Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De Filipijnen is niet de bestemming als je op zoek bent naar culinaire hoogstandjes, maar dat maakt het land weer ruimschoots goed met goed en goedkoop drinken zoals bier, Tanduay rum en fruitshakes.

Eten

Eten in de Filipijnen is anders als in de rest van zuidoost Azië. De meeste Westerlingen zullen niet zo weg zijn van het standaard Filipijnse menu. Eten in de Filipijnen bestaat uit veel vlees en rijst en weinig groente.

De meeste Filipijnen ontbijten met knoflook rijst, een gebakken eitje en vlees. Het staat meestal op de menukaart  in verschillende versies als tapsilog (met gedroogd vlees), longsilog (met varkensworstje) of hotsilog (met hot dog worstje). Lunch en avondeten zijn weer rijst met een paar lepels van een saus met vooral vlees en een beetje groente. Soms zitten er ook noten zoals pinda’s in.

Tijdens je reis in de Filipijnen zul je je wellicht afvragen wat de ze met al het “goede vlees” doen want in je maaltijd zul je vooral vet, en orgaanvlees vinden. Lever, of varkensvet zijn standaard opties.Kippendarm op een barbecuestokje, of een hele kippenvoet vind je langs de weg bij verkopertjes.

Kies je voor de kip dan ook geen lekkere stukjes kipfilet maar kippenribbetjes etc. Een specialiteit die als barbecue op straat verkocht wordt zijn geplette kippenhoofdjes aan een stokje. Ook gedroogd kippenbloed en varkensgezicht worden als barbecue stokjes verkocht. Een ander berucht nationaal gerecht is Balut, een gekookt ei inclusief half rijp embrio. De geur die hier vanaf komt is genoeg voor de meeste mensen om te besluiten dit hapje maar even over te slaan. Met de zee eigenlijk overal dichtbij is het te verwachten dat ook vis makkelijk verkrijgbaar is, toch valt dit wat tegen. Voor een echt lekker stuk vis ben je aangewezen op de toeristische plaatsen, anders is de vis vaak in kleine stukjes verwerkt in een gerecht.

Behalve traditioneel Filipijns eten zijn de meeste Filipijnen gek op fastfood. Hamburgers, gefrituurde kip en frietjes zijn dan ook makkelijk te vinden bijvoorbeeld bij de Jollibees, de landelijke fastfood keten, die de competitie met MacDonalds eenvoudig wint. Ook ketens als ChowKing, Mang Inasal maar ook veel pizzaketens vind je in de moderne winkelcentra.

In de Filipijnen heb je een ruime keuze aan fruit. Meestal wordt dit bij stalletjes langs de rand van de weg verkocht. Een populaire en zeer lekkere vrucht in de Filipijnen zijn de mango's, deze zijn zelfs meerdere keren gekozen tot de beste ter wereld. Papaya's, Ananas, Meloenen, Cocosnoten en Bananen zijn ook overal makkelijk verkrijgbaar.

Drinken

In de Filipijnen heb je een ruime keuze aan drankjes. Water uit de  kraan zou ik absoluut niet drinken dus al snel belandt je dan bij flessenwater, of water uit de 5-gallon purified waterflessen die her en der staan. Je kunt ook vrijwel overal frisdranken krijgen zoals cola. Een echte aanrader zijn de fruitshakes, vooral Mango juice is in de Filipijnen erg goed.

Het grootste biermerk van de Filipijnen is San Miguel. Een flesje is erg goedkoop vaak rond de 35 php (€0,60) en erg lekker . Er zijn twee versies de standaard en de light (kortweg SML), dit lichtere bier met minder calorieën is vooral populair bij vrouwen. Het andere grote biermerk in de Filipijnen is Red Horse (ook van de San Miguel brouwerij) dit bier kost vaak evenveel als San Miguel maar je krijgt een grotere fles en het heeft ook nog eens een hoger alcoholpercentage. Het bier heeft een wat zwaardere smaak. Behalve deze twee merken is er ook nog Beer na Beer en zijn er diverse geïmporteerde merken te krijgen.

Wat je absoluut niet mag missen in de Filipijnen is de rum. Tanduay is het grote merk en er zijn diverse versies zoals een lichte en een van 7 jaar oud. Tanduay is echt overal te krijgen en zelfs de 7 jaar oude versie kost in de supermarkt nog minder dan €1 euro (voor 750ml). Tanduay kan je met alle soorten frisdank mixen maar is ook puur een prima drinkbare rum. Veel mensen nemen een eigen fles rum mee naar een restaurant en bestellen een fles cola en emmertje ijs. Hier echt geen probleem.

Restaurants

Wanneer je uit eten gaat in de Filipijnen heb je keuze uit vele fastfoodrestaurants, foodcourts in grote winkelcentra’s maar ook lokale restaurantjes met maar een paar stoelen.

De Filipijnen hebben minder dan in Aziatische landen zoals Thailand of Indonesië een "uit eten" cultuur. De meeste Filipino’s eten gewoon thuis. Buiten de toeristische plaatsen zul je dus best wat moeite moeten doen om een restaurant te vinden, vooral voor het ontbijt. De meeste restaurants gaan pas in de middag open.

Je hele maaltijd op straat bij elkaar scharrelen is in de Filipijnen niet gebruikelijk. Kleine restaurantjes/verkopers aan de straat zijn er wel maar meestal gaan deze ook pas later op de dag open. Vaak hebben ze twee of drie verschillende gerechten die gecombineerd met rijst worden geserveerd. Het eten wordt al in de ochtend gekookt en de hele dag bewaard. Vaak is het koud en niet erg smakelijk of hygiënisch. Barbecue stokjes zijn ’s avonds te vinden maar de keuze, darmen, varkensgezicht en gedroogd bloed spreekt de meeste westerlingen ook niet echt aan

De Filipijnen zijn gek op fastfood en er is dan ook een ruime keuze aan fastfoodketens. Behalve de bekende internationale ketens zoals Mc Donalds komt je vooral het Filipijnse Jolibees tegen. Deze zijn vaak voorzien van airco, eten is hier goedkoop, koffie redelijk en ze hebben er ook ontbijt. Behalve hamburgers heeft de Jolibee’s ook pasta gerechten. In grote winkelcentra kan je vaak zogenaamde foodcourts vinden waar je bij diverse stalletjes een maaltijd kunt krijgen

In grote plaatsen zoals Manila en Cebu heb je in bepaalde wijken een ruime keuze aan restaurants met een locale en internationale keuken. Maar ook hier moet je echt nog op zoek naar een plek die ook open is wanneer je wilt ontbijten Een optie is om zelf wat te halen, de meeste steden hebben wel een bakker met broodjes of ga naar de 7eleven supermarkt. Echter, in grote winkelcentra (SM Shopping Mall's) zijn vaak wel restaurants te vinden zoals "the Pancake House" die zeker een goed ontbijt serveren. Deze gaan meestal om 10.00uur open.

In de toeristische plaatsen is het allemaal wat makkelijker. De meeste hotels, guesthouses en zeker resorts hebben ook een restaurant. Hier wordt vaak een combinatie aangeboden van westerse gerechten en Filipijnse specialiteiten.