories kerk

Het eerste gebouw, en daarmee ook de eerste kerk, van de nieuwe stad Valletta is de Our Lady of Victories kerk. Deze kerk staat centraal in de geschiedenis van Malta. De bouw werd gestart in 1567 en in 1568 is de stichter van Valletta en grootmeester van de Orde van Malta, Jean Parisot De La Valette, begraven in de crypte onder de kerk. Momenteel wordt deze kleine kerk gerestaureerd, maar desondanks is het de moeite waard om even binnen te kijken. 

Barracca Gardens

Bovenop het bastion van St Paul liggen de Upper Barracca Gardens. Vanuit dit park heb je een prachtig uitzicht over de Grand Harbour.  Met name vlak voor zonsondergang levert dit erg mooie plaatjes op van Sliema en de Grand Harbour.

In de botanische tuinen staan bijzondere planten en beelden die verscholen staan onder een paar hoge bomen die voor de nodige schaduw zorgen. De schaduw en de frisse wind die hier regelmatig door de tuinen blaast trekken naast de andere toeristen ook de inwoners van Valletta aan om even lekker te zitten op het bankje en samen wat te kletsen. Goed voorbeeld doet volgen.

Zorg dat je een aantal keren op verschillende tijden de Upper Barracca Gardens bezoekt en vergeet vooral je camera niet mee te nemen voor de mooie romantische plaatjes. Wanneer je in de Grand Harbour bent kun je heel gemakkelijk voor €1,- met een 58 meter hoge lift naar de Upper Barracca Gardens en het centrum van Valletta.  

Archeologisch Museum

Het Archeologisch museum of the National Museum of Archaeology in Valletta is het belangrijkste museum van Malta. Dit museum is te vinden in de hoofdstraat van Valletta en wordt op het moment van schrijven flink gerenoveerd. Toch kun je het museum tijdens de renovatie blijven bezoeken, hetzij in een kleinere opzet. Op dit moment is er de expositie “Malta, the Great Story of a small Island-Nation through 100 objects” welke de moeite waard is om te bezoeken. 

In het archeologisch museum staan allerlei vondsten en attributen tentoongesteld van de prehistorie van Malta tot en met de Middeleeuwen. Malta is altijd een belangrijke strategische plek geweest voor oorlogsvoering en het bezetten van gebieden en heeft dan ook een rijke geschiedenis. Gelukkig zijn veel oude objecten goed bewaard gebleven, ondanks de vele bezettingen en hevige gevechten om de stad te veroveren, zodat nu nog steeds een groot aantal objecten te bewonderen is.

Malta Experience

Even buiten het centrum vind je de Malta Experience, een indrukwekkende audio-visuele voorstelling. In 50 minuten wordt de 7000 jaar oude geschiedenis van Malta verteld (ook in het Nederlands) en door middel van 4 high definition digital video projectoren op een groot scherm gepresenteerd. De Malta Experience is gelegen nabij Fort St Elmo. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht op de Grand Harbour. 

Siege Bell Monument

Op een kleine afstand van de Malta Experience, en tevens aan de overkant van de Lower Barracca Gardens, vind je de Siege Bell. Een indrukwekkend oorlogsmonument met, zoals de naam al doet vermoeden, een grote bel. Deze bel werd in vroegere tijden geluid in tijden van nood. Tegenwoordig wordt de bel iedere dag om 12 uur geluid wat voor een oorverdovend geluid zorgt. 

Eten en drinken

De verschillende cafés en restaurantjes in Valletta nodigen echt uit om even wat te eten of te drinken en tegelijkertijd de mensen voorbij zien lopen. Het leukste van alles is dat even een terrasje pikken helemaal niet duur is. Je zal positief verbaasd zijn over de rekening wanneer je in de hoofdstad iets op het terras hebt genuttigd.

Een van de dingen die je zeker moet proberen is pastizzi. Pastizzi is de meest populaire snack van Malta en kan eigenlijk de hele dag door gegeten worden. Deze snack is een ovaal of ruitvormig broodje van bladerdeeg gevuld met wat hartigs. De echte pastizzi is meestal gevuld met ricotta, erwtenpuree of vlees. Ze zijn erg lekker en erg goedkoop (€0,50 per stuk) en moeten zeker geprobeerd worden tijdens een bezoek aan Malta.

Naast de pastizzi’s moet je zeker ook Kinnie proberen. Dit is een Maltese frisdrank met een zeer unieke smaak. Het beste drink je het drankje ijskoud en je zal misschien meer dan één slok moeten drinken om het te gaan waarderen. Sowieso proberen!

In Valletta zijn heel wat verschillende restaurants en voor ieder budget is er wel een geschikte plek te vinden. Veel van de kleinere tentjes hebben bij goed weer buiten tafeltjes staan waardoor je in de smalle straatjes gezellig met anderen in de buitenlucht kunt eten. In de wat grotere restaurants kun je (altijd) binnen zitten.

Basass Cafe, Old Theatre Street 46, is een prima plek voor een heerlijke verse burger, goed gevulde soepen of een van de andere gerechten op de kaart. Dit restaurantje probeert gezond fastfood te serveren met verse vezelrijke broodjes en groente. Als je een keer niet uitgebreid wilt eten een prima keuze. Om de hoek zit een gezellig drink café van dezelfde eigenaar waar je tot in de late uurtjes wat kunt drinken.

Wil je liever wat uitgebreider eten en de andere typische Maltese gerechten proberen, zoals konijn of een van de vele visgerechten, dan kun je het Palazzo Preca Restaurant, Strait Street 54, proberen. Prijzen zijn aantrekkelijk en de gerechten erg lekker!

Als je een keer speciaal uit eten wilt met zeer bijzonder lokaal eten dan is restaurant Il-Horza, St.Christopher Street 6,, een aanrader. Alle gerechten op de kaart zijn lokaal en worden gemaakt van lokale producten. De gerechtjes zijn klein, maar mooi opgediend en echt verrukkelijk. Zeker in combinatie met een van de vele lokale Maltese wijnen.

Accommodatie

Vreemd genoeg verblijven de meeste toeristen nu nog in Sliema of St Julians of een van de omliggende wijken, terwijl een verblijf in een van de Palazzo’s in de binnenstad van Valletta ook zeer de moeite waard is. Waar in Sliema of St Jullians vooral de grotere hotels staan, vind je in Valletta de oude karakteristieke palazzo’s. Palazzo’s zijn typische woningen in Valletta, waarbij de verschillende appartementen in het gebouw verhuurd kunnen worden. Zo heb je voor hotelprijzen een heel appartement, inclusief keuken, eigen badkamer en zitkamer, tot je beschikking. Sommige palazzo’s liggen daarnaast ook nog op zeer mooie locaties, zodat je een perfect uitzicht hebt over de stad of de Grand Harbour. De perfecte plek om 's avonds te genieten van de zonsondergang op het dakterras en schepen voorbij zien komen.

Palazzo Prince d’ Orange is zo’n plek waar je voor €325,- drie nachten (twee personen) kunt verblijven. Transfer van en naar het vliegveld is daarbij inbegrepen. Prince d’ Orange heeft ruime kamers, een zeer vriendelijke “huismeester” die er op toeziet dat alles goed verloopt en je wegwijs maakt tijdens je verblijf. Een verblijf in een palazzo draagt in ieder geval bij aan de bijzondere sfeer van je verblijf van Malta.