Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Donsol is een klein plaatsje in het zuiden van het eiland Luzon. Er leidt maar één weg naar het dorpje. De dichtstbijzijnde grotere plaats is Legaspi. Legaspi heeft een nationaal vliegveld met vluchten van en naar Manila en Cebu. Ook gaan er bussen naar diverse steden. Vanaf het busstations van Legaspi kan je een minibusje nemen naar Donsol (vanaf 7 uur gaan er vaak busjes, de rit duurt ongeveer een uur). De kosten hiervan zijn 70php per zitplek (als je backpack niet achterin past, betaal je voor een plek). Een andere optie is een jeepney, deze gaan echter niet vaak en doen er zeker twee keer zo lang over.

Het minibusje zet je meestal midden in het centrum af van Donsol. Er zijn ook hotels wat buiten het dorpje op weg naar het “visitors centrum” vanwaar de boten gaan. Met je bagage is dit wat ver lopen (30 minuten). Voor een tricycle betaal je tussen de 20-30 php.

Bezienswaardigheden in en rond Donsol

De grote attractie van het dorpje is snorkelen met walvishaaien. Filipinos noemen walvishaaien butanding. De walvishaaien komen vlak voor de kust in het juiste seizoen. In de praktijk zijn er de meeste walvishaaien van februari tot en met april maar de meeste jaren worden ze al vanaf november gespot en blijven er tot half juni walvishaaien voor de kust hangen.

Het is echt een superbijzondere ervaring om met deze reusachtige beesten te mogen snorkelen. Er komen zowel kleine exemplaren als grotere (meer dan 10 meter) voor in de regio. Soms zitten ze erg diep maar vaak ook maar een paar meter onder de oppervlakte. Als je wil en het zou mogen zou je ze soms letterlijk aan kunnen raken.

Op je boot zitten spotters die zoeken naar de schaduw van de dieren in het water. Zodra een walvishaai is gevonden moet je direct het water in (zorg dat je flippers hebt of huurt). Wanneer de haai te ver weg is of naar beneden duikt, ga je de boot weer op en gaan de spotters op zoek naar de volgende encounter. Schippers proberen niet met te veel boten rondom een dier te zitten, soms ben je met 3-4 bootjes maar als je geluk hebt ook alleen met je eigen boot.  Meestal heb je de kans om tijdens je tour van 2 tot 3 uur, 5 tot 15 keer te kunnen snorkelen met een aantal verschillende walvishaaien.

Het snorkelen met walvishaaien is goed georganiseerd. Allemaal vanuit het “visitors centrum”. Er mogen maximaal 30 boten per keer de zee op, en op een boot kunnen maximaal 6 mensen. Een groep vertrekt vanaf 7:30, in het drukke seizoen is er ook nog een 2e optie om 10:30. Echter in de ochtend heb je meer kans om meerdere walvishaaien te zien. In het hoogseizoen en zeker in de periode rond Semana Santa moet je minimaal één tot enkele dagen van te voren registreren om mee te kunnen. Buiten deze periode’s kan je gewoon om 7:00 bij het centrum zijn en dan mee met een van de boten. 

Registreren doe je bij het visitors centrum, hier betaal je registratiekosten (300php), vervolgens krijg je een film te zien over de walvishaaien en wat wel en niet mag. Wanneer je de volgende dag terugkomt, wordt er een groep gemaakt van 5 of 6 mensen. Gezamenlijk betaal je voor een boot, de totale boot kost 3500php.

Bij je accommodatie of naast het visitors centrum kan je snorkel spullen huren (300php hele set, of 150php voor alleen flippers).

De andere grote attractie van Donsol bevindt zich ook onder water. De Manta Bowl, hier kan je duiken met Manta rays. De Manta Bowl is de naam van een duikplek voor de kust van het eiland Ticao (maar makkelijkst te bezoeken vanuit Donsol). Hier is een zogenaamd cleaning station voor manta’s. Vooral van maart tot en met mei heb je een goede kans hier manta’s te zien, maar het is zeker geen garantie. Ook heb je kans om hier haaien te zien.

Je maakt drie duiken op een dag. Tussendoor ga je eten op het mooie Ticao eiland (afhankelijk van je duikshop). De eerste duik bij San Miguel is vooral bedoeld voor de duikmasters om buoyancy te checken (op Manta Bowl kan een hele krachtige stroming staan), dit is de mooiste duik van de dag. Met veel koraal, goed zicht, vissen en kans op schildpadden. Daarna maak je twee duiken bij de Manta Bowl. Dit is een advanced duik met redelijk slecht zicht en vaak veel stroming. Je krijgt een haak mee om je eventueel bij veel stroming aan de rotsen vast te kunnen haken. Als je geen manta'sziet, zijn de duiken hier niet bijzonder. Wij zagen een manta bij Manta Bowl voorbij racen, maar tijdens de duik bij San Miguel deed een manta naast ons een looping! De boottocht is ook de moeite waard. Je hebt de meeste kans om Manta's te zien van maart tot en met mei.

Kosten verschillen wat tussen de diverse duikshops, en zijn afhankelijk van het aantal mensen die mee gaan op de boot. De twee duikshops tegenover het visitors centrum zijn goedkoper dan die in het dorpje. Wij betaalde 5300php per persoon (met 4 duikers) incl materiaalhuur en lunch.

Tot slot kan je in Donsol nog een firefly tour doen. Je gaat dan bij de schemering de rivier op om te kijken naar vuurvliegjes. Dit klinkt niet heel gaaf maar is toch erg mooi. Vuurvliegjes verzamelen zich namelijk graag in één of enkele bomen, deze worden helemaal verlicht. Op sommige plekken gaan de vliegjes ook allemaal tegelijk aan en uit. Dit komt doordat een vuurvliegje het ritme nadoet van het vuurvliegje waarmee deze wil paren en als elk vliegje dus een ander vliegje leuk vindt gaan ze op den duur allemaal in hetzelfde ritme knipperen ("So this is what we guides call here 'giant Christmas tree'"). Gids zijn van deze tour wordt heel serieus genomen, de gidsen hebben echt een opleiding gehad en hebben veel interessants te vertellen over vuurvliegjes en kunnen je ook veel vertellen over het leven van de mensen in Donsol zelf.

De boten voor de tour gaan vanaf de brug in het dorp Donsol. Kosten 250php per persoon; vaak ook te regelen via je resort of hostel.

Behalve deze attracties is de omgeving van Donsol gewoon erg mooi. Heel groen en met veel rijstvelden. Je kunt zelf een stukje gaan lopen of een tricycledriver huren. Je kunt bijvoorbeeld een hanengevecht of een locale basketball wedstrijd bijwonen. Ga in het dorpje zelf ook van de hoofdweg af en je ziet dat het toch wel heel erg arm is, er zijn heel veel traditionele hutjes. De mensen en vooral kinderen zijn erg vriendelijk. Je blijft hello roepen en handjes geven. Voor zonnen en zwemmen is Donsol minder geschikt, het strand is donkerzand en vol met bangka-boten.

Overnachten en eten & drinken in Donsol

Je kunt in Donsol zelf verblijven of in een van de overnachtingsmogelijkheden aan het strand op weg naar het visitors centrum.

In het dorpje zelf heb je de goedkoopste accommodatie. Midden aan het centrale plein zijn twee guesthouses met kamers voor minder dan 500php. Ook heb je hier Giddy’s dive resort, met luxe kamers (2500php), spa faciliteiten en een restaurant met o.a.westers eten. In het dorpje zijn verder weinig eet opties en verwacht zeker geen leuke restaurantjes. Vers snackvoedsel, zoals hamburgers kan je halen op de markt bij het basketballveld. Eten op straat dat wordt verkocht is meestal al in de ochtend gekookt en wordt zoals gebruikelijk in de Filipijnen de hele dag warm gehouden. Ook worden er ’s avonds wat BBQ-stokjes verkocht, maar met als enige opties  geplette kippenhoofdjes, delen van een varkenshoofd, varkensvet en ingewanden is dit niet echt waar de meeste reizigers direct zin in zullen hebben.

Aan de weg naar het visitorscentrum zitten diverse “resorts”. De meeste zijn te duur voor de budget reizigers maar enkele zoals Amor Farm Beach resort hebben kamers rond de 1000php (incl eigen badkamer). De resorts hebben ook heel redelijk geprijsde restaurants en soms een bar op het eigen terrein. De BARacuda (500m voorbij visitors centrum) is een bar en restaurant waar je terecht kunt voor verse vis, muziek en coctails. Prijzen zijn hoog voor Filipijnse standaarden.

Lees voor meer informatie ook overnachten in de Filipijnen

Internet

In het centrum van het dorpje kan je een internetcafé vinden. Sommige resorts bieden wifi aan.

Pinnen

Om te pinnen moet je naar Legaspi, er was/is geen pinautomaat in Donsol en je kunt ook vrijwel nergens betalen met een creditkaart. Volgens de aankondiging bij het visitors centrum zal Donsol per mei 2011 echter een ATM krijgen, deze blijkt er in 2015 nog steeds niet te zijn, zo melden reizigers ons. Is er een ATM, laat het ons weten!