Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Comino is het kleinste eilandje van de eilandengroep Malta en ligt tussen Malta en Gozo in. Het eiland wordt het hele jaar bewoond door vijf mensen. In de zomerperiode groeit dit aantal een beetje, doordat het enige hotel op het eiland dan ook van personeel is voorzien. In dit hotel kun je dan ook in de zomer verblijven als je wilt. Een van de belangrijkste redenen om Comino te bezoeken, is de supermooie, heldere, azuurblauwe Blue Lagoon. Zie je een foto van een van de iconen van Malta, dan is de kans vrij groot dat Comino daar tussen zit.

Het eiland is vooral een geliefde plek om bruin te worden of om er te snorkelen en niet alleen bij de toeristen. Helaas is er rondom de baai alleen een klein strandje waar iedereen een van de strandstoelen probeert te bemachtigen. Aan de overkant van de baai is nog een kleine plek om op een zandstrand te gaan liggen. Er is voldoende strand in het voorseizoen, maar we kunnen ons voorstellen dat de strandjes overladen zullen zijn tijdens het hoogseizoen. Zijn deze stranden vol, dan blijven alleen de rotsen over. Het beste kun je dus vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag gaan als je wilt zonnen op het strand.  

Op het eiland kan het hard waaien en afhankelijk van het seizoen kan het dus fijn zijn om wat warme kleding mee te nemen. Sowieso is zonnebrand onmisbaar, want aan zon is er meestal geen gebrek. Ook wanneer je niet wilt zonnen of snorkelen is een bezoek aan het eiland de moeite waard. De baai is erg mooi om te zien en je kunt een klein rondje over het eiland lopen. Auto’s zijn er niet, dus je kunt in alle rust het eiland verkennen. Aan de andere kant van het eiland vind je nog twee andere strandjes waar je kunt zwemmen en zonnen, namelijk St Mary’s Bay en San Niklaw Bay. Hier is het water echter net wat minder blauw dan bij de Blue Lagoon.

St Mary’s Tower is het enige interessante gebouw op het eiland, welke je direct ziet zodra je aan komt varen. Deze is soms geopend voor publiek en kan dan beklommen worden. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht op de rotsen, de kliffen en op Malta. Leuk detail is dat de toren gebruikt is in de film “The Count of Monte Cristo” als de gevangenis “Chateau D’If”.

Het eiland is gemakkelijk te bezoeken als een (halve) dagtrip vanaf Malta. Er zijn dagtours die vanaf 10:30 vertrekken vanaf Valletta / Sliema tot 16:30 in de middag, o.a. met Captain Morgan. Een lunch en een tour is daar dan vaak bij inbegrepen. De kosten zijn ongeveer €20,- . Wil je geen hele dag op het eiland verblijven om te zwemmen of te snorkelen, dan kun je ook een halve dag naar het eiland gaan door eerst met de bus naar Cirkewwe te reizen en van daaruit naar Comino. te reizen. Awesome Comino Ferry, United, en EbSons Comino Ferries werken samen onder de naam Comino Ferries en varen voor €10,- retour naar het eiland. De overtocht duurt ongeveer 10 minuten en ze vertrekken ieder uur, in de zomer ieder half uur.

In de zomermaanden kun je eten en drinken kopen op het eiland bij een van de standjes. Ga je in de winter, dan zul je zelf je eten en drinken mee moeten nemen.

Bus 41, 42 en 232 rijden tussen de Cirkewwa en Valletta en vertrekken om het half uur.
Bus 222 rijdt tussen Sliema en Cirkewwa
Bus 101/102 rijdt tussen de Golden Bay en Cirkewwa