Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Parga is een stad op het Griekse vaste land, in de regio Epiros. Parga ligt tegenover het Griekse eiland Corfu.

Bezienswaardigheden

De blikvanger van Parga zijn de ruïnes van een oud Venetiaans kasteel op een heuvel. Deze ruïnes zijn gratis te bezoeken en vanaf hier heb je aan de ene kant een adembenemend uitzicht over Praga en de haven en aan de andere kant uitzicht over Valtos beach.

De voormalige olijvenfabriek is tegenwoordig als museum geopend: Paragaea. Je vindt dit museum op de K. Tzavella straat nummer 19. Het kost €3,50. Je kan er voor kiezen om zelf rond te kijken of je te laten rondleiden. Op zich staat alles goed en uitgebreid uitgelegd, maar de korte rondleiding is erg leuk. Het proces van het verbouwen van de olijven tot het maken van de olie wordt haarfijn uitgelegd. Je kan ook een korte film bekijken. Het museum bestaat uit één grote ruimte. Ernaast is een winkeltje gevestigd met diverse olijvenproducten zoals olijfolie, slaolie, olijvenpasta en olijvenzeep. Als je entree hebt betaald voor het museum, heb je ook de mogelijkheid om de eetbare producten allemaal te proeven. Verder is Parga een leuk, gezellig typisch Grieks stadje met vele winkeltjes en smalle straatjes en steegjes.

Het is ook mogelijk om met een toeristentrein tijdens het toeristenseizoen Parga en omgeving te verkennen. Deze trein vertrekt vanaf de boulevard, nabij het stadsstrand Krioneri beach. Je kan hier ook kaartjes voor kopen. De trip duurt twee uur en zal je vanaf Parga via het plaatsje Anthousha, naar de ruïnes van Ali Pasha brengen. Je krijgt hier de tijd om de ruïnes te bekijken. Na afloop ga je weer terug naar Parga.

Voor de kust van Parga ligt een klein eiland: Pangias eiland. Op dit eilandje vind je onder andere een kapel. Dit eilandje is alleen zwemmend te bereiken vanaf Krioneri beach. 

Stranden

Parga beschikt over diverse stranden. Het stadsstrand bevindt zich naast de haven en heet Krioneri beach. Dit is ook het drukste stand. Iets verderop vind je Piso Krioneri, dit is een wat kleiner strand en iets minder druk. Beide stranden (met name het grote strand) hebben nauwelijks schaduw. Je kan ook richting Valtos beach. Dit strand is erg groot en ligt "achter" de heuvel met de ruïnes. Je kan hier met de watertaxi naar toe vanaf de haven, maar je kunt ook lopend erheen. Je dient dan de naar de Gaki Zeri straat te gaan en de trappen omhoog te nemen. Eenmaal bovenaan, kun je linksaf naar de ruïnes en rechtsaf naar Valtos Beach. Je loopt dan weer stuk naar beneden. Het stuk strand dat het dichtste bij de ruïnes is, heeft het meeste schaduw maar ook hier geldt dat schaduw schaars is! Je kan bij dit strand allerlei watersporten beoefenen.

Eten, drinken en overnachten

De meeste tavernes vind je aan de boulevard bij de haven. Aanraders hier zijn: Soudia, Arkoudas en To Kyma. Bij To Kyma heb je voor 8 euro al een halve kilo lam. Arkoudas heeft overigens ook een Noorse kaart maar schrik niet, dit is puur omdat de eigenaar banden met Noorwegen heeft. Hij spreekt zelfs al beetje Nederlands. Rechts van de ruïnes vind je ook een aantal tavernes. Een aanrader is Stefanos. Deze taverne serveert elke dag vers gevangen vis. De kaart is vrij klein, maar het eten is ontzettend lekker. Vlakbij Stefanos ligt Romantica. Dit is met name een heerlijk plekje om te lunchen, omdat er een windje staat en het daardoor wat koeler is. De gebakken aardappeltjes uit de oven zijn een aanrader! Voor cocktails kun je het beste kijken naar de happy hours. Bij de haven zijn de happy hours vaak tussen 17:00 en 21:00. Cocktails zijn dan 5 euro per stuk. De Sugarbar is een leuke en gezellige cocktailbar.

Parga zit niet om accommodatie verlegen. Er zijn diverse hotels en particulieren die kamers verhuren. Wij hebben gelogeerd in Huize Renate. Dit hebben we geboekt via een touroperator.

Dagtrips

Met een huurauto of scooter kun je vanuit Parga de regio Epiros verkennen. Je kan bijvoorbeeld naar de Acheron rivier bij Gliki. Wil je liever georganiseerde trips maken, dan kun je terrecht bij ITS Travel. Het kantoor ligt bij het "busstation" aan de hoofdweg (lees: de enige halte die er is). Met ITS travel kun je onder meer naar Meteora en  naar Paxos en Antipaxos. Overigens kun je ook prima zelf kaarten kopen in de haven voor de diverse excursieboten. Er zijn in totaal vier boten die dagelijks deze trip aanbieden. Bekijk ons artikel voor meer informatie over de bootexcursie naar Paxos en Antipaxos. Prijzen variëren tussen de €20 en €25 euro.

Vervoer naar en in Parga

Het dichtsbijzijnde vliegveld is Preveza. Olympic Air vliegt doorgaans vanaf Athene naar Preveza. Van mei tot oktober zijn er ook Transavia vluchten vanaf Schiphol naar Preveza. Parga ligt op zo'n uur rijden van Preveza. Er is nauwelijks openbaar vervoer in de regio.  Er gaat vier keer per dag een bus van Preveza naar Parga. Deze doet er zo'n 2 uur over. Het is dan ook aan te raden een auto of een scooter te huren, wil je meer van de regio zien.

Parga zelf is heuvelachtig en kent de typische smalle Griekse straatjes. Vanaf het busstation gaan slechts enkele bussen per dag, waaronder naar Athene, Thessaloniki en Igoumentsia. Parga heeft voor de stranden buiten het centrum speciale watertaxi's. Deze watertaxi's brengen je naar de verder gelegen stranden Lichnos beach en Sarakiniko. Er gaat zelfs een watertaxi naar Voltos beach maar dit is, zeker vanaf het centrumpje, te lopen. Je dient dan richting de ruïnes van het kasteel te lopen en rechtsaf te gaan in plaats van linksaf de ruïnes in.