Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Jenny

Malta staat bekend als een van de beste duikspots in Europa. Gozo is nog beter en ook Comino heeft enkele mooie duikplekken.

Het water heeft vrijwel het hele jaar door een prima temperatuur. Alleen in de maanden januari tot en met maart komt de temperatuur onder de 15 graden. Het zicht is vrijwel het hele jaar minimaal 20 meter, in de wintermaanden vaak meer dan 30 meter.

Malta heeft veel wall dives die geschikt zijn voor alle niveaus. De hoeveelheid vis rondom Malta is goed, je komt bijvoorbeeld groupers, inktvis, red mullet en papegaaivissen tegen. Ook heb je regelmatig kans om zeepaardjes tijdens het duiken tegen te komen.

Er zijn rondom Malta (opzettelijk) een aantal boten tot zinken gebracht. Wreck diving is dan ook erg populair. Zo kan je in het noorden naar de “Tugboat Rozi” duiken, een grappig uitziende boot die in 1991 tot zinken werd gebracht en waar al veel koraal op groeit. In het zuiden heb je de “Um el Kaloud”. Deze reusachtige olietanker was op Malta voor reparaties, maar tijdens de reparaties deed zich een ontploffing voor en 9 mensen kwamen om het leven. Uiteindelijk werd besloten het schip naar zee te trekken en te laten zinken. Het schip is mega groot en rondom het dek zitten veel grote vissen, zoals barracuda’s.

De meeste wrakken liggen op een diepte van meer dan 30 meter en zijn alleen geschikt voor ervaren duikers, maar de HMS Maori, een schip dat tijdens de 2e wereldoorlog zonk bij Valletta is wel geschikt voor beginners.

Er zijn op Malta meer dan genoeg duikcentra te vinden die over het hele eiland duiken organiseren.

Veel duikspots zijn vanaf de kant te duiken. In de drukke maanden worden er (tegen bijbetaling) ook bootduiken georganiseerd. Verder kan je vanaf Malta een dagtrip maken naar duikspots op Gozo of Comino.

Meestal maak je op een dag twee duiken, de prijs hiervoor inclusief materiaalhuur is afhankelijk van de duikschool. Heb je eigen materiaal, dan betaal je minder. Wanneer je meerdere duiken maakt met een duikschool krijg je vaak korting. Prijzen liggen ergens tussen de €70,- en €80,- voor twee duiken.