Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Mindoro eiland in de Filipijnen heeft als bekendste toeristenplaats Peurto Galera, vooral onder duikers erg populair.  Maar het eiland heeft nog meer te bieden zoals het paradijsje Pandan Island en Apo Reef een van de beste duikbestemmingen van het land.

Ligging en vervoer naar Mindoro

Mindoro is het zevende grootste eiland van de Filipijnen. Het ligt vlakbij Luzon (lees ook reisinformatie Luzon), het grootste en belangrijkste eiland van de Filipijnen, vanuit Manila kan je binnen 4 uur op Mindoro zijn.

Het eiland is erg bergachtig, in het midden loopt een grote bergketen die het eiland als het ware in twee delen verdeeld. Om van de ene kant naar de andere kant te komen kan je alleen langs de kust. De kust weg is maar deels geasfalteerd en reistijden zijn lang. Reken op een volle reisdag om van het noorden naar het zuiden te komen en dus twee dagen om helemaal rond te gaan. Wanneer je het eiland wilt bezoeken is het daarom verstandig om van te voren te besluiten naar wel gedeelte je wilt gaan.

Vanaf het eiland Luzon gaan er boten naar Mindoro vanuit Batangas. Je hebt de optie om een boot te nemen naar Abra de Illog in Mindoro Occidental deze boten doen er 2,5 uur over, afhankelijk van het seizoen gaan er tussen de 5-10 boten per dag. Wil je naar Mindoro Oriental dan heb je keuze uit vele boten vanaf Batangas o.a. naar Peurto Galera of Sabang, boten doen er tussen de een en twee uur over. Tussen Abra de Illog en Puerto Galera gaan in tegenstelling tot wat de Lonely planet zegt wel boten. Vanaf abra is er een boot om 6:30 en 11:00.

Roxas in het oosten van het eiland heeft ook een haven, vanaf hier gaan boten naar o.a. Caticlan (vanaf waar je naar Boracay kunt gaan) en diverse andere eilanden. San Jose in het zuiden van het eiland heeft een vliegveld met vluchten naar Manila

Mindoro Orriental

Het oostelijke gedeelte van het eiland Mindoro Oriental is het meest toeristische gedeelte van Mindoro en ook een van de meest toeristische gebieden van de Filipijnen. In het noordoosten zijn populaire toeristen plaatsen zoals Puerto Galera, Sabang en White beach.

Dankzij de relatieve dichtbijheid vanaf Manila en het goede onderwater leven zijn deze plaatsen zeer populair bij duikers. Een andere attractie is het nachtleven, helaas trekt dit ook foute typetjes aan. Er is in dit gebied een ruime keuze aan overnachtingmogelijke, restaurants en de wegen zijn goed.

In het oosten is minder te doen. Ongeveer 5-6 uur naar het beneden van Peutro Galera is Roxas, de stad heeft niet zo veel te bieden behalve dat er ferries gaan.

Mindoro Occidental

Het zuidelijke gedeelte van het eiland is erg onontwikkeld, de meest bewoners wonen aan de kust en leven van de landbouw en visserij er is nauwelijks industrie. In de bergen wonen nog mensen die aan de oorspronkelijke levensstijl vasthouden, als je geluk hebt zie je ze in hun lendendoek lopen ergens op een markt. Toerisme staat in dit deel van de Filipijnen echt nog in de kinderschoenen maar er komen langzaam meer mogelijkheden.

De meeste toeristen zullen gelijk naar Sablayan gaan ongeveer 3-4 uur over een deel onverharde weg vanaf Abra de Illog of 2-3 uur vanaf San Jose. Sablayan zelf is een stoffige stadje. Er is een grote markt,, waar ook oorspronkelijke Mangayan bewoners komen en je hier terecht om te eten. Voor je accommodatie ben je aangewezen op een goedkoop hotel Emily's aan de haven of een van de betere "resorts" aan de het smalle strand naast het stadje.

Het stadje heeft een museum en er is een voetgangers hangbrug die met heel veel fantasie op die van San Fransico lijkt, de belangrijkste attracties zijn echter buiten het stadje. Er is een goed tourism office die je kan helpen met de organisatie van diverse trips. Zo kan je bijvoorbeeld in het binnenland naar een national park met zeldzame buffels, verschillende watervallen of een "prison farm" met op het terrein een mooi meer en bos. Ook kunnen ze duik en snorkeltrips naar Apo reef organiseren.

Voor de kust van Sablayan zijn twee eilanden. Pandan north  is een goede reden om de trip naar Sablayan te maken. Pandan is een privé eiland met een resort aan het mooie witte strand. Een echte paradijsje, het eiland is groot genoeg en het strand lang genoeg dat je je een echte robinson crusoe kunt voelen. Voor de kust is een koraalrif wat in behoorlijke goede staat is en perfect om te snorkelen. Het meeste koraal is hardkoraal en het zicht is redelijk. Je kunt veel verschillende soorten vissen zien zoals parrotfishes en butterfly fish. Er komen ook wat gevaarlijkere exemplaren voor zoals de zwart-wit gestreepte zeeslang en lionfishes, echt opletten moet je voor de titan triggerfishes die hier erg aggresief zijn en snorkelaars bijten.

Er is ook een zeegras gedeelte en hier komen diverse green turtles om te eten. Binnen 5 minuten heb je er altijd wel een gevonden! Het binnenland van het eiland is bos en populair bij vogelliefhebbers. Op Pandan eiland zit ook een diveoperator, je kunt rondom het eiland duiken maar ze gaan ook regelmatig naar Apo reef.

Vanaf de haven van Sablayan gaat er boten naar Pandan Island (zoek het bordje). Je kunt voor een dagtrip naar het eiland (120php entree) maar nog beter is om hier te blijven slapen. Reserveren is in het hoogseioen een must. Zoet water moet op het eiland aangevoerd worden  (douchen doe je met zout water) en er is vrijwel geen elektriciteit maar dit betekend ook echt rust. Er zijn diverse type bungalows en ook een vijftal budget kamers.

Apo reef is een van de top duiklocaties van de Filipijnen Het is het grootste rif van het land en zo ver buiten alle visroutes dat het in unieke conditie is gebleven. Sinds 1996 is het een national park. Duiken of snorkelen hier is echt als zwemmen in een aquarium. Heel veel scholenvissen en goed zicht. Er komen ook veel grote vissen voor, je zult hier zeker rif haaien zien zelfs snorkelend. Net als schilpadden en grote barracuda's. Met wat geluk zie je duikend ook nog andere soorten haaien zoals de hammerhead shark of een manta ray. Er zijn ook enkele eilandjes in het gebied, officieel is het niet de bedoeling dat je hier slaapt  maar Filipino's die een tent bij zich hebben doen dit soms wel.

Bezoeken van Apo reef kan met een dagtocht vanuit Sablayan of Pandan eiland je bent dan ongeveer 2 uur onderweg naar Apo reef. Je kunt dan 2 of 3 duiken maken of snorkelen. Een andere optie is een meerdaagse lifeaboard bijvoorbeeld uit Peurto Galera.

De kosten voor een duik of snorkeltrip vanaf pandan eiland zijn1650php per duik (incl equipement) , 1400php park entree fee duiken/ 400php snorkelen, plus de kosten van de boot deze zijn afhankelijk van het aantal mensen. Met 10 mensen (maximum op de boot) betaal je 1650php, met 4 mensen (minimum) 3500php dit is exclusief een eventuele brandstof toeslag die sommige tijden van het jaar geheven wordt.