Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Voor de zelfstandige reiziger zal de beste reistijd om naar Malta te gaan niet de drukste maanden, juni tot september, zijn maar juist de rest van het jaar.

Klimaat

Malta is het hele jaar lang voor Europese begrippen zonnig en warm. Malta is voor haar water afhankelijk van de jaarlijkse regens, er zijn geen grote rivieren of natuurlijke bronnen.

Historisch gezien zijn de maanden januari, februari en maart wat betreft weer de minst aantrekkelijke maanden. Met de laagste zeetemperatuur, de meeste neerslag en krachtige koude winden.

Vanaf april wordt het beter, er is minder regen en mei is het vaak al mooi weer met veel zon.

Juni, juli, augustus en zijn de warmste maanden met temperaturen die kunnen uitschieten naar 35 graden. Vanaf halverwege september neemt de temperatuur af en de kans op een buitje toe. In oktober is het vaak nog rond de 25 graden.

November en december hebben een grotere regen kans. De dagen duren korter, om 5 uur is het donker. Maar er zijn nog steeds vaak 6 zonuren per dag. Op de dagen dat het niet bewolkt is, is de middagtemperatuur nog steeds geschikt voor een korte broek. Er kan ook een koude wind zijn die een trui niet overbodig maakt.

Net als in de rest van de wereld volgt het klimaat in Malta niet meer altijd het vertrouwde patroon zo werd het in 2010 pas halverwege februari echt slechter en was januari een schitterende maand.

Beste reistijd Malta

De maanden juni tot en met augustus zijn het absolute hoogseizoen op Malta. Accommodatie op Malta is lastiger te vinden en je moet extra op je budget letten. Daarbij is het ook nog eens heel erg heet en loopt het luchtvervuilingsniveau flink op.

Je bezoekt Malta liever een andere keer. April en mei is het weer ook al goed en zijn een stuk rustiger. Een voordeel is dat de natuur dan nog groen is.

De maanden september en oktober zijn ook goed. Eind september is al een stuk rustiger, met meer kans op goede budget deals.

Zelfs in november en december kan het nog prima T-shirt weer zijn, het kan wat vaker regenen en er kan ook een koude wind staan maar de temperatuur komt de afgelopen jaren ook deze maanden nog rond de 15-20 graden uit. Wel zijn de dagen korter. Ga in deze maanden niet naar Malta als je flink wil stappen of graag veel georganiseerde toertjes wil maken, hiervoor zijn er te weinig toeristen.

Voor de duikers is het goed op te weten dat we water temperatuur in het najaar beter is dan in het voorjaar.