religie in India

Net zoals India vele talen kent, kent India ook vele religies. Toch zou je kunnen zeggen dat 80% van de bevolking aanhanger van het Hindoeïsme is. Hindoeïsme is ongeveer 4000 jaar geleden ontstaan. Hindoe kun je niet worden, je kan alleen als Hindoe geboren worden.

Naast het Hindoeïsme heeft ook  de Islam een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis. India hoort samen met Indonesië en Pakistan tot de top drie van landen met het grootste aantal moslims.

Aantal aanhangers van religies volgens de laatste census van 2001

Religie

 

Aantal

 

%

 

Top 3 staten e.d. (%)

 

Hindoeïsme

 

827.578.868

 

80,5%

 

Himachal Pradesh, Chhattisgarh, Orissa

 

Islam

 

138.188.240

 

13,4%

 

Laccadiven, Jammu en Kasjmir, Assam

 

Christendom

 

24.080.016

 

2,3%

 

Nagaland, Mizoram, Meghalaya

 

Sikhisme

 

19.215.730

 

1,9%

 

Punjab, Chandigarh, Haryana

 

Boeddhisme

 

7.955.207

 

0,8%

 

Sikkim, Arunachal Pradesh, Mizoram

 

Jaïnisme

 

4.225.053

 

0,4%

 

Maharashtra, Delhi, Rajasthan

 

Overige religies

 

6.639.626

 

0,6%

 

Arunachal Pradesh, Jharkhand, Meghalaya

 

Onder de overige religies valt o.a. het Jodendom. Er wordt geschat dat er nog ongeveer vijfduizend joden in India wonen, de meeste in en rond Bombay. (Bron: Wikepedia)

Belangrijkste hindoeïstische termen

India staat bekend om het kastenstelsel. Het kastenstelsel kan je zien als een verdeling van de maatschappij. Er zijn vier hoofdgroepen:

Brahmanen (priesters); Kshitriya’s, (strijders); Vaishya's,  (handelaren en boeren); Shudra's, (handwerklieden).

Onder de Shudra's staat de groep onaanraakbare, ook wel kasteloze of dalits genoemd. Zij doen het vuile werk van de maatschappij, bijvoorbeeld slager, vuilnisman, maar ook huurmoordenaars vallen hier onder. Volgens de hindoes zijn de dalits onrein. Tot welke kasten je behoord wordt bepaald door iemands afkomst en karma. Het kastenstelsel is in India inmiddels al lang geleden afgeschaft. Discriminatie op basis van kastenstelsel is inmiddels al lang officieel verboden in India en kastendiscriminatie wordt internationaal erkend als vorm van rassendiscriminatie. Dit betekent echter niet dat je er niets meer van merkt of dat het kastenstelsel er in het dagelijkse leven in India niet toe doet. Zo kunnen mensen nu bijvoorbeeld nog steeds aan iemand zijn achternaam zien uit welke kaste hij of zij komt. In de praktijk blijkt dus vaak dat bij het aangaan van relaties bijvoorbeeld de kaste nog steeds belangrijk is. Er bestaan dus verschillende ideeën en meningen over het kastenstelsel. Er is een groot verschil tussen mensen die in de grote stad leven of mensen van het platteland.

Ik kan me nog herinneren dat ik voor het eerst in het vliegtuig naar India zat. Ik kon mijn geluk niet op toen bleek dat ik naast een jonge Indiër zat, die net zijn studie in Amerika had afgerond. De hele rit hebben we zitten kletsen en ik heb al mijn vragen op hem af kunnen vuren. Hij reageerde verbaasd op mijn vraag over het kastenstelsel. “Wist ik dan niet dat het allang afgeschaft was?”. Ik voelde me een beetje dom, ik had wel gelezen dat het afgeschaft was, maar tegelijkertijd had ik ook begrepen dat het nog steeds onderdeel van het dagelijkse leven was. Niet dus, bleek tijdens mijn gesprek met deze jongeman. Nadat ik me een paar dagen vermaakt had in New Delhi trok ik verder naar een kleine plaats iets zuidelijker. Hier kreeg ik voor het eerst te maken met de tegenstrijdigheid van India. In dit plaatsje was het kastenstelsel nog onderdeel van het leven. En hoe. De mensen die ik sprak o.a. over trouwen, bleken toch echt niet te trouwen buiten hun eigen kasten! Hierna kwam ik nog vele malen in aanraking met het kastenstelsel. Zelfs Indiërs die ik inmiddels als vrienden beschouw, zullen niet gaan eten in een restaurant die onder hun “klasse” is. Niemand spreekt uit dat dit iets te maken heeft met het kastenstelsel, maar het is duidelijk dat het nog diep geworteld in de cultuur zit.

Reïncarnatie en karma

Hindoes geloven dat men na de dood opnieuw geboren wordt (reïncarnatie). De ziel komt dan in een andere gedaante (bijvoorbeeld mens of dier) weer terug op aarde. Door goed te leven wordt de ziel in een hogere kasten wedergeboren. Tijdens het leven kun je nooit van kaste veranderen. Hindoes geloven dat de kaste waarin iemand geboren wordt afhankelijk is van zijn karma. Karma betekend ‘handeling’ of ‘actie’.  Resultaat van daden die men nú doet, kan in dít leven óf in een volgend leven terugkomen. Hindoes geloven dat wat ons overkomt in dit leven het resultaat is van een actie die we in het huidige of een vorig leven uitgevoerd hebben. Ze geloven ook dat we in staat zijn om nieuwe daden/acties te verrichten die het resultaat van oude daden beïnvloedt. Dharma heeft betrekking op het juiste handelen, op de juiste tijd, op de juiste manier en om de juiste redenen. Volgens de universele wetten van de menselijke natuur zal dit leiden tot tevredenheid, geluk en voorspoed. Voor hindoes houdt dharma in dat ze willen leven volgens de gedragsregels zoals die staan beschreven in de Vedas en de Upanishads (heilige geschriften). Ze geloven dus dat ieder individu door zijn daden zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen leven, vreugde en verdriet. Slechte daden (slecht karma) houden de cyclus van geboorte, ouderdom en dood in stand. Uiteindelijk hoopt elke hindoe op de verlossing van de cirkel van leven en dood.

Persoonlijk vind ik het erg interessant en hoe meer ik me er in probeer te verdiepen hoe meer vragen er in me op komen. Regelmatig probeer ik gesprekken aan te knopen met mijn Indiase vrienden, maar regelmatig krijg ik het antwoord dat ik niet zoveel vragen moet stellen. “Wij geloven dat gewoon” of “zo is het gewoon” is een veel gehoorde opmerking. Vragen die te ingewikkeld voor ze zijn kunnen ze niks mee. Het is voor hun een manier van leven, maar dat houdt niet in dat ze elk uur van de dag bezig zijn met hun karma, dharma en wedergeboorte in hun volgend leven. Toch beginnen al mijn vragen langzaam zijn vruchten af te werpen. Zelf vond ik karma altijd iets negatiefs en dat is ook vaak de reactie die ik terug krijg van mijn westerse vrienden. Vele boeken en gesprekken verder, weet ik dat dit niet zo is. Bij elke actie wordt de balans opgemaakt tussen positieve en negatieve handelingen. Men probeert zo goed mogelijk te leven, maar ze worden niet meteen afgestraft op negatieve handelingen. Alles heeft te maken met de intentie van de handeling en balans. Een negatieve handeling kan een positieve intentie gehad hebben. Ik moet zeggen dat toen ik besefte dat karma niet alleen om het afstraffen van negatieve handelingen gaat, ik steeds meer de mooie kanten van dit bijzondere geloof kon gaan zien.

Voor Hindoes zijn koeien heilige dieren. Veel Hindoes zijn vegetariër en ze eten al helemaal geen rundvlees, omdat koeien en stieren heilig zijn. Koeien staan symbool voor  vruchtbaarheid en goede voeding. De stier is in de heilige verhalen het vervoermiddel van de god Shiva. Dit is ook de reden dat je door heel India overal koeien zult tegenkomen. Ze zijn heilig en moeten dus ook goed behandeld worden. Een koe die op straat ligt of door een winkelstraat loopt zal dus bijvoorbeeld niet weggehaald worden. 

 

 

Geschreven door Rudi B. op 26 Sep 2016 15:49.

Cached Page - Parse time: 0.019860029220581