Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Epiros is een provincie in het noord-westen van het vaste land van Griekenland aan de kust. De provincie wordt gekenmerkt door de vele bergen en heuvels en is daarnaast zeer groen. In dit artikel staan enkele hoogtepunten die je niet moet missen als je naar deze regio gaat.

Parga

Parga is wellicht wel de belangrijkste toeristische kustplaats van Epiros. In de zomermaanden komen hier veel toeristen uit allerlei landen om te genieten van zon, zee, strand en het Griekse leven. Parga is een typisch Griekse plaats, met smalle steegjes en witte huizen. Bezienswaardigheden zijn de oude ruïnes van een kasteel en de oude Olijvenfabriek. De plaats is een goede uitvalsbasis om Epiros te verkennen met een huurauto of een scooter.

Acheron rivier

De Acheron rivier begint bij het dorp Zotiko en mondt uiteindelijk uit in de Ionische zee bij Ammoudia. De delta van de rivier bij Ammoudia is een prachtig natuurgebied, met veel flora en fauna. De rivier is ijskoud, mede door de vele bergbronnen en daarom een populaire plaats om tijdens hete dagen verkoeling te zoeken. Aan te raden is richting de plaats Gliki te rijden en daar je auto of scooter te parkeren. Omdat de rivier op bepaalde plaatsen vrij diep is, kun je het beste je spullen achter laten en zo min mogelijk meenemen. Anders kun je slechts een stukje het water in. Neem dus alleen je badkleding, kleding, schoenen en een handdoek mee, laat een deel van deze spullen achter bij de plek waar de meeste mensen te water gaan en geniet van de prachtige natuur en rust. Want de meeste mensen, inclusief die van de excursies, kunnen maar tot een paar meter het water in anders wordt het te diep! Je kan tegen de stroom in beginnen en na zo'n 1 uur tot 1,5 uur kom je bij een brug uit. Vanaf daar kun je omkeren en met de stroom mee terug gaan. Je zal grotendeels kunnen lopen maar bij enkele stukken zul je dus moeten zwemmen. Het water is kristalhelder en heerlijk koel. Waterschoenen zijn echt een must! Er liggen heel veel stenen in de rivier. Het is ook mogelijk om bij Gliki te gaan raften of met een paard te water te gaan. Bij Gliki kun je langs de rivier heerlijk lunchen in de schaduw bij enkele tavernas. 

De oude molen van Souli

Alhoewel de dorpen van Souli veel bekender zijn, vind je tussen Gliki en Souli een ruïne van de oude watermolen. Een kleine bezienswaardigheid maar prachtig om te zien. Maar ook hier kun je verkoeling zoeken op warme dagen. Je kan links vanaf de molen gaan wandelen. Daar vind je vaak ook vele koeien die hier uitrusten. Indien je er voor kiest om rechts van de molen te gaan wandelen, zul je door de rivier kunnen waden. Vaak zal het water niet verder komen dan je enkels. Het is hier heerlijk rustig en je komt nauwelijks mensen tegen. Aan deze kant is veel meer schaduw dan aan de linkerkant, dus ook geschikt om op warme dagen hier de boel te verkennen. Je kan uren doorwandelen maar wij zijn na zo'n uur weer omgekeerd. Onderweg kun je schildpadden tegenkomen en als je goed kijkt, vind je misschien nog overblijfselen van skeletten van geiten of andere dieren.

Metsovo

Metsovo ligt in het westen van de provincie, op 1156 meter hoogte nabij de Katara pas in het Pindos gebergte. Het is dan ook in de winter een populair wintersportgebied. Vroeger was Metsovo een belangrijke handelsplaats omdat het op de route van Epiros naar Thessalía ligt. Als je in Metsovo bent, dien je zeker een stuk Metsovone te proeven. Dit is speciale kaas uit deze streek. Het is gemaakt van koemelk met geitenmelk en om die reden vrij bijzonder.