Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De Filipijnen is een duik en snorkel bestemming bij uitstek. Er zijn veel riffen en daarom ook veel toplocatie voor beginnende en ervaring duikers. Ook snorkelen kan prima. Prijzen verschillen nogal in het land maar zijn over het algemeen met een gemiddelde tussen de €20-€30 euro per duik heel redelijk.

Het meenemen van je eigen snorkelset kan handig zijn, al kan je in de meeste toeristische bestemmingen voor tussen de 150-300php ook een snorkelset voor een dag huren.

Met zoveel eilanden ben je eigenlijk nooit ver van de zee. Je zou dus verwachten dat je overal het water in kunt duiken. Helaas hebben grote delen van het Filipijnse koraalrif erg te lijden gehad onder slechte vismethodes zoals dynamite fishing en overbevissing.

Sinds een aantal jaar is er steeds meer aandacht voor bescherming van de riffen en komen er ook steeds meer beschermde gebieden bij. Toerisme speelt hierin een belangrijke rol.

Gelukkig zijn er nog genoeg gebieden in het land waar je wel goed terecht kunt. Zo kan je in Anilao op maar 2 uur van Manila terecht of ga je voor een life-a-board naar het afgelegen en bijzondere Tubbataha rif. De beste locaties liggen over het algemeen verder uit de kust en moet je met de boot naar toe.

Ook snorkelaars kunnen mee op deze boten, maar ook vanaf het strand is snorkelen in bepaalde gebieden echt nog wel de moeite waard. Zo kan je bijvoorbeeld vanaf Pandan eiland al snorkelend schilpadden zien maar ook lionfishes. Een snorkelbestemming die absoluut het vermelden waard is, is snorkelen met walvishaaien in Donsol. (lees onze informatie over Donsol)

Duikbrevet halen

De filipijnen is een van de goedkoopste en beste bestemmingen ter wereld om een duikbrevet te halen. De duikuitrusting is over het algemeen van goede kwaliteit. Een voordeel is dat de meeste mensen op de Filipijnen goed engels spreken en dus ook de duikmasters. Nederlandse duikmasters zul je er echter weinig vinden.  Het water is vrijwel overal warm en helder en er zijn genoeg goede duiklocaties die ondiep zijn er waar weinig stroming staat. Prijzen verschillen wel behoorlijk per regio, dus het is niet overal goedkoop. Op het eiland Cebu kan je al voor minder dan €200,- je padi Open Water halen.

Duiklocaties

In de Filipijnen zijn talloze duiklocaties enkele die het vermelden extra waard zijn:

Tubbataha reef, Palawan Over een ding zijn duikers in de Filipijnen eens. De beste plek van het land is het zeer afgelegen Tubbataha reef. Je kunt hier alleen met een live-a-board boot komen van de maanden juli tot en met februari. Boten gaan meestal vanaf Peurta Princesa in Palwan en doen er 10 uur over in het gebied te komen. Prijzen voor een 6n/5d budgettrip starten vanaf €850,- excl duikuitrusting,drankjes etc.

Apo reef, Mindoro Occidental. Een van de beste duikbestemming van de Filipijnen, met het langste aaneengesloten atoll-rif in het land. Op het atoll kunnen snorkelaars zich vermaken met rifhaaien, schilpadden en duizenden vissen. Duikers zullen genieten van de spectaculaire drop-off. Goed zicht en duizenden vissen, net of je in een aquarium springt. Behalve de talloze white tip reefsharks kan je met een beetje geluk ook andere grotere vissen voor zoals hammerheads en manta rays zien. De meeste duikers komen hier met een live-a-board maar je kunt ook een dagtrip maken vanaf Pandan eiland (voor meer informatie lees onze reisinformatie Mindoro)

Manta bowl, Zuid-Luzon Speciaal voor iedereen die heel graag een manta ray wil zien is van maart tot mei duiken in de Manta bowl een tip. Bij de cleaning station voor manta heb je een redelijke goede kans tijdens je duik een of meerdere manta's te zien. (voor meer informatie lees onze reisinformatie Donsol)

Wrakduiken, Coron, Palawan Voor de beste wrakduiken van het land ga je naar het eiland Coron. Er zien hier vooral veel wrakken van Japanse schepen die in de 2e wereldoorlog gezonken zijn.