Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 734.28 naar Khajuraho Nu boeken

Khajuraho is een klein plaatsje in de Madhya Pradesh provincie van India. Bekend zijn de zogenaamde Khamasutra tempels, een World Heritage Site. Maar je kunt ook genieten van de rust van het plattenland en het nabijgelegen Panna National Park.  Sinds 2008 heeft Khajuraho ook een treinstation, naar verwachting zullen steeds meer toeristen hierdoor naar Khajuraho komen.

Tempels

De tempels waar Khajuraho bekend om  is  zijn Jain  tempels gebouwd tussen 950 en 1050. De erotische afbeeldingen op de tempels zul je niet snel ergens anders in deze hoeveelheid tegen komen. De tempels zijn volledig bedekt met uitgehakte beelden en er zijn ook veel niet erotische scènes. Zo zijn er voorstellingen, zoals muziekanten die optreden, en mensen die het land bewerken.

Tussen de vele beelden zijn er enkele bekende uitspringers zoals het beeld waarbij een soldaat zijn lusten botviert op een paard. Het is een hele speurtocht om deze plaatjes te vinden en het is zeker de moeite waard om een goede reisgids te hebben.  Je kunt ook voor 100 roepie een audio guide huren of voor nog wat meer een echte gids.

De tempels zijn verspreid over drie groepen. Je kunt in Khajuraho makkelijk een fiets huren om van de ene naar de andere groep te reizen. Een andere optie is het huren van een fietsriksja

Museums

In Khajuraho zijn enkele musea. Het archeologisch museum is een bezoekje waard als je nog meer beelden wilt zien. Er is ook nog een Tribal & Folk Art museum met moderne schilderijen en beelden, wij vonden het weinig bijzonders maar andere mensen vonden het geweldig.  

Panna National Park

In Khajuraho kan je via je guesthouse of via een tourbureautjes een tour regelen naar het Panna National Park. Je kunt eventueel met een olifant door het park maar de meeste tours zijn met een jen tour reep. In het park zijn helaas alle tijgers door stropers uitgeroeid. Er zijn we weer enkele tijgers uitgezet maar de kans dat je deze zult zien is heel erg klein. Wat je wel in het park zult zien zijn veel soorten herten zoals het sambahert. Door het park loopt een rivier en hier komen ook veel vogels voor. De hele natuur lijke setting is mooi en als je genoeg tijd hebt is het park een interessant uitstapje.                                                         

Accommodatie en eten & drinken

Er is in Khajuraho een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden. Zowel in de budget categorie als voor de reizigers die zichzelf extra wil verwennen. In de duurdere hotels kan je als niet gast tegen betaling ook gebruik maken van het zwembad. 

Khajuraho is niet zo groot maar toch zijn er genoeg restaurantjes waaronder een aantal die een buitenlandse keuken zoals Italiaans aanbieden.