bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

De Indiase keuken is in Nederland vooral bekend van de curry en gerechten zoals tikka masala. In India zul je dan ook met name gerechten eten waarin rijst en diverse kruidenmengels (zogeheten garam massala's maar ook curry) de hoofdbestanddelen vormen. India is de hemel op aarde voor vegetariërs. De meeste gerechten zijn vegetarisch omdat de hindoes over het algemeen geen vlees eten. Je hebt dan ook in de meeste restaurants een heel uitgebreide keuze in allerlei verschillende soorten vegetarische gerechten. Je vindt in India ook veel restaurants die op de voorgevel hebben staan '100% veg' of 'pure veg', hier ga je dus helemaal geen vlees vinden. 

Een koe is helemaal uit den boze aangezien dit een heilig dier is in het hindoeïsme. De moslims daarentegen laten varkensvlees staan omdat volgens hun geloof een varken een onrein dier is. Als je dus al vlees eet zal dit in de meeste gevallen kip zijn. Op de erg toeristische plekken kan je in restaurants naast typisch Indiase gerechten ook westerse gerechten bestellen. denk dan bijvoorbeeld aan pannenkoeken, spaghetti of een kipgerecht met frietjes. Daarnaast kan je op toeristische plekken bijna altijd een westers ontbijtje bestellen (eieren, toast, jam, cornflakes etc.). Let op: Eet nooit met je linkerhand! Ook dit is onrein! Eten doe je altijd met rechts. 

Typische Indiase gerechten

India heeft een erg lekkere en uitgebreide keuken. Er zijn een heleboel gerechten die ontzettend lekker zijn en de moeite waard zijn om te proeven. Veel te veel om op te noemen, hieronder dus maar een kleine selectie van gerechten die je zeker niet mag missen. Je vindt deze gerechten in bijna elk restaurant. 

Momo

De momo is bijvoorbeeld zo een gerecht dat je vaak op de menukaart vindt. Dit Tibetaanse gerecht bestaat uit gestoomde deegballetjes met een vegetarische vulling of ze zijn gevuld met vlees. Door de vulling zit ook een speciale kruidenmix die bij elk restaurantje weer anders is. Je eet de momo's met een pittige rode saus. De momo smaakt in geen enkel restaurant precies hetzelfde. Ben je niet zo een liefhebber van gestoomd deeg? je kan de momo op sommige plekken ook gefrituurd bestellen. 

Thali

Een Thali is typisch Indiaas en je vindt dit gerecht dan ook in bijna elk restaurant. Een Thali krijg je geserveerd op een bord met verschillende vakjes met allemaal een andere inhoud. Je kan de Thali vaak vegetarisch of niet-vegetarisch bestellen. Rijst en yoghurt zitten er altijd bij. De rest van de bakjes bestaat uit verschillende curry's, een groenteschotel (vaak met linzen) en chutney's. Je krijgt er brood (naan of chappati) bij. Deze gebruik je dan als een soort van lepel om de rest te eten. Meestal komt de restauranthouder minimaal 1 keer naar je tafel om de rijst of chappati's gratis bij te vullen als je hier behoefte aan hebt. Een thali is meestal genoeg om met zijn tweeën van te eten. Het is ook nog eens een budget gerecht, want je betaalt meestal tussen de 90 en 150 roepie voor een bord. 

Pani Puri

Waarschijnlijk het vreemdste gerecht in deze lijst, maar echt typisch Indiaas en daardoor zonde om niet te proberen. De pani Puri koop je meestal bij standjes op straat. Je krijgt een kleine soort holle deegbal die gevuld wordt met aardappel, ui en heel pittig water. Ze zijn niet duur en voor mensen die van pittig eten houden zeker leuk om eens te proberen.

Pakora

Een lekkere vegetarische snack, want een volledige maaltijd is het niet. Je kan Pakora maken met allerlei verschillende groenten, die daarna door een mix worden gehaald en daarna gefrituurd worden. Daardoor krijg je gefrituurde deegballetjes met daarin verschillende soorten groenten. Heel lekker en zeker een aanrader!

Magi

Eigenlijk is magi gewoon instant noodles. Dat klinkt niet heel erg boeiend, maar toch is het in India een bekend gerecht dat zeker voor de budgetreiziger aan te raden is! Als je dit in een restaurant besteld maken ze de noodles heel lekker voor je klaar met een uitje, paprika en pepertje. Lekker als lunch dus en vaak betaal je er minder dan 40 roepie voor. 

Typisch Indiaas drinken

In India heb je ook een aantal drankjes die je zeker moet uitproberen. De bekendste is waarschijnlijk de (masala) chai. Chai is Indiase thee en die wordt iets anders gemaakt dan in Nederland. Naast thee zit er ook suiker, verschillende kruiden en melk of (koffie)room in de chai. De samenstelling van de chai verschilt per tentje waar je hem haalt. In India zijn ze gek op masala kruiden en je kan dus uiteraard ook je chai met masala bestellen. Een ander bekend Indiaas drankje is de lassi. Dit is een yoghurtdrankje, dat je enigzins kan vergelijken met een milkshake, maar toch smaakt het heel anders. Je kan de lassi in allerlei verschillende versies bestellen: zout, zoet of met fruit toegevoegd (het bekendst zijn de banana of mango lassi). 

 

Een leuke annekdote illustreert de Indiase eetgewoonten:

Op de dag van vertrek ben ik nog afscheid gaan nemen bij Abisha, mijn vriendin. Ik had al aangegeven dat ik niet te lang zou blijven en dat ze vooral niet moeilijk moesten doen met het eten….. In mijn haast had ik ’s morgens geen tijd gehad om te ontbijten en daar was ik nu wel blij om. Zodra ik binnen kwam kreeg ik een bord ‘maggi’ in mijn handen gedrukt. Maggi is het merk noodles wat ik bij haar regelmatig kreeg te eten. Uitje erbij, tomaatje, ei en masala kruiden en je hebt een heerlijk (en niet te duur, want daar voel ik me te ongemakkelijk bij) bordje avondeten. Avondeten….. Maggi is nou niet echt iets wat ik graag als ontbijt eet, maar ik wist dat ik ze niet kon teleurstellen….. dapper begon ik aan mijn bord Maggi en ik moet zeggen dat ik het zelfs nog lekker vond ook. Jammer alleen dat er daarna nog 2 dosa’s achter aan kwamen. Hoewel ik dat toch best lekker vind is er wel duidelijk verschil tussen de gene die ze gemaakt hebben en die van Abisha behoren niet tot de lekkerste….. Trots op mezelf dat ik het uiteindelijk weg gekregen had, kon ik eindelijk opgelucht adem halen….. dacht ik. Anderhalf uur later gaf, ik aan dat ik bijna weg moest. Meteen kwam het hele gezin in actie. Ik moest nog even wachten, ze wilde graag nog een visje voor me maken. Mijn argument dat ik nog vol zat van het ontbijt wat ik net op had, telde niet. Ze wilde dit nog voor me doen of ik dit alsjeblieft wilde accepteren. Daar zat ik dan. Wachtend op mijn volgende bord eten terwijl ik nog geen 2 uur daarvoor mijn veelte grote ontbijt naar binnen had gewerkt, maar het kenmerkt ook de warmte van dit gezin (en veel andere gezinnen in India). Nog geen half uur later stond er een heerlijke maaltijd voor me klaar bestaande uit rijst, vis, groenten en sambar met mango. De rest van de dag heb ik niet meer hoeven eten.