Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Meteora is, na de Akropolis, het best bezochte gebied van heel Griekenland. Meteora is een natuurgebied waar kloosters op rotspilaren zijn gebouwd. De rotsformaties zijn een natuurverschijnsel op zich en het geheel heeft dan ook een mysterieuze aanblik.

Historie

De rotspilaren zijn het oudst en ontstonden al in de 9e eeuw. De kloosters werden pas gebouwd in de 14e eeuw, terwijl al vele eeuwen eerder diverse monniken naar dit gebied vertrokken. Toen leefden deze monniken in de diverse grotten van de rotsen. Maar uiteindelijk werd het eerste klooster gebouwd: Moni Megalou Meteorou. Dit is tevens het grootste klooster. Omdat de kloosters bovenop de rotsen werden gebouwd en er geen wegen waren, werden de benodigde materialen via hoge ladders en netten aan touwen omhoog gehezen. Soms duurde het wel tientallen jaren eer dat alle bouwmaterialen naar boven waren gebracht.  De netten dienden ook als transport voor monniken die de kloosters wilden betreden.

Meteora betekent overigens "hoog verhevene" en verwijst naar het feit dat het lijkt alsof de kloosters als het ware in de lucht zweven. Zeker wanneer er lage bewolking hangt, lijkt het alsof de kloosters op de wolken zweven.

Tips voor een bezoek aan Meteora

Meteora ligt bij het dorp Kalambaka. De meeste toeristen kiezen ervoor om één of meerdere nachten Kalambaka of andere dorpen nabij Meteora te verblijven aangezien de reistijd naar Meteora vanuit diverse plaatsen vrij lang is. Er zijn maar twee plekken in Griekenland van waaruit je een ééndaagse excursie kunt boeken: Parga en Pillion. Dit betekent wel dat je bijna 6 uur in de bus zit. De afstand tussen Parga en Meteora bedraagt, afhankelijk van je route, 200 tot 240 kilometer enkele reis. Lees ons artikel voor een beschrijving van een dagexcursie naar Meteora.

Als je een bezoek brengt aan Meteora, dien je je te houden aan kledingvoorschriften. Voor de man betekent dit dat je absoluut geen korte broek mag dragen. Voor vrouwen is een broek uit den boze. Daarnaast mag je als vrouw geen mouwloze shirts en geen rok boven de knie. Je kunt het beste een rok tot bijna je enkels aan doen. Mocht je niet voldoen aan de kledingvoorschriften, dan kun je ter plekke een lange broek of een wikkelrok lenen. Maar heb respect voor het klooster en de religie en hou er van te voren rekening mee!

Kloosters

Van de oorspronkelijke kloosters zijn er slechts zes te bezoeken. Elk klooster heeft eigen openingstijden en de entree van elk klooster is 2 euro. Als je het goed plant kan je ze alle zes in één dag bezoeken, maar de meeste mensen kiezen voor een langzamer tempo. Hieronder volgt een beschrijving van de diverse kloosters.

Moni Megalou Meteorou

Dit is het oudste en grootste klooster van Meteora. Het wordt ook wel "Grand Meteora" genoemd. Het is het eerste klooster dat is gesticht door St. Athanasios, in de 14e eeuw.  Dit klooster is ook het meest bezochte klooster en is heden ten dage een echt museum geworden. Je kan er onder meer de oude kerk zien maar ook diverse tentoonstellingen. Het uitzicht van dit rotsplateau is adembenemend. Er zit ook een souvenierswinkeltje in, maar je kunt je souveniers beter bij de parkeerplaats kopen. Daar is het goedkoper. Dit klooster is te bereiken via 115 traptreden. Er zijn ook nog enkele monniken die de voormalige transportnetten gebruiken om zich omhoog te laten heisen.

Moni Agiou Nikolaou

Dit klooster is aan het einde van de 15e eeuw gebouwd. Het bijzondere aan dit klooster is dat door het smalle oppervlakte op de rots, dit klooster uit meerdere lagen bestaat. Waar normaal gesproken de kloostergebouwen gelijksvloers aan elkaar worden gebouwd, was dit hier niet mogelijk. Dit klooster is met name bekend vanwege de prachtige muurschilderingen.

Moni Varlaam

Dit klooster is vernoemd naar de eerste bewoner op deze rots: Varlaam. In de tijd dat dit klooster hier nog niet bestond, trok Varlaam naar deze rots en bouwde er een kerk in de 14 eeuw. Twee eeuwen later is deze kerk herbouwd en opgenomen in het klooster. Overigens was dit klooster, net als de andere kloosters, lange tijd alleen bereikbaar via netten en touwladders. Pas in de 20ste eeuw werd er een trap uit de rotsen gehakt, bestaande uit 195 treden. Vlakbij dit klooster is overigens een prachtig uitkijkpunt, Psaropetra genaamd.

Moni Agias Varvaras Rousanou

Dit klooster is in de 16e eeuw in haar huidige vorm gebouwd. De eerste gebouwen werden al in de 13e eeuw neergezet, ware het niet dat deze vrijwel direct weer verwaarloosd werden en vervallen raakten. Dit klooster is te bereiken via een tweetal bruggen. Het rotsplateau waar dit klooster op is gebouwd heeft zulke steile wanden, dat het niet mogelijk is hier een trap uit te hakken, zoals bij de Moni Megalou Meteorou wel is gebeurd.

Moni Agias Triados

Dit klooster is bekend uit een film van James Bond, For Your Eyes Only. James Bond beklom de gevaarlijke rotsen om het klooster te bereiken. Dit hoeft heden ten dage gelukkig niet meer, want er is een trap uit de rotsen gehakt. Deze telt ongeveer 140 treden. Het klooster is in haar huidige vorm in de 15e eeuw gebouwd.

Moni Agiou Stefanou

Dit klooster is het meest toegankelijk van alle kloosters omdat zij rechtstreeks aan de weg ligt. Dit was ook vroeger al het geval; toen was dit klooster met de weg verbonden door middel van een ophaalbrug. Nu is er een vaste brug voor in de plaats gekomen. Dit klooster is het enige nonnenklooster. Overigens was dit pas halverwege de 20ste eeuw toegestaan. Hiervoor waren vrouwen überhaupt niet welkom in de kloosters van Meteora.

Excursie Meteora

Meteora is slechts vanuit twee plaatsen te bezoeken met een dagexcursie: Parga en Pillion. Indien je van plan bent om aan een dagexcursie deel te nemen, hou er dan rekening mee dat je vrij lang in de bus zit. Je zal vroeg in de ochtend vertrekken en pas tegen etenstijd weer terugkeren. Daarnaast zul je pas halverwege de middag de gelegenheid krijgen om te lunchen. Tip: Neem wat drinken en eten voor onderweg mee. Hieronder volgt een beschrijving van de excursie vanuit Parga naar Meteora. Deze excursie is geboekt via ITS Travel. De kosten zijn €55 per persoon. 

Beschrijving excursie Meteora

Een excursie vanuit Parga naar Meteora, betekent erg vroeg op staan. Het verzamelpunt voor het centrum is bij het kantoor van ITS Travel en vanaf daar zal de bus om 6:30 vertrekken. Tijdens onze excursie was de bus ietwat vertraagd. De gids voor de dag is een sympathieke, humoristische man. Hij begint met het vertellen van het dagprogramma en vervolgens komt hij nog regelmatig met leuke informatie over de omgeving. Zelfs een kudde schapen ontgaat hem niet ("Nice, our souvlaki!") en de busreis lijkt door zijn verhalen een stuk korter dan dat deze in werkelijkheid is! Na ruim één uur hebben we een stop bij Ionnia. Hier is een "Stop & Go" café waar we de gelegenheid krijgen om koffie/thee en wat lekkers te kopen. De stop duurt 30 minuten maar als je achterin de bus zit, heb je dit nodig om je koffie te halen want snel zijn ze niet en de hele bus moet worden voorzien.


Na deze tussenstop, zetten we koers richting Meteora. Onderweg krijgen we uitleg over de historie van Meteora en met name over Moni Megalou Meteorou oftewel de "Grand Meteora". Dit is het grootste klooster van het gebied. Achteraf blijkt de gids zo beeldend te kunnen vertellen, dat je ook zonder daadwerkelijk in Meteora geweest te zijn, het idee hebt dat je er bent geweest. Voordat we naar dit klooster gaan, maken we nog een fotostop bij Moni Agiou Nikolaou. Daarna is het de beurt aan de "Grand Meteora". Je hebt 1,5 uur de gelegenheid om het klooster te bekijken. Dit is voldoende. Omdat wij rond 10:30 er zijn, is het nog redelijk rustig. Naarmate de dag vordert, wordt het er steeds drukker.  Mocht je trouwens een souvenier willen kopen, de tentjes buiten het klooster hebben een lagere prijs voor exact dezelfde boekjes als in het klooster. Deze tip geeft de gids je ook mee! Het verschil bedraagt soms wel 4 euro!

Na het klooster, rijden we door naar een prachtig uitkijkpunt: Psaropetra. We krijgen de gelegenheid foto's te maken en te genieten van de omgeving. Vervolgens rijden we door naar Moni Agias Triados. Dit klooster bekijken we alleen van de buitenkant. De gids weet prachtige anekdotes te vertellen. De laatste stop is Moni Agiou Stefanou. Het klooster dat alleen toegankelijk is voor nonnen. Ook dit klooster zie je alleen van de buitenkant. Na dit bezoek, is het tijd om te gaan lunchen in Kalambaka. Hier eet je in een restaurant waar waarschijnlijk allerlei excursies naar heen worden gestuurd. Het is niet heel bijzonder en het is buffeteten (prijzen staan niet aangegeven) maar het is een welkome maaltijd. Vanaf Kalambaka rijden we weer terug richting Parga. Onderweg stoppen we nog in Metsovo. Dit is een wintersport plaats en met name bekend vanwege de metsovone, de gele kaas, en de plaatselijke wijn. Hier hebben we 45 minuten de tijd om rustig rond te wandelen. Uiteindelijk gaan we rond 16:00 weer verder met de bus en komen we rond 18:15 aan in Parga.

Alhoewel deze excursie behoorlijk pittig is gezien de afstanden die je per bus moet afleggen, ben ik toch blij dat ik dit heb gedaan. Zelf rijden was voor mij als, onervaren rijder, nog geen optie geweest en zo krijg je toch het belangrijkste van Meteora te zien. Overigens denk ik wel dat je excursie staat of valt met je gids. Onze gids was zeer bekwaam en wist veel te vertellen. Dat maakte het ook leuk en de moeite waard.