Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Ligging

De Filipijnen is een eilanden archipel die zich zo’n 1900 kilometer uitstrekt van noord naar zuid. De archipel ligt ten westen van de Filipijnenzee en ten oosten van de Zuid-Chinese Zee. De totale oppervlakte van de Filipijnen beslaat ongeveer 300.000 km². De Filipijnen is daarmee ruim 7 keer groter dan Nederland.

De Filipijnen hebben geen landsgrenzen met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, Taiwan in het noorden, Maleisië en Indonesië in het zuiden en China in het Noordwesten. De totale kustlijn is ongeveer 34500 kilometer.

Van de 7107 eilanden zijn er ongeveer 1000 bewoond. De grootste eilanden zijn Luzon en Mindanao. Samen beslaan ze ongeveer twee derde van de totale oppervlakte. De grootste eilanden hierna zijn Samar, Negros, Palawan, Panay, Mindoro, Leyte, Cebu en Bohol.

Landschap

De eilanden zijn veelal bergachtig met een smalle strook laagvlakte aan de kust. De landschappen zijn afwisselend met ruige vulkaantoppen, indrukwekkende rijstterrassen, tropische regenwouden, mangrovebossen, steile kliffen langs de kust of juist prachtige witte zandstranden met kleurrijke koraalriffen. Over het algemeen is de Filipijnen erg groen en vruchtbaar.

De Filipijnen maken deel uit van een breukzone die van Kamtsjatka tot Nieuw Zeeland loopt. Een groot deel van de archipel heeft dus een vulkanische oorsprong en nog steeds zijn er veel vulkanen actief. Rondom de eilanden bevinden zich een aantal zeer diepe troggen zoals de Mindanao-trog met een diepte van 10497 meter. Het land behoort tot één van de geologisch meest actieve landen ter wereld en aardbevingen en vulkaanuitbarstingen treffen de eilanden dan ook regelmatig. Ook zijn er in het land veel grotten en ondergrondse rivieren, een van de bekendste bevindt zich in Palawan en kan je met een bootje bezoeken.

De vulkaan Mayon in het uiterste zuidoosten van het eiland Luzon is de bekendste vulkaan vanwege de perfecte vorm. De hoogste berg van het land is ook een vulkaan mount Apo (2945m) op het eiland Mindanao. Het is handig je van te voren te informeren over eventuele actieve vulkanen. Mayon is een erg actieve vulkaan, maar sinds begin 2011 is er bijvoorbeeld ook voor de andere toeristen populaire Taal vulcano een alert status. Het beklimmen van een vulkaan is dan niet toegestaan.