Carolien V Geschreven door 19carolien87.

  • Voor slechts € 78.22 naar Zakynthos Nu boeken

Zakynthos staat bekend om het scheepswrak op Navagio Beach, de blauwe grotten en de Caretta Caretta zeeschildpad. Maar naast deze highlights zijn er nog veel meer plekjes die je zeker niet mag missen aan een bezoek op dit prachtige eiland. Zakynthos is goed te combineren met buureiland Kefalonia.

Keri

Keri ligt in het zuidwesten van het eiland. Hier kun je genieten van een prachtige zonsondergang vanaf een uitzichtpunt en je kan heerlijk eten bij het Keri Lighthouse restaurant. Hier hangt overigens ook de grootste Griekse vlag ter wereld (alleen bij harde wind hangt er een kleinere). Als je hier met de auto naartoe gaat, oefen eerst je hellingproef want dat zal je hier nodig hebben! Je gaat via steile, smalle weggetjes door het dorpje Keri om vervolgens uit te komen bij het restaurant en het uitzichtpunt.

Porto Limnionas

Dit is een prachtige baai die je zeker niet mag missen! Gelegen aan de ruige kant in het westen van Zakynthos. Azuurblauw zee, ruige rotsen en een groene natuur. Als je vanaf de Griekse taverna (die overigens heel lekker is!) het pad afwandelt kan je vanaf een rots het verkoelende water in springen!

Navagio Beach

Dit is het bekendste plekje van Zakynthos met het scheepswrak. Zeker een bezoek waard! Er zijn twee mogelijkheden om het scheepswrak te bekijken. Allereerst van bovenaf, lees; een steiger die vanaf een klif boven de zee uitsteekt, maar je hebt gegarandeerd een mooie foto. Als je hier met de auto naartoe rijdt, houd dan de bordjes Navagio Beach aan. Of ga met een bootje naar het strand van Navagio Beach. Dit kun je meteen combineren met het gezicht van Poseidon en de blauwe grotten in het noorden. Bereid je er wel op voor dat je zeker niet de enige bent die hier naartoe zal gaan. Als je een georganiseerde excursie boekt zul je waarschijnlijk met 100 andere toeristen over het strand lopen. Wanneer je op eigen houtje gaat spreek dan goed met een local af wat de prijs is, wat je wilt zien en of je op een rustig moment kan gaan varen. De zee kan hier overigens erg ruig zijn dus de mogelijkheid dat de boottocht niet doorgaat zit er zeker in.

Blauwe grotten in Skinari

Deze grotten hebben hun naam te danken aan de lichtinval op het blauwe water wat weerkaatst in de grotten en zorgt voor een blauwe gloed. Dit is een leuke boottocht om te combineren met Navagio Beach.

Bochali

Bochali is een mooi uitzichtpunt boven Zakynthos stad. Zeker de moeite om naartoe te gaan! Je hebt hier uitzicht over de gehele stad en bij helder weer kun je zelfs naar Argassi en Kalamaki kijken. Op de heuvel vind je lekkere restaurants en het is dé ontmoetingsplaats voor de Griekse jongeren die lekker een hapje komen eten of een cocktail komen drinken. Ook staat er op het plein een kleine kerk, hier vinden regelmatig bruiloften plaats.

Zakynthos stad

Zakynthos Stad is een heerlijke plek om een middag rond te struinen en neer te ploffen op een terrasje op het San Marcosplein. Bij dit plein begint ook de winkelstraat. Let op: de winkels zijn tussen 14.00 en 18.00 uur gesloten! ’s Avonds vanaf 18.00 uur is het leukste om er naar toe te gaan. Dan is het ook een stuk drukker en gezelliger in de stad. Wat je zeker niet mag missen bij een bezoek aan de stad is het Souvlaki Grill restaurant met het Skepasti gerecht. Alleen voor dit gerecht zou ik al terugvliegen.

Banana Beach

Wil je een lekker dagje strand pakken, dan raad ik je aan om naar Banana Beach in Vassilikos te gaan. Alleen al de route van Argassi naar Vassilikos is ontzettend mooi. Je rijdt helemaal langs de kust omlaag naar het zuiden. Onderweg kom je typische Griekse restaurants en verschillende strandjes tegen. Banana Beach heeft een heerlijk lang zandstrand met rustig zeewater, relaxte ligstoelen met bediening en het heeft een leuk strandrestaurant. Met helder weer kan je het vaste land zien liggen.

Caretta Caretta zeeschildpad 

De Caretta Caretta zeeschildpad is een beschermde schildpad die hier in de zomermaanden zijn eieren op het strand legt van Kalamaki tot de eilandtong Gerakas. De schildpadden komen ’s nachts op het strand om hun nesten te leggen. In de baai van Kalamaki en Laganas heb je in de zomermaanden een grote kans om tijdens het snorkelen een schildpad tegen te komen. Niet schrikken ze kunnen wel een meter lang worden. Voor meer informatie over de Caretta Caretta zeeschildpad kan je naar de vrijwilligersstand in Kalamaki. Kom je net na het hoogseizoen en wil je heel graag een schildpad zien, grote kans dat je ’s ochtends vroeg in de haven van Agios Sostis er één kan zien. Elke ochtend vaart er namelijk een visser vroeg uit en komt rond een uur of 07.00 ‘s ochtends terug. De schildpad die dagelijks op hem wacht kom tevoorschijn wanneer hij de boot hoort aankomen en wordt beloond met een lekker visje. Ga ook zeker naar het Marathonisi eiland, het eiland heeft de vorm van een schildpad en je kan er goed snorkelen en varen.

Oudste olijfboom van Zakynthos

In het plaatsje Exo Hora staat de oudste olijfboom van Zakynthos, ca. 2000 jaar oud! Olijfolie kan je het beste kopen in het olijfoliefabriekje in Lithakia. Je ziet hoe het gemaakt wordt en het staat in een prachtige omgeving tussen de olijfboomgaarden.

Naamdag Agios Dionysos

Grieken vieren geen verjaardagen maar naamdagen. 24 augustus is de naamdag van Agios Dionysos, de beschermheilige van het eiland. Het is dan een groot feest  in Zakynthos stad! De beschermheilige wordt in een doorzichtige kist (ja ,je kan hem echt zien) door de stad gedragen in een rij met priesters en de fanfare. Mensen gaan gehurkt op de straat zitten zodat de beschermheilige over hun heen getild wordt. Dit is een dag die je zeker niet mag missen als je op Zakynthos bent. Heerlijke eettentjes, drukte op straat, braderie en vuurwerk als afsluiting. Kortom één en al gezelligheid in de stad.

Eten en drinken op Zakynthos

Een aantal restaurants is al genoemd bij de hiervoor beschreven plaatsen. Een aantal andere aanraders:
Cool Pepper – Laganas
El Greco – Agios Sostis
Peppermint – Argassi

Huur een auto

Tip: huur een auto en ga zelf het eiland verkennen! Vanaf de luchthaven of je accommodatie kan je prima een auto huren. Bijvoorbeeld National Alamo of Europcar, dit zijn ook de verhuurbedrijven waar de touroperators mee samen werken. Ze spreken goed Engels en als er problemen onderweg zijn kan je ze altijd bereiken.