Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Luzon is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Filipijnen. Bezienswaardigheden o.a. zijn de hoofdstad Manila, de rijsterrassen en traditionele stammen in het noorden. Snorkelen met walvishaaien in het zuiden en diverse vulkanen zoals mt Mayon en Lake Taal.

Noord Luzon

Het noorden van Luzon is geliefd bij toeristen vanwege de traditionele cultuur en de rijsterassen.  Baguio is een stad met Spaanse invloeden en de eerste plek waar je langs komt op je reis naar het noorden In Kabaya kan je goed wandelen en mummies bekijken. Sagada is ook een populaire plek voor trekkings en je hebt hier hangende doodskisten. De beroemde eeuwen oude rijsterassen bevinden zich in de omgeving van Banaue.

Het hele gebied staat bekend als de cordilla, het is bergachtig en temperaturen liggen dan ook lager. Vervoer in de regio gaat langzaam Vanaf Manila naar Baguio ben je ongeveer 5 uur onderweg. Wil je daarna door naar bijvoorbeeld Kabaya of Sagada dan komt hier nog 5-7 uur bij.  Er gaan geen vluchten naar deze plaatsen.

Manila en omgeving

Manila de hoofdstad van de Filipijnen heeft alleen enkele low-key attracties. De meeste toeristen zullen gedwongen een of meerdere dagen in de stad doorbrengen. Voor uitgebreide informatie lees onze reisinformatie over Manila

In de omgeving van Manila is genoeg te doen. Zo kan je vanuit Manila een dagtrip maken naar Lake taal op 2 uur afstand met de bus.  In de oude krater bevindt zich een meer met hierin diverse eilanden met vulkanen, in een van deze vulkanen is ook weer een meer. Vanuit het plaatsje Tagaytay heb je goed uitzicht over het meer. Er is hier ook volop keuze aan overnachtingsmogelijkheden. Een attractie is het “peoples park in de sky”, de accommodatie van de familie Marcos (oud dictator) die nooit is afgebouwd. Je hebt een 360 graden uitzicht over de omgeving. Vanuit Tagatay kan je met een jeepney naar Talisay, hier gaan boten het meer over gaan naar de vulkaaneilanden, waar je kunt wandelen en en sulfurmeer bekijken. Check hiervoor de alert status van de vulkaan begin 2011 was dit status 2 en waren de eilanden in het meer dus niet te bezoeken.

Een andere vulkaan die je kunt bezoeken is Mount Pinatubo. Deze vulkaan ontplofte in 1991. Je kunt nu de vulkaan op om het landschap van lava stromen en het helderblauwe kratermeer te bekijken. Het eerste stuk is met een jeep het laatste stuk moet je lopen. Dit is niet mogelijk als dag trip ook al is de reistijd slechts 3 uur. Jeeps mogen namelijk maar tot 9 uur (bij slecht weer 7 uur) beginnen aan de trip de vulkaan omhoog. Jeeps vertrekken uit Santa Juliana, hier kan je ook slapen. Je komt hier met een tricycle (30min) vanuit Capas, naar Capas gaan vanuit Manilla diverse bussen.

In de omgeving van Manila kan je ook duiken onder andere vanuit Anilao en vanuit Subic Bay. De laatste plaats was vroeger een Amerikaanse basis en nu een tax free zone.

Zuid Luzon

In het zuiden van Luzon heb je de grote plaatsen Legaspi en Naga. Naar beide steden gaan vluchten, of je kunt een (nacht)bus 8-10 uur nemen.

Legaspi is de hub vanuit waar je naar Donsol kunt gaan. Het snorkelen met walvishaaien is de grootste attractie in het zuiden van Luzon. Ook kan je hier duiken met mantaroggen. Voor uitgebreide informatie lees onze reisinformatie over Donsol.

Legazpi zelf is een drukke stad met enkele bezienswaardigheden in de directe omgeving. Een hiervan is Mount Mayon een perfect gevormde vulkaan. De beklimming hiervan kan je vanuit Legazpi regelen. Wil je alleen genieten van het uitzicht dan is Lignon hill park een goede tip. Er gaan vanuit Legaspi regelmatig jeepneys plekken in de omgeving zoals naar Daraga waar een oude kerk te bezoeken is. Of je je kunt een jeepney nemen naar Cagsawa waar de ruines van een kerk staan. Alleen de top is nog te zien de rest is ooit bedolven onder een lava stroom. Voor uitgebreide informatie lees je bezienswaardigheden Legazpi.

Nog relatief onbekend bij westerse toeristen is het Caramoan schiereiland. Hier kan je schitterde eilandjes  met witte stranden bezoeken. Hier wordt o.a. de show Survivor (Expeditie Robinson) opgenomen. Ga niet af op informatie in je Lonely Planet deze is niet correct. Caramoan is geen “one street village” maar een druk en lawaaierig dorp. Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden en er komen veel Filipijnse toeristen maar nog nauwelijks westerlingen.Om naar Caramoan te komen neem je vanuit Naga een bus naar Goa, vanaf hier gaan jeepneys naar Sabang. Vanaf Legaspi kan je langs de kust via Tabaco naar Sabang, de route is erg mooi maar je moet diverse keren overstappen en vaak wel een uur wachten voordat je jeepney vol is, naar Naga gaan zal dus waarschijnlijk sneller uitpakken. Vanaf Sabang ga je met een boot in 2 uur naar Guijalo, dit is een mooie boottocht met o.a. uitzicht op Mayon. Er is ook wel een route per weg maar die is heel slecht met aardverschuivingen en je doet er veel langer over. Vanuit Guijalo, is het een korte tricycle rit is naar Caramoan.  De haven waar de boten gaan voor het island hoppen is nog wat verderop aan de andere kant van het schiereiland. (Of de eilandjes voor de kust daadwerkelijk zo mooi zijn als gezegd kan ik je helaas niet vertellen een tyfoon gooide roet in het eten en we moesten halsoverkop weer vertrekken.)