Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: IlseGovers

India is geweldig. Ik geniet er elke keer van, maar er zijn ook momenten die minder leuk zijn, vooral als vrouw alleen. De laatste jaren is India een aantal keer negatief in het nieuws geweest met gewelddelicten gericht tegen vrouwen. Hoewel het vooral om lokale vrouwen gaat, is er ook een aantal incidenten waarbij toeristen slachtoffer waren. Toch is India een land waar je ook als vrouw alleen kunt reizen als je goed oppast en een aantal tips in je achterhoofd houdt. Als je de stap waagt, zul je onderweg dan ook genoeg andere vrouwen tegenkomen die ook alleen onderweg zijn. Hieronder lees je een aantal tips die je kunnen helpen om een veilige trip door India te maken.

Wat kan je verwachten als vrouw alleen in India?

Of je nou al een flinke dosis reiservaring hebt of India hebt gekozen als een van je eerste verre bestemmingen, bereid je voor op een cultuurshock. India is druk. Je wordt vaak aangesproken en omdat je nou eenmaal opvalt, zul je ook veel aangestaard worden. Dit kan als je in je eentje reist behoorlijk intimiderend zijn. Gun jezelf dan ook de tijd om te wennen aan het drukke leven in India. Besef vooral dat iedere westerse toerist dit meemaakt in India, niet alleen jij. De aandacht voor jouw persoon komt over het algemeen gewoon voort uit interesse voor jou, het land waar je vandaan komt en de reden dat je India bezoekt. Ook zul je vaak aangesproken worden door allerlei mensen die je iets willen verkopen. Je kan altijd nee zeggen en doorlopen. Ga op je intuïtie af, kijk wat goed voelt, maar blijf ook een open mind houden. Ja, er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd in India, maar dit betekent natuurlijk niet dat iedereen eropuit is om je kwaad te doen. India zit vol ontzettend leuke, gastvrije mensen. Je moet gewoon oppassen dat je niet in een situatie terechtkomt waarin je je onveilig voelt. Wat algemene tips om daarvoor te zorgen zijn:

 • Allereerst, en dit is erg belangrijk, probeer niet met te veel vooroordelen op reis te gaan. Hierdoor voel je je alleen maar onveilig. Bekijk eerst eens zelf hoe je het in India vindt en baseer je mening hierop in plaats van op de verhalen van anderen. Ik ben in India vooral ontzettend leuke, gastvrije en behulpzame mensen tegengekomen.
 • Loop 's nachts en 's avonds laat niet in je eentje op straat. Deze tip is eigenlijk heel logisch en toepasbaar op heel veel plekken in de wereld. Probeer er verder voor te waken dat je in je eentje op afgelegen of uitgestorven plekken terecht komt.
 • Word je aangestaard? Negeren is gewoon de beste optie. Zelfverzekerd doorlopen en doen alsof er niets aan de hand is. Je zult nu eenmaal veel aangestaard worden. Dit kan soms vervelend zijn, maar probeer er gewoon niet te veel op te letten.
 • Wees op je hoede als een Indiase man je aanspreekt. In India is het aanspreken van vrouwen zonder dat er een echtgenoot bij is door een man geen geaccepteerd gedrag. 
 • Accepteer geen drankjes van vreemden.
 • Voel je je onveilig of onprettig door het gedrag van een man en je bent in de buurt van mensen (bijvoorbeeld op straat of in de bus)? Spreek hem in het Engels aan op zijn gedrag, vertel dat je het niet prettig vindt. De mensen om je heen horen dit dan ook en kunnen je eventueel te hulp schieten mocht dit nodig zijn.
 • Kleed je niet te bloot. Wees respectvol naar de Indiase cultuur. Vrouwen dragen in India over het algemeen nou eenmaal geen hotpants en strapless shirtjes. Bovendien trek je al wat minder bekijks als je je schouders en knieën bedekt. Je hoeft je natuurlijk niet helemaal in te pakken. Ik koos meestal voor een fijne loszittende stoffen broek met een leuk printje met daarbij een t-shirt. In mijn tas had ik altijd een sjaal bij me. Bijvoorbeeld als ik een tempel in wilde of als ik in situaties kwam waar ik me meer wilde bedekken.
 • Heb je nog geen hotel en vraagt iemand hiernaar? Doe dan toch altijd alsof je een hotel hebt geboekt en alsof je ergens verwacht wordt, zelfs als dit niet zo is. 
 • Word vrienden met medereizigers. Altijd leuk om ervaringen mee te delen, maar met anderen optrekken geeft je ook een veiliger gevoel. India kan heel overweldigend zijn en met een groep voel je je toch sterker. 

Als vrouw alleen met het openbaar vervoer reizen in India

Het openbaar vervoer in India ga je waarschijnlijk veel gebruiken. Handig om het land door te reizen en ook goedkoop. Je kan als vrouw prima in je eentje met het openbaar vervoer reizen. Om je veilig te voelen kun je een aantal dingen doen.

 • Kies 's avonds bijvoorbeeld voor riksja's en taxi's die bij centrales aangesloten zijn in plaats van een lokale bus. Wanneer je overdag een taxi aanhoudt, gebruik dan de duurdere (met airco) bij een centrale aangesloten auto's.
 • Vraag medewerkers van ho(s)tels of guesthouses een taxi of een rickshaw voor je te boeken wanneer je in het donker naar bijvoorbeeld het bus- of treinstation toe moet. Gebruik op het vliegveld de prepaid-taxistandplaatsen. 
 • In de grote steden kun je in de metro voor speciale wagons kiezen die alleen voor vrouwen bestemd zijn.
 • Let bij het boeken van je treinkaartje op de klasse van het kaartje. Dit is vooral belangrijk als je een nachttrein neemt. Kies als je 's nachts gaat reizen voor AC2 of eventueel AC1 (al is AC1 wel echt een stuk duurder). Overdag kun je afhankelijk van je budget het beste kiezen voor AC1, AC2, AC3, FC of CC. Nog een voordeel: al deze klassen hebben airco. Het verschilt per trein welke klassen beschikbaar zijn. Dit artikel geeft je een heel duidelijk overzicht van wat de verschillende klassen precies inhouden. 
 • Bussen zijn vaak heel goedkoop en daardoor een fijn alternatief voor de trein. Kies voor de luxere bussen met airco in plaats van lokale bussen als je in je eentje reist. Kaartjes hiervoor boek je gemakkelijk online. Je kunt dan ook je eigen plek online al uitkiezen. Een plekje voor in de bus voelt misschien wat veiliger dan helemaal achterin. Ook kun je bij de meeste busmaatschappijen bij het kiezen van je stoel zien welke stoelen gereserveerd zijn door vrouwen en welke door mannen. 

Als alleenreizende vrouw overnachten in India

India zit boordevol hotels, hostels en guesthouses. Het handigste als je als (jonge) vrouw alleen gaat reizen is denk ik het boeken van een hostel. Bij bijna elk hostel in India kan je kiezen voor een bed in een vrouwenslaapzaal of in een gemengde slaapzaal. Op een slaapzaal zijn er andere mensen in de buurt en je kunt er meteen vrienden maken. Zit je liever in een hotel of een guesthouse? Zorg dan altijd dat je kamer van binnen goed op slot kan en doe je deur 's nachts op slot. Dan heb je in ieder geval altijd een veilig gevoel. Neem eventueel een slotje mee. Zorg er daarnaast voor dat de accommodatie die je boekt op een fijne centrale plek ligt. Telkens naar een plek moeten die erg afgelegen ligt is niet fijn en geeft je zeker geen fijn gevoel. 

Tot slot deelt een vrouwelijk reiziger haar ervaring met het reizen als vrouw alleen in India. Deze dame heeft vier maanden alleen in Zuid-Oost-Azië gereisd en merkt al snel dat India heel anders is.

Al bij aankomst zou ik merken hoe het me zou vergaan de komende maanden, als blonde westerse vrouw alleen in een drukbezet India. India is echt geweldig, zeker de moeite waard. En achteraf gezien heb ik heel veel geleerd van mijn reis door dit land. Maar er is wel het één en ander voorgevallen.

Ik werd al meerdere malen benaderd door andere reizigers in Thailand over hoe ik me moest gedragen in India om mijn reis zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Een veel voorkomende tip was een goedkope ring met nepsteen te kopen om zo aan te geven dat ik verloofd/getrouwd zou zijn, wat velen Hindi's zouden respecteren. Ik heb het uiteindelijk nooit gedaan omdat het waarschijnlijk toch niet helpt; de aandacht heb je en die hou je. Geen ring of hoofddoek (ook vaak als tip vermeld) maakt het verschil.

De eerste weken haat je India waarschijnlijk. Het stinkt er vaak naar urine, de insecten zijn er in miljoenen malen meer dan de vele mensen die er rondlopen, mensen willen je aftroggelen en laten je niet met rust. Daarom is het een goede tip om je eerste guesthouse tot een luxe te maken waar je eerst kunt acclimatiseren en kunt bekomen van de cultuurshock (want die ga je krijgen!). Als je gewend bent aan de heftige emoties die India in je losmaken, ga je langzaamaan van India houden. Ik heb al veel landen bezocht maar geen land maakt zoveel in me los als India.

De eerste dagen liepen zoals gezegd, behoorlijk heftig. Zodra ik buiten mijn guesthouse stapte, begon de freakshow. Het was in het begin dan ook moeilijk om mijn 'veilige haven' te verlaten. Ik werd vaak achtervolgd en ving regelmatig afkeurende blikken, vooral van mannen. Het leek wel alsof iedereen me wist te spotten. Of ik nu achterin een restaurant zat, 500 meter verderop liep of in een taxi zat. Aan mijn kleding lag het niet, ik liep met 45 graden Celsius met een lange trui en broek. Ik ben de eerste dagen een keer of vijf betast en vaak achtervolgd. Het is normaal om als westerse vaak gefotografeerd te worden, maar toen ik de Taj Mahal bezocht, stonden er wel 40 mensen om me heen om met me op de foto te gaan. In het begin heel vleiend dat iedereen van alles van je wil, maar daar kom je later wel op terug. Hindi's stelden mijn geduld vaak op de proef. Ik ben ook meerdere keren uitgevallen tegen een aantal mannen. Dat moet wel, dat leer je vanzelf. Er is niemand die voor je opkomt, behalve jijzelf. Dus schroom niet om iemand een uitbrander te geven als ze iets doen waar je het niet mee eens bent. Om alle aandacht af te weren bouwde ik als het ware een soort muur om me heen. Hierdoor kwam ik ook minder in contact met andere reizigers. Mijn muur had eigenlijk een sterke filter moeten zijn, maar dat was het op dat moment niet. Laat ik er wel aan toevoegen dat Hindi's vooral nieuwsgierig zijn en geen kwade bedoelingen hebben.

Als solo vrouw door India reizen is volgens mij niet gebruikelijk. Ik ken weinig mensen die het gedaan hebben. Eerlijk gezegd zou ik de volgende keer een reispartner meenemen. Ik sta heel sterk in mijn schoenen en heb de beste tijd gehad in India, maar het wordt allemaal iets gemakkelijker met iemand anders. Hierdoor word je wat meer met rust gelaten, maar het is vooral ook fijn om je ervaringen te delen met een ander. Ik heb altijd alleen gereisd en dit deed ik altijd liever alleen. Maar in India..?