Celeste - Geschreven door Celestevh. Foto door: Kars

  • Voor slechts € 70.80 naar Ohrid Nu boeken

Ohrid is een stad die gelokaliseerd is aan het Ohrid Lake en is uitgeroepen tot stad van UNESCO. De stad is omgeven van de mooie natuur en in de stad zelf zijn vele bezienswaardigheden uit de Oudheid en meer nabije geschiedenis te bewonderen. Eén van de belangrijkste producten die in Ohrid gemaakt worden zijn de parels, waarvan de Koningin van Engeland ook een ketting draagt (zoals de Macedoniërs vol trots beweren). Deze stad staat ook bekend om zijn 365 kerken, hiervan zijn hedendaags nog maar 66 echt in gebruik. 

Bezienswaardigheden Ohrid

Er is genoeg te zien en doen in Ohrid om je zelf enkele dagen te vermaken. In het centrum van de stad bevindt zich alles wat een toerist kan bekoren. Van vele winkels en gezellige terrasjes tot eetgelegenheden en kleine marktkraampjes. Zowel in de stad, als aan/op het water kan heerlijk gegeten worden. Voor de prijs hoef je uit eten gaan niet te laten, Macedonië is namelijk vele malen goedkoper dan Nederland. Vanaf het centrum loop je gemakkelijk naar boven, vanaf waar er een prachtig uitzicht is over het meer en via waar je onder andere de burcht kunt bereiken. 

In Ohrid zit een reisbureau gevestigd, genaamd Lale tours. Deze organisatie maakt gebruik van Nederlands sprekende gidsen. Er worden verscheidene excursies aangeboden zoals een ezeltocht, bezoek aan St. Naum, dag Albanië of bijvoorbeeld een jeepsafari. Bij elke excursie wordt voor pick-up/drop-off bij het hotel en eten en drinken gezorgd. De gidsen hebben allemaal zo hun specialiteiten, zodat je verzekerd bent van een onvergetelijke dag vol informatie. 

De leukste en bekendste bezienswaardigheden hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet.

St. Naum

Dit is een klooster met een kerk (gebouwd door sint Naum), waar sint Naum begraven ligt. Het verhaal gaat dat als je je oor op de kist legt waar sint Naum begraven ligt, je zijn hart nog kan horen kloppen. Andere verklaringen voor het geklop dat er te horen is, de mogelijkheid van het aanslaan van golven tegen de onderkant van de kerk of dat het geklop afkomstig is van je eigen hart. In de buurt van dit klooster worden ook de Ohrid parels gemaakt en kan je een tour met een roeiboot maken door een stuk natuur waar den Doolaard een boek over heeft geschreven. In dit stuk natuur bevinden zich de bronnen van het meer van Ohrid. 

Loop bij het klooster naar beneden, daar vind je allerlei beach bars, zo ook het andere restaurant van Cuba Libre. Wil je met de bus of taxi terug? Loop dan het hele pad af, aan je rechterhand vind je ook heel leuke souvenirs winkeltjes. Achter de poort staan taxichauffeurs die je graag terug rijden naar Ohrid. Hier zul je 20 minuten over doen. Onderweg zullen ze vragen of je nog meer wilt zien, want langs deze weg liggen nog meer bezienswaardigheden. 

St. Clement

De kerk bevat mooie muurschilderingen en in deze kerk is ook een fresco te zien die kenmerken heeft van schilderingen uit de Renaissance tijdperk, terwijl de Renaissance pas 100 jaar later begon.

Amfitheater

Dit amfitheater stamt uit de tijd dat koning Phillip II (de vader van Alexander de Grote) nog heerste in Macedonië. Tot op heden wordt dit amfitheater nog steeds gebruikt voor concerten, toneelstukken en dergelijke vanwege de goede akoestiek.

St. Panteleimon

Deze kerk is gemaakt door sint Clement en was 5 jaar eerder gebouwd dan St. Naum. In de kerk is sint Clement begraven. In de 15de eeuw onderging de kerk een conversie tot moskee door de Ottomanen.

St. John at Kaneo

Deze kerk is vlak boven het meer gelegen en is de meest gefotografeerde kerk van Ohrid, veelal door de ligging, aangezien het omringd is door mooie natuur. De kerk is gewijd aan John the Thelogian en de exacte bouwdatum is onbekend.

Burcht van Samuil

De burcht stamt uit de tijd dat Ohrid de hoofdstad was van het Eerste Bulgaarse Rijk ten tijde van Samuil in de middeleeuwen. Vanuit de verte is dit een herkenningspunt van Ohrid, daar de burcht met vlag van verre te zien zijn. Men vermoed dat er onder de burcht nog een vestiging is, die gebouwd is door koning Phillip II.

Ohrid Lake

Dit meer is het meer met het schoonste bronwater op de wereld. Het water is zelfs zo schoon dat je het letterlijk als drinkwater kan gebruiken. Het meer behoort tot de 3 oudste meren op de wereld en is zelfs dieper dan de middellandse zee! Doordat het water in het meer zo schoon is, kunnen er maar 19 soorten vissen in leven, waaronder ook de vis waar de Ohrid parels van worden gemaakt.

Nachtleven

Door de vele barren, kroegen en clubs is Ohrid een stad waar je ook ’s nachts genoeg te beleven is. Naast de vele festivals die gehouden worden in het midden van het centrum, kunnen ook clubs zoals “Park” en “Liquid” die wat verder weg van het centrum zijn gelokaliseerd zorgen voor optimaal vermaak.
Er treden regelmatig kleine, lokale artiesten op in verschillende barretjes. Dit zijn vaak hele gezellige avonden waar ook de lokale bevolking zich uitstekend vermaakt. 

Fietsen

Echt Nederlands, maar zeker de moeite waard. Huur ergens een fiets en ga er een dag lekker op uit. Je zult merken dat zo gauw je richting de buitenwijken van Ohrid komt, de lokale mensen niet zo gewend zijn aan toeristen. Ze vinden het een eer om (met handen en voeten) met je te praten. 16 kilometer buiten Ohrid ligt de enige nog werkende vulkaan op de Balkan, de Duvalo Vulcano. Verwacht geen Vesuvius, maar wel de typische zwavellucht. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. 

Stranden

Ohrid staat niet bekend om zijn prachtige stranden. Bij sommige hotels kun je (tegen betaling) gebruik maken van een vlonder met strandstoelen. Langs de hotelboulevard is een groot stuk gras waar men heerlijk kan liggen en zo het water in kan duiken en een plons in het helderblauwe meer mag natuurlijk ook eigenlijk ontbreken tijdens je reis. 

Er zijn verschillende plekken waar dit mogelijk is. Deze plekken vind je als je vanaf Ohrid stad de boulevard afloopt. Laten we zeggen dat je daar 15-20 minuten voor uit moet trekken. De eerste plek die je tegenkomt is Cuba Libre Beach & Bar, een begrip alhier. Het heeft namelijk ook een restaurant aan de andere kant van het meer. Ook leuk om met kinderen heen te gaan, naast de Beachclub kunnen ze lekker spelen in de speeltuin. Ongeveer 50 meter van Beachclub Cuba Libre ligt Kadmo Beachclub, iets minder lekkere ligbedden, maar net zoals bij Cuba Libre, een heerlijke sfeer en hetzelfde prachtige, adembenemend uitzicht. Nog iets verder ligt hotel Park, je kunt gebruik maken van hun faciliteiten, zoals het restaurant, ligbedden en de bar. Dit gedeelte heet 'Golden Beach'. 

Ook aan de rand van de stad zelf is gelegenheid om te zwemmen en zonnebaden. Ga dan naar Plaza Potpes. Dit restaurant heeft op de vlonder ligbedden staan en serveert goed eten. 

Al met al is Ohrid zeker de moeite waard om eens te bekijken. In en om Ohrid zul je je geen moment vervelen. 

Eten en drinken

Cuba Libre 

Naast de hele dag niets anders doen dan op je ligbedje liggen, kun je je ook nog volstoppen met de meest heerlijke gerechten en drankjes. Ojnze favoriete cocktail? 'Alice in wonderland'. 

Gladiator

Kijk niet alleen verder dan je neus lang is en loop door de oude straten van Ohrid. Wanneer je op het plein staat, met de haven in je rug, loop je naar links, helemaal rechtdoor en sla je bij restaurant Pizza Sacre rechtsaf (of stop en ga er eten, ze serveren er lekkere pizza's). Loop omhoog (ietwat stijl, maar kom op!), dan zie je aan je linkerhand het oude theater, daar weer boven zie je een vrolijk ogend restaurantje. Dat vrolijk ogende komt voornamelijk door de gezellige plantenbakken die aan het balkon hangen. De eigenaar of zijn zoon of dochter, heten je van harte welkom. Je kunt plaats nemen op de eerste of tweede verdieping, zowel binnen als op het balkon. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over de stad! 

Dit restaurant oogt misschien een beetje als de huiskamer van je oma maar dat heeft nou juist zijn charme! Bestel vooral de ‘kleine gefrituurde visjes met knoflooksaus’. En zorg dat degene waar je de volgende morgen mee wakker wordt dit ook doet..

En vergeet niet de baklava te bestellen, mama Gladiator maakt ze zelf!!

Kaneo

Wil je echt romantisch dineren? Ga dan hier heen. Trek niet je ‘high heals’ aan, want je moet weer even door de kronkelstraatjes. Je zal zelfs op een gegeven moment denken ‘ben ik wel goed?’. Je loopt over de houten vlonder, over het strand, hierna zie je borden. Volg ze en je vindt het! Wederom ontzettend aardige bediening en heerlijk eten. 1 minpunt. Ze hebben 3 grijze pluizige katten. Deze katten vinden het heerlijk om onder je tafel te kruipen en tegen je blote benen aan te knuffelen. Ben je hier niet van gediend? Vraag de eigenaar of de bediening ze weg te halen, dit vinden ze geen probleem.

Liquid Cafe Bar

Zin in een cocktail, de beste koffie van Ohrid inclusief heerlijke stoelen en prachtig uitzicht? Ga hier heen! Maar let wel, je kunt hier niet eten.

Overnachten

In de kronkel straatjes van Ohrid zijn veel appartementen te huur en ook aan hotels geen gebrek, echter hebben deze geen zwembad. Het is natuurlijk helemaal 'up to you', maar vooral als je weet dat het hier in de zomer 35 graden kan worden kan het fijn zijn om even af te koelen. Het 4 sterren Hotel Granit ligt 10 minuten met de taxi van het de stad en heeft een adembenemend uitzicht, mits je tijdens het boeken wel hebt aangegeven dat je een kamer met meerzicht wilt hebben. We adviseren je dit te doen! De kamers zijn wat gedateerd, maar dat mag de pret niet drukken. In de buurt van hotel Granit bevinden zich ook nog hotel Tino en hotel Filip.