Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Samos is een Grieks eiland en ligt vlakbij Turkije, in de Egeïsche Zee. Net als Chios, Ikaria, Limnos en Lesbos behoort Samos tot de Noord-Egeïsche eilanden. Het is een zeer groen eiland, met veel bossen. Dit levert tijdens langdurige warme en droge periodes brandgevaar op.  In 2000 is meer dan de helft van het eiland in vlammen op gegaan. Inmiddels is de natuur weer hersteld. Op het eiland zijn ook bergen te vinden. Zandstranden zijn schaars; er zijn er slechts twee op het hele eiland. Het merendeel zijn kiezelstranden.

Samos-Stad (Vathi)

Samos Stad is de hoofdstad van het eiland.  Het is echter niet de plaats waar de meeste toeristen heen zullen gaan. Dit omdat er nauwelijks stranden zijn waar je rustig kunt zwemmen en de meeste toeristen naar Samos gaan voor een zon,zee en strand vakantie. Samos-stad heeft echter wel veel te bieden. Talloze winkels, terrassen en hier ligt de haven. Interessante bezienswaardigheden zijn de diverse kerken, het raadshuis, het stadspark en het Archeologisch Museum. Dit museum is één van de belangrijkste van heel Griekeland. Je vindt er o.a. een bijna 5 meter hoog standbeeld (marmeren kourus). Wie zin heeft, kan naar het oudste gedeelte van de stad wandelen vanaf de haven. Dit deel van de stad heet Ano Vathi en ligt een stuk hoger, tussen twee heuvels in. Je vindt hier de oude karakteristieke Griekse huizen.

Pythagorio

Pythagorio is samen met Samos-Stad één van de plaatsen die het meeste te bieden. De stad is vernoemd naar Pythagoras en er is dan ook bij de pier een standbeeld van hem te vinden. Ten westen van de haven staat Kastro Logithetis; een Koninklijke burcht. Op de helling van de heuvel is de Tunnel van Eupalinos te vinden. Deze tunnel is een paar eeuwen voor Christus gebouwd om de stad van water te voorzien, aangezien de bron aan de andere kant van de bergen lag. Nu kun je deze tunnel bekijken, maar let op: hij is zeer smal en op sommige delen maar 50 cm! Ook ligt hier het Spilianisklooster. Nabij dit klooster is ook een grotkerk en een kapel. Bij de kapel is een bron waarvan men zegt dat hier geneeskrachtig water uitkomt. Het eilandsouvenier, de beker van Pythagoras, is overal op het eiland te koop. Maar mocht je overwegen deze beker te kopen, koop hem dan in de plaats dat naar deze wiskundige vernoemd is. Verder zijn er opgravingen te zien en is er een archeologisch museum.

Karlovassi

Karlovassi heeft als bijnaam ‘de spookstad’. Het merendeel van deze stad is niet bepaald aantrekkelijk. In feite bestaat deze plaats uit vijf ‘losse’ delen: Órmos, Meséo, Limani, Paléo en Neo. Het is een zeer uitgerekte stad en je kan dan ook niet lopend alle wijken verkennen. Het beste kun je met een brommer,fiets of eigen auto gaan. Van deze wijken is Paléo het mooiste en aantrekkelijkste, maar deze wijk ligt dan ook het meest ver weg vanaf het busstation gezien. De bus komt aan in Neo. Hier vind je een kerk en een folkloremuseum. De haven ligt in Limáni; waar diverse veerboten je naar andere Griekse eilanden en het vaste land kunnen brengen. In Limáni kan je ook de echte Samoswijn proeven en kopen bij de EOSS-wijnkelder.  Karlovassi kent geen schone stranden, als je zou willen zwemmen, kun je het beste naar Potami gaan. Dit strand ligt 2 km verderop en alleen in de zomer zijn er directe busverbindingen.

Kokkari

Kokkari begon als klein vissersdorpje, maar is inmiddels uitgegroeid tot een toeristisch oord. Het heeft een gezellig centrum en diverse stranden: Long beach, Lemonakia beach en Tsamadou beach. Een prima uitvalsbasis voor de rest van het eiland. Je gaat hier vooral heen om heerlijk te ontspannen en om de drukte van Samos-Stad te vermijden.

Vourliotes

Vourliotes is een van de populaire bergdorpjes van het eiland. Vele wandelen vanaf Kokkari naar dit dorp. Een pittige wandeling, maar eenmaal op de top, kom je in een prachtig dorp met leuke restaurantjes en terrasjes. Vourliotes is bekend om de Pera Virsi bron. Je kan zelf ook water “tappen” van deze bron. Vlakbij Vourliotes ligt het Moni Vrontá klooster. Dit is het oudste klooster van het eiland. Helaas is het klooster zwaar beschadigd tijdens de brand in 2000.

Kampos Vourlioton

Menig buschauffeur zal je raar aankijken als je vraagt of je hier mag uitstappen. Kampos Vourlioton is niet zo heel erg bijzonder. Wat het leuk maakt, is het nabij gelegen strand Svala beach. Het is hier zeer rustig en twee Duitse dames runnen er een taverne waarbij ze strandbedjes verhuren. Je kan er heerlijk zelfgemaakte wijn drinken en genieten van lokale gerechten. Het strand is wel zeer winderig en er is geen schaduw. Schrik niet van de geiten die door de herder over het strand terug naar hun hok worden geleid! Ze lopen gerust over je handdoekje heen, maar doen voor de rest geen vlieg kwaad.

Samiopoula

Samiopoula is een klein eilandje ten zuiden van Samos. De naam betekent ‘klein Samos’. Met een uurtje ben je vanaf Pythagorio op het eiland. Er woont maar één bewoner op het eiland, een oudere dame. Toch is het er een drukte van jewelste. Diverse excursies gaan naar dit eiland en proberen een plekje te bemachtigen op het prachtige zandstrand. Ik heb destijds via de touroperator een excursie kunnen boeken met een barbecue op het eiland; mocht je in de gelegenheid zijn, dan is dat zeker een aanrader! Je gaat dan met een vissersboot naar het eiland waar met vers gevangen vis (en soms een inktvis) een heerlijke maaltijd wordt bereid. 

Vervoer naar Samos

Samos heeft een vliegveld en dit ligt vlakbij Pythagorio. Er zijn geen lijndiensten vanaf Nederland naar Samos. In het toeristenseizoen (begin mei t/m eind oktober) gaan er chartervluchten. Er zijn geen busverbindingen vanaf het vliegveld. Je zal dus een auto moeten huren of, indien je met een georganiseerde reis gaat, met de shuttle service naar je verblijf moeten gaan.

Samos heeft ook een haven met diverse veerverbindingen naar andere Griekse eilanden, maar ook naar Italië.  De havens zijn te vinden in Samos-Stad en Karlovassi.

Op het eiland rijdt er tussen de meeste grotere steden een bus, maar deze gaat slechts enkele keren per dag en rijden doorgaans op zaterdag en zondag niet.