Kaja Coenen Geschreven door kcoenen.

Rishikesh wordt ook wel 'de yogahoofdstad van de wereld' genoemd. Je vindt hier dan ook veel yogascholen en ashrams. Rishikesh ligt aan het begin van de Himalaya in de staat Uttarakhand en is voor hindoes een heilige stad. De heilige rivier Ganges stroomt door de stad. Er trekken dan ook veel Indiase toeristen en pelgrims naar Rishikesh.

Bezienswaardigheden Rishikesh

In Rishikesh is volop te doen en te zien, ook als je niet van plan bent een yogales te gaan volgen. Er hangt een relaxte sfeer in de stad en je vindt er veel eettentjes waar je lekker kunt eten. omdat Rishikesh een heilige stad is, wordt er geen alcohol geschonken of gedronken. Als je langs de rivier loopt zie je veel mensen die zich in de Ganges aan het wassen zijn. Ze doen dit om hun ziel te reinigen. Vaak nemen ze ook een flesje Gangeswater mee naar huis om hun huis mee te reinigen.

Yoga

Als je in Rishikesh rondloopt zie je om je heen veel mensen rondlopen in yogalegging met een yogamatje onder hun arm. Veel toeristen komen hierheen om een yogacursus of yogalessen te volgen. Er is voor ieder wat wils: van beginklasjes tot cursussen om zelf gecertificeerd yogaleraar te worden. 

Ashrams bezoeken

In Rishikesh vind je veel ashrams. Een ashram is vrij vertaald een spirituele ontmoetingsplek voor mensen die een religie uit India aanhangen, zoals een hermitage of klooster. De ashrams worden vaak gebruikt voor meditatie, yoga en andere spirituele doeleinden. In Rishikesh vind je veel ashrams, die vaak gebruikt worden voor het beoefenen van yoga. Ze zien er vaak erg mooi uit en zijn een bezoekje zeker waard. Als je fan bent van de Beatles kun je de 'Beatles ashram' in het Rajaji Natinal park bezoeken. Deze ashram staat in de jungle en werd in de jaren 60 door The Beatles bezocht. De ashram zelf is inmiddels vervallen, maar is toch bijzonder door de geschiedenis en omdat de muren vol staan met kleurrijke graffiti.

Tempels en bruggen bezoeken

om de twee grote bruggen, Lakshman jhula en Ram Jhula kun je niet heen. De meeste activiteit in de stad vind je rondom deze twee bruggen. Deze twee hangende bruggen staan de hele dag door bomvol met honden, koeien, toeristen, scooters en motoren. Je voelt de brug dan ook bewegen als je er langzaam door de massa overheen schuifelt. In Rishikesh heb je daarnaast ook een aantal mooie tempels die zeker het bezoeken waard zijn. Naast de Lakshman jhula heb je de Tera Manzil tempel met verschillende verdiepingen. Niet alleen de tempel zelf is heel mooi, het uitzicht over Rishikesh als je de bovenste verdieping hebt bereikt is ook zeker de moeite waard. 

Hike naar een waterval

Vlak bij Rishikesh vind je drie verschillende watervallen die je door middel van een prachtige hike kan bereiken. Deze drie hikes duren allemaal maar een paar uur. Je kan de Neer Gaddu Waterfall, Garud Chatti Waterfall en Phl Chatti Waterfall bezoeken.

Raften op de Ganges

Als je in Rishikesh naar de Ganges loopt zie je een heleboel rafts vol met toeristen langskomen. Het is een erg populaire plek om te gaan raften en je vind er dan ook om de paar meter bureautjes bij wie je het raften kan regelen.

Vervoer naar Rishikesh

Rishikesh kun je vanuit verschillende plekken met de bus bereiken. Wij pakten een dagbus in Delhi die in 7 uur naar Rishikesh rijdt. Een andere optie is de trein naar Haridwar. Haridwar ligt maar 20 kilometer van Rishikesh vandaan en heeft een groot treinstation met connecties naar verschillende grote steden. Het is de moeite waard om, als je vanuit Hardidwar naar Rishikesh gaat, ook wat tijd uit te trekken voor Haridwar. Dit is ook een heilige stad met prachtige bezienswaardigheden. Vanuit Haridwar kun je een lokale bus of een riksja of taxi pakken naar Rishikesh. De bus doet er wel iets langer over, maar is veel goedkoper dan een riksja of taxi.

Overnachten in Rishikesh

In Rishikesh heb je hotels en hostels in alle prijsklassen. De meeste hotels en hostels bevinden zich niet in het centrum van de stad, dus schrik niet als je hostel/hotel ver van het busstation en het centrum ligt. Voor toeristen is het gebied rond de twee bruggen het leukste, want hier is het meeste te zien en te doen. Hier vind je dan ook de meeste slaapplekken. Als je met de bus aankomt in Rishikesh kun je een riksja of taxi pakken naar je hostel of hotel.