Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Natuurrampen zoals tyfonen, aardbevingen en vulkaan uitbarstingen komen in de Filipijnen regelmatig voor. Los hiervan is het een veilig land zeker ook om te backpacken. Je grootste irritatie zal waarschijnlijk de geluidsoverlast zijn en de enkele oneerlijke taxichauffeur. Voor het eiland Mindanoa is wel een negatief reisadvies van kracht.

Natuurrampen

De Filippijnen ligt op een breuklijn in het aardoppervlakte er komen in de regio dan ook regelmatig aardbevingen voor. De meeste eilanden van de Filipijnen zijn van vulkanische oorsprong en je bent in het land nooit ver van een vulkaan af. Op dit moment zijn er 26 actieve vulkanen en enkele honderden inactieve vulkanen.

De grootste vulkaan uitbarsting van de afgelopen 200 jaar (volgens de Volcanic Explosivity Index) vond in 1991 plaats in de Filipijnen. Mount Pinatubo, een vulkaan waarvan tot een paar maanden voor de uitbarsting gedacht werd dat deze inactief was blies zichzelf helemaal op. Er werden 60.000 mensen in een straal van 30 km geëvacueerd, maar helaas vielen er toch nog honderden doden.  De vulkaan blies zoveel materiaal de lucht in dat de wereldtemperatuur hierdoor met 0,5 graden daalde.

De Filipijnen heeft door al haar ervaring met vulkaanuitbarstingen gelukkig een erg goed systeem waarbij de meeste vulkanen constant in de gaten gehouden worden. Als je jezelf goed laat informeren is het risico om bij een uitbarsting betrokken te zijn dus klein. De meest actieve vulkanen op dit moment zijn Mount Mayon, Bulusan en Mount Taal.De eerste en laatste zijn onder toeristen populair om te beklimmen, met het huidige waarschuwingniveau is dit niet toegestaan.  

Voor de recentste informatie check de website: http://www.phivolcs.dost.gov.ph/

De filipijnen worden elk jaar getroffen door diverse zware tropische stormen en tyfonen.  De meeste treffen het land tussen juli en oktober. Maar soms ook buiten deze maanden, zo trof begin mei 2011 de heftige tyfoon Bebeng (ook bekend als Aere) het land.

In Zuid-Luzon en de eilanden Samar, Leyte en Biliran heb je de meeste kans getroffen te worden door een tyfoon. Het is wanneer je in deze regio reist dan ook verstandig het nieuws in de gaten te houden. Check ook http://www.pagasa.dost.gov.ph/wb/wxfcst.html

Bij een tyfoon warning 1 wordt er binnen 36 uur een storm met minimaal windstoten tussen 30-60km per uur verwacht. Alle veerboten in het gebied stoppen vaak met varen, lokale vissers gaan bij niveau 1 nog wel de zee op.  Deze kan je eventueel charteren om toch nog het gebied uit te komen. Bij een tyfoon waarschuwing 2 wordt een storm met windkrachten tussen de 60-100km per uur binnen 24 uur verwacht.  

Een tyfoon heeft in grote delen van het land vaak enkele dagen van continue zware regen tot gevolg. Dus ook wanneer je niet naar de genoemde gebieden gaat maar bijvoorbeeld naar Cebu of Manila moet je hier rekening mee houden. De paar dagen regen kan een domper zijn op je vakantie maar vervelender is het als je je vlucht naar huis mist omdat de binnenlandse vluchten geannuleerd zijn en je niet op tijd in Manila kunt zijn.

Scams en Irritaties

De grootste irritatie van het reizen in de Filipijnen zal ongetwijfeld geluidsoverlast zijn. Filipino’s lijken wel helemaal gek te zijn op lawaai. Het verkeer is een grote boosdoener, elke vervoersmiddel maakt lawaai en iedereen toetert maar raak. In de bus moet natuurlijk ook altijd muziek aanstaan of een film. Buschauffeurs lijken allemaal fan te zijn van gewelddadige films of  van de meest zoetsappige klassieke liefdesliedjes. Dat Filipino's gek zijn op muziek blijkt ook uit de vele karaoke bars in het land. In cafés in het land hoor je de laatste westerse muziek die op het hoogste volume gedraaid wordt. Feesten zoals een huwelijk worden uitbundig gevierd, en dat het hele dorp tot 7 uur! in de ochtend mee kan genieten van de muziek hoort daar gewoon mee. Onze tip neem dus zeker je oordopjes mee!.

Tijdens het snorkelen en duiken moet je rekening houden met het onderwater leven. Op de Filipijnen komt onder andere de zeer giftige zeeslang voor, deze kan je ook tijdens het snorkelen tegen komen. De slang zal je echter niet snel aanvallen (en kan alleen in je vinger of oorlel bijten). Je moet wel uitkijken voor grote triggerfishes deze beschermen vaak hun nest en hebben een reputatie zeer agressief te zijn, ze bijten duikers en snorkelaars. Vooral op bepaalde plekken zal je gewaarschuwd worden om goed uit te kijken. Wordt je toch aangevallen door een triggerfish ga dan zo snel mogelijk het territorium van de vis uit door je om te draaien en weg te zwemmen.

Filipino’s zijn vrijwel allemaal erg eerlijk en vriendelijk en willen je als toerist graag helpen. Groepen waar je waar ook ter wereld voor op moet letten zijn geldwisselaars en taxi’s chauffeurs. Deze maken graag gebruik van de onwetendheid van de toerist vooral in Manila. Taxi’s hebben een meter, sta erop dat de chauffeur deze aanzet meestal gebeurd dit wel na wat gesteggel, zo niet gewoon weer uitstappen.

Terroristisch dreiging Mindanoa en Sulu

Op de eilanden Mindanao en diverse eilandjes in de Sulu archipel zijn islamitische rebellen bewegingen (de MNLF en MILF) actief. Er zijn nog regelmatig gevechten tussen het leger en de rebellen. Ook worden soms burgerdoelen aangevallen. Om deze reden wordt reizen in het grootste gedeelte van de regio ontraden.

Voor actuele informatie check de website van het ministerie van buitenlandse zaken: http://www.minbuza.nl/