bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Toen ik naar India ging, dacht ik genoeg te hebben aan een zakwoordenboekje Hindi. Hindi wordt gezien als de primaire officiële taal, die ook door de federale overheid wordt gebruikt, maar Hindi is niet de enige taal in India. Men zegt dat er wel honderden of zelfs duizenden verschillende talen in India zijn. 

Wikipedia geeft aan dat er 21 officiële talen in India zijn, maar de Indiërs zelf vertelden me dat dit er 26 moeten zijn. Het is dus niet helemaal duidelijk, zoals er zoveel niet helemaal duidelijk is in India. Hoewel Hindi de primaire officiële taal is, ligt het aan de streek welke taal ze spreken. Ik had niks aan mijn boekje “Hindi voor beginners” toen ik als vrijwilliger op een school in het Zuiden van India ben gaan werken. Met Engels kom je een heel eind. Engels is populair in het zakenleven, in regeringszaken en in niet-Hindi sprekende staten, maar verwacht niet dat iedereen Engels spreekt. Zeker in de kleinere plaatsen, komen ze niet verder dan “hello” en “how are you?”. 

Om mijn volgende reis beter voorbereid te zijn, kocht ik een boekje “Tamil voor beginners”. Ik zou als vrijwilliger gaan werken in Pondicherry, Tamil Nadu waar de officiële taal Tamil is. Enthousiast ben ik tijdens de vlucht mijn eerste woordjes gaan leren. De standaard dingen zoals gedag zeggen, me voorstellen en tellen. Eenmaal aangekomen, ben ik het meteen gaan uitproberen, maar de mensen keken me alleen maar vragend aan. Ik bedacht me dat ik moe was van de reis en dat het daarom niet goed overkwam, maar ook mijn volgende pogingen mislukte. Eenmaal aan het werk kwam ik er achter dat mijn boekje uitging van de schrijftaal en laat die toch weer heel anders zijn dan de gesproken taal! 

Sanskriet is een officiële taal in India, maar deze wordt door vele als dode taal beschouwd. De heilige teksten uit de Veda’s (de geschriften die de basis vormen voor de Indiase filosofie) zijn geschreven in het Sanskriet net als vele liederen. Op dit moment wordt Sanskriet alleen geleerd door Brahmanenfamilies en bepaalde Hindoeïstische “sekten”. Het is vergelijkbaar met het Latijn bij ons in het Westen.