Nanneke Geschreven door Nanneke. Foto door: Tikva

Geld in India

De roepie is de munteenheid van India. Eén roepie is honderd paise. De volgende munten worden gebruikt: 10, 25 en 50 paise en 1, 2 en 5 roepie. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 roepie. Let goed op papiergeld dat met een plakbandje gerepareerd is. Dit geld is namelijk niet meer geldig. In de meeste gevallen zal het gaan om briefjes van 10 die subtiel gerepareerd zijn. Je krijgt ze vaak wanneer je meerdere briefjes wisselgeld terug krijgt van bijvoorbeeld een riksja. Hoewel wij tijdens onze reis er erg op gelet hebben hebben we diverse van dit soort biljetten ontvangen waar we pas later achter kwamen. De truuk om ze kwijt te raken is om ze op dezelfde manier weer uit te geven, dus met veel wisselgeld tegelijk.

Tegenwoordig kan je op veel plekken pinnen, al kan je niet bij elke bank terecht met je pas. Andere pasjes wilen dan vaak ook niet helpen. De enige manier om er achter te komen is te letten op het logo en om te proberen of je kunt pinnen ook al staat er geen logo bij de pinautomaat. Ook komt het voor dat geldautomaten leeg zijn. Hoewel je tijdens je reis vrijwel alles kunt pinnen, moet je er rekening mee houden dat pinnen in de kleinere plaatsen niet altijd mogelijk is en je het beste een buffertje kunt houden. Veel reizigers maken ook gebruik van een credit card, travellers cheques of dollars. Geld opnemen met je creditcard is duur, reken op 4,50 euro per transactie, afhankelijk van je kaart. Sommige banken rekenen ook transactiekosten tot wel 200 roepie. Let hier dus op bij het pinnen als je de bon krijgt. Dit is namelijk de enige plek waarop de transactiekosten vermeld worden. 200 roepie is in euro's niet veel, maar je kunt tervergelijking gemakkelijk met zijn tweeën lunchen van dit bedrag in India.

Zorg altijd dat je kleingeld achter de hand hebt. Is het niet voor een fooi dan is het wel handig om een afgesproken bedrag precies te betalen. Wanneer je namelijk meer geeft dan de afgesproken prijs is het soms lastiger om je wisselgeld terug te krijgen, omdat ze zullen proberen meer te verkopen voor het bedrag dat je terug zou moeten krijgen. Heel af en toe krijg je ook geen wisselgeld terug als je te groot betaald en het bedrag (voor ons) te verwaarlozen is. Denk aan alle oneven aantallen roepies. Dit geldt zelfs bij “officiële” instanties. Vaak gebeurt het in een winkel of restaurant dat ze, omdat ze geen gepast wisselgeld hebben, ter compensatie een chocolaatje of iets anders kleins meegeven. Dit gebeurt alleen met bedragen van maximaal 5 roepee. Ook zeggen ze vaak dat ze geen wisselgeld hebben terwijl dit haast wel zou moeten (je bent tenslotte niet de enige die een kaartje koopt bij een grote attractie). Soms helpt het dan alleen om gewoon vol te houden of het geld ergens kleiner te maken.

Wanneer je in een situatie zit dat je geen klein geld hebt kun je vooraf vragen of ze wisselgeld hebben, bijvoorbeeld voor een ritje in de riksja. Blijkt achteraf dat ze toch geen wisselgeld hebben dan moet je zelf zorgen voor het juiste bedrag. Zij wachten af tot jij ze betaald en ze zien het als jouw probleem dat zij geen wisselgeld hebben.

Probeer het geld dat je pint zo snel mogelijk klein te maken. Soms krijg je briefjes van 1000, deze kun je het beste bewaren voor het hotel. Probeer dan ook net zo te betalen dat je het meeste wisselgeld terug krijgt zodat je geld weer wat kleiner is. Ook kun je briefjes van 500 en 100 uit de pinautomaat krijgen. Er zijn twee versies van het 500 roepie briefje, meestal zijn ze geel maar soms groen. Er schijnt veel vals geld in omloop te zijn maar wij zijn het niet tegen gekomen. Je kunt groot geld altijd controleren aan het watermerk in het briefje. Verwar ook het gele 500 roepie biljet niet met een 100 roepie biljet, dat zou zonde zijn.  Biljetten die met plakband weer aan elkaar gemaakt zijn, zijn niet meer geldig. Let hier dus op wanneer je geld terug krijgt en accepteer deze briefjes niet. Heb je er toch eentje te pakken geef ze dan met een pak andere briefjes weer door (dat is vaak ook de manier waarop je ze gekregen hebt).

Afdingen

Het is jouw plicht als toerist om af te dingen. Waarom? Als alle westerse mensen veel meer betalen dan iets in India waard is, schiet de prijs ook voor de lokale bevolking omhoog. Wij betalen Wittemensenbelasting, wij krijgen nooit dezelfde prijs als de lokale bevolking, tenzij je de toeristische gebieden verlaat en zelfs dan moet je hard zijn. (Voor de bus geldt een vastgestelde prijs bijv. let op dat je die ook krijgt).

Onderhandelen is onderdeel van de cultuur. Men betaalt de vraagprijs niet. Ga eens naar de lokale markt en kijk hoe Indiërs dit doen. Met de meeste Indiërs waar je mee te maken krijgt tijdens je reis kun je flink onderhandelen. Ze beginnen fel en willen je soms een beetje overdonderen, maar wanneer je vasthoud aan een "goede" prijs gaan ze vaak wel akkoord. Wat een goede prijs is merk je vanzelf naarmate je langer in het land bent en je prijzen kunt vergelijken.  Over het algemeen wordt je minimaal het dubbele gevraagd van wat iets daadwerkelijk kost, maar soms ook het zevenvoudige. Kijk wat moeilijk, zoek naar foutjes, loop weg, reageer alsof je al jaren door india reist en weet dat het een belachelijke prijs is, allemaal tips die prima werken. Bedenk voordat je gaat onderhandelen je prijs en blijf daarbij. Begin wat lager, maar betaal niet meer omdat iemand zielig is. Lukt het bij deze handelaar niet, probeer dan eens een andere. Zo krijg je ook beter een prijs gevoel. Denk ook aan alle andere Indiërs die door jouw strooien met geld ook meer moeten gaan betalen.

Ook over je vervoer moet je vaak onderhandelen. Zeker de moter riksja's zullen vaak het dubbele bedrag vragen van wat het werkelijk kost. Verlaag altijd meer dan de helft en doe er dan stapsgewijs 5 tot 10 roepie bij. Kom je in de buurt van de helft van de eerste prijs, loop dan weg of vraag een andere riksja wat zijn prijs is. Vaak krijg je dan de betere prijzen voor elkaar.

Na de onderhandelingen zijn tijdens onze reis alle Indiërs altijd zeer vriendelijk gebleven, je kunt ze niets kwalijk nemen dat ze proberen om de hoofdprijs te vragen aan jou als toerist. Wanneer je te weinig betaald zullen ze er niet mee akkoord gaan, dus weet je ook waar de grens ligt. Wanneer je achteraf vind dat je toch wel heel scherp hebt onderhandeld (bijvoorbeeld wanneer je een fietsriksja een half uur berg op hebt laten fietsen voor €0,50) kun je altijd de prijs verhogen. Voor goederen e.d. is dit dus niet aan te raden.

Voorbeeld:

Het kopen van kleren is geweldig, het laten maken van zo'n Salwar Kameez kost je bij de kleermaker 100 a 200 roepies. Je gaat zitten in de winkel. Je drinkt thee en praat over de familie en bekijkt ondertussen de stoffen. Je vraagt wat prijzen, vraag altijd van meerdere stoffen de prijs en laat niet te goed merken hoe mooi je iets vind, dat drijft je prijs op. Dan begint het spel van onderhandelen, gooi alles in de strijd. Dat je hard moet werken voor je geld, dat dit echt teveel is... loop desnoods weg, vaak komt iemand je dan achterna. Je kunt ook hun laatste prijs betalen en zeggen dat de vermaakkosten al inbegrepen zijn (je gebruikt dan hun kleermaker, scheelt je zoeken). Geloof me, je wordt hier beter in na een paar weken!

Fooien

Goede informatie geven over fooien is lastig. Hier toch een poging. In India is het gebruikelijk om fooien te geven. Dit kan zijn omdat iemand je tas draagt, je de weg wijst, je eten heeft verzorgt in een restaurant etc etc. De hoogte van de fooi is altijd lastig te betalen. Meestal ligt deze ergens tussen de 10 en 50 roepie, waarbij 50 behoorlijk hoog is. Bij een maaltijd hebben wij rond de 15 a 20 roepie fooi gegeven per maaltijd. Hotel eigenaren die wat voor je regelen hebben wij doorgaans geen fooi gegeven omdat de prijzen naar ons idee vaak hoog genoeg waren. Veel riksja mensen zullen altijd proberen een fooi af te dwingen. Dit kan zijn door te zeggen dat ze geen wisselgeld hebben of later nog proberen met een bredeglimlach 5 of 10 extra roepie op de prijs te vragen. Wanneer je netjes blijft en je aan de afspraak houd kun je altijd zelf beslissen wat je wilt. Bij (fiets)riksjas die ons veel hebben verteld, een lange rit hebben gemaakt hebben we soms een fooi gegeven. Maar meestal niet.

Budget

Hoe goedkoop je India maakt hangt helemaal van jou af!  Voor €15-€30 euro per dag kan je prima leven, heb je redelijke schone kamers (met eigen badkamer), eet je in goedkope restaurantjes en heb je ruimte voor af en toe een tourtje,  avondje drinken etc. Wat wel sterk opvalt is dat de prijzen sterk zijn gestegen de afgelopen twee jaar en deze trend zal zeker doorgezet worden. Enkele overnachtingsplaatsen waren soms 3 keer zo duur dan in de reisgids stond. Ook komen er op steeds meer plekken speciale touristen tarieven waardoor je dagbudget omhoog schiet. Echte die-hards doen India voor €10-€15 euro per dag, reken dan wel op een beschimmeld hok, 6 straaltjes water uit je douchekop (als deze überhaupt werkt) eten bij straatstalletjes en veel lopen!

Voor ontbijt en lunch moet je rekenen op zo'n 100 en 200 roepie per maaltijd, afhankelijk van wat je smorgens eet. Zo heb je al 2 toasts met jam voor 40 roepie, maar kun je ook een "Engels" ontbijt voor 150 tot 200 roepie nemen, met ei, cornflakes, toast en thee. Het avondeten is vaak wel iets duurder. Prijzen en de hoeveelheid van voedsel verschillen enorm per restaurant / hotel. Het is dus soms aantrekkelijk om iedere dag ergens anders te eten, zodat je budget verantwoord toch steeds wat anders kunt eten. Je zult echter nooit meer dan ongeveer 8 euro moeten betalen voor je avondmaal. Op sommige plaatsen wordt 5 tot 10% extra aan belastingen geheven op het voedsel. Op de kaart staat dit vaak aangegeven. Ook kun je in de kaart vinden of eten wordt bereid met kraanwater of mineraal water. Voor mensen met een zwakke maag ook altijd handig om te bekijken. De alcoholprijzen liggen maar iets lager dan in Nederland. Voor een biertje betaal je afhankelijk van waar je bent 160 tot 250 roepee voor een fles van 650 ml.  Je reis zal dus een stuk prijziger worden wanneer je wel van een drankje houdt. Sterkere drank kun je wel heel goedkoop vinden, zo beginnen de prijzen voor een flesje whiskey (niet de beste kwaliteit) als bij 80 roepee.Deze prijzen gelden alleen voor de winkels waar je alcohol kan kopen. In restaurants en hotels liggen de prijzen hoger. De prijzen van alcohol zijn erg afhankelijk van hoe toeristisch de plek is waar je bent. Alcohol is overigens niet overal verkrijgbaar.

Ho(s)telkamers varieren van 300 tot 1500 roepie per nacht, verwacht niet te veel! Het beste kun je jezelf oriënteren op het internet. Met name de ho(s)tel vergelijkingsites zijn hierbij handig. Reisgidsen zijn niet altijd betrouwbaar gebleken in hun omschrijving. Goede hotels zijn veel slechter geworden en slechte veel beter. Steeds meer ho(s)tels hebben ook WIFI waar je vaak gratis gebruik van mag maken, dit kun je goed gebruiken om je volgende overnachting te plannen.

In de stad is reizen met de bus over het algemeen de goedkoopste optie. De prijs is afhankelijk van de afstand en het type bus, gemiddeld zal je zo'n 5 eurocent per km moeten betalen. Je betaalt de bus zodra deze onderweg is. Vaak worden de bedragen voor toeristen afgerond (in jouw nadeel :P ) tenzij je het juiste bedrag in roepies hebt. Tuktuks zijn weer iets duurder, met goed afdingen moet je op zo'n 20 roepies per km uitkomen. De fietsriksja is goedkoper, 10 roepies per km, ook langzamer, maar wel heel leuk om de lokale sfeer op te snuiven. Kleding en souvenirs zijn erg goedkoop, nooit meer dan 70% van de vraagprijs betalen! Ga je lange afstanden reizen? Dan is de trein in India je beste budgetoptie.

Enkele voorbeelden van prijzen (2016)

 • Fles water tussen de 20 tot 25 roepie afhankelijk van waar je bent. Bij grote aantallen wel een paar roepie af te dingen. Let er ook altijd op dat de dop verzegeld is!
 • Ontbijt/ lunch tussen de 100 en 200 roepie
 • Avondeten tussen de 100 en 200 roepie voor kleine / normale eters en meer voor de grote eters :). Voor grote eters zal het bedrag rond de 300 roepee liggen.
 • Een Lassie (is een soort milkshake met yoghurt) tussen de 25 en 80 roepie
 • Cola/ Fanta/ Sprite 300 ml tussen de 20 en 30 roepee. De prijs staat ook vaak op de fles vlakbij de dop. Zo kun je ook controleren of de prijs klopt.
 • Pizza tussen de 150 en 200 roepie
 • Pannenkoek tussen de 70 en 100 roepie (dit is afhankelijk van de toppings die je kiest)
 • Vegetarische kofta 70 (kun je nog rijst bij nemen voor 30 roepie)
 • Chai (thee met melk) kost in een straattentje 10 roepee. Kies er een met veel volk :) In een restaurant kost de chai tussen de 10 en 30 rupee.
 • Op maat maken van kleding: 100 tot 200 roepies.
 • Een zijden saree kun je kopen voor 30 roepies, in Varanasi heb je vele winkels. Kom je in Bikaner, dan kun je daar de mooiste en goedkoopste stoffen kopen op de lokale stoffenmarkt.
 • Entree bij Tah Mahal: 1000 roepie, is meteen het duurste. Veel toeristische attracties zoals forten kosten 250 tot 300 roepies.  
 • Koop je een mandje met bloemen en een kaarsje voor een ritueel: 10 roepie per mandje.
 • Sigaretten (afhankenlijk van merk): 20 - 250 RS
 • Huur scooter: Tussen de 300 en 400 RS/24
 • Huur Royal Enfield 700-1400
 • Mangodrink 500ml: 35 RS
 • Internet: 60 RS/H
 • Hostel: 300 - 800 RS
 • Zakje chips: 20 RS
 • Groot biertje (650ml): 150-250 RS
 • Kano huren (Palolem): 100 RS/H
 • Boottochtje Ganges: 200 RS
 • Ijsje: 20-30 RS
 • Aansteker: 20 RS
 • Figureren in een bollywood film: +500 RS

De koers roepie vs euro wisselt continue, als snel en gemakkelijk rekenmiddel hebben wij de roepie prijs met 2 vermenigvuldigd en gedeeld door 100 (2 nullen er vanaf). Je zit dan iets boven de werkelijke prijs maar je kunt wel snel rekenen wat iets kost.