eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 426.86 naar Siem Reap Nu boeken

Wanneer je gaat reizen in Cambodja zal je merken dat het een afwisselend land is met verschillende bezienswaardigheden. Van het prachtige Angkor Wat tot de indrukwekkende Killing fields. Behalve deze bekende trekpleisters heeft Cambodja ook een prachtige kuststreek en ongerepte binnenlanden.

De hoofdstad Phnom-Penh

Phnom-Penh is de hoofdstad van Cambodja en heeft zowel culturele als historische bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er veel markten met elk een eigen stijl.

Een aanrader is een bezoek aan het Royal Palace. Het paleis is een indrukwekkende verschijning en een fototoestel is hier dan ook geen overbodige luxe.

Cambodja is een land met een rijke geschiedenis. Van 1975 tot 1978 heerste in dit land de Rode Khmer. Om de huidige bevolking en hun achtergrond beter te begrijpen, is het noodzakelijk om de Killing  Fields (of wel Choeung Ek) te bezoeken. Deze liggen net buiten de stad en zijn goed te bereiken met een tuktuk.

Voordat je naar de Killing Fields gaat is een bezoek aan het Tuol Sleng Museum (S-21) een must. Dit museum is  een schoolgebouw dat in de tijd van de Rode Khmer werd gebruikt als gevangenis. Hier werden mensen gemarteld voordat ze naar de Killing Fields werden vervoerd.

Phnom-Penh heeft ook wat luchtigere bezienswaardigheden. Zo zijn er een aantal markten die je gezien moet hebben: Central market, Russian market en Psar O Russei bijvoorbeeld. Afdingen is absoluut geen schande en wordt zelfs verwacht. Op deze markten kun je veel souvenirs inslaan of gewoon lekker rondslenteren.

Ook het Nationaal Museum is een bezoekje waard. Hier vind je voornamelijk mooie beelden, maar de binnentuin en architectuur zijn hier de hoogtepunten.

De beste restaurantjes, cocktailbars en clubs zitten in Phnom-Penh aan de 'river side', waar iedereen 's avonds te vinden is. Naast de River Side is er ook Lake side, voor als je meer behoefte hebt aan een avondje bijkletsen, poolen etc. 

Wil je thuis ook nog kunnen genieten van het heerlijke Aziatisch eten? Volg dan een kookcursus in Phnom Penh, Str 240, nr 67. Je kunt online boeken via www.cambodia-cooking-class.com of gewoon even langslopen. Je hebt twee verschillende cursussen, ook voor vegetariërs. Je kunt kiezen voor een hele dag (S 20,-) of een halve dag (S 12,50) 

Nog een leuke must is om in een Phnom Penh een fotostudio binnen te lopen en je in traditionele Cambodjaanse klederdracht te hijsen en op de foto te gaan. Staat garant voor een middagje plezier! 

Kratie

Kratie is een uitgelezen tussenstop tussen het noorden van Cambodja/Laos en Phnom-Penh. Er zijn voldoende eenvoudige guesthouses en restaurantjes, een levendige psar (markt) en goedkope eetstalletjes langs de Mekong. Maar waar het hier vooral om gaat, is het spotten van de bedreigde Irrawaddy dolfijn. 

De tempels van Angkor & Siem Reap

Angkor Wat, ook wel bekend als 'the heart and soul' van Cambodja, is een van de oudste hoofdsteden van het Khmer rijk. Jaren terug, toen London nog geen 40.000 inwoners had, was dit een stad met meer dan 1 miljoen inwoners. Helaas is er van de stad zelf weinig meer over aangezien het gewone volk in houten huizen leefde, maar er zijn wel flink wat (stenen) tempelcomplexen bewaard gebleven. Angkor Wat is het bekendste tempelcomplex van Cambodja en één van de zeven wereldwonderen. Het bestaat uit vele tempels verspreid over een groot gebied in de jungle. Verschillende dynastieën hebben door de eeuwen heen tempels en paleizen bijgebouwd en vandaag de dag wordt veel gerestaureerd. Van buiten oogt de tempel heel indrukwekkend door de omvang en van binnen valt op hoeveel prachtige details deze tempel heeft. In de muren zijn verhalen gekerft over keizerrijken, monsters en dienaren. Het is aan te raden om de tempel te bekijken tijdens zonsopgang. Het enige nadeel hiervan is dat je niet de enige zult zijn en je mogelijk moet vechten voor een plekje. Kom dus op tijd. Voor de zonsondergang weten wij een mooi plekje waar bijna niemand komt. Rijd langs Angkor Wat richting Angkor Thom en zorg dat je door de zuid gate binnenkomt. Loop naar boven aan de (als je met je gezicht naar de gate staat) rechterkant. Daar loopt een zandpad over de dijk. Loop deze helemaal af (20-25 minuten) zodat je uitkomt waar de gracht een hoek maakt. Hier kijk je uit over rijstvelden en water. Ook staat hier een ingestort tempeltje en beneden kun je aan een steiger zitten. Een heerlijk plekje voor een afternoon picknick of een biertje.

Naast Angkor Wat heeft het tempelcomplex veel andere tempels te bieden. Denk bijvoorbeeld aan  Bayon en Angkor Thom. Ook Ta Prohm is een bezoekje waard. Deze is vooral bekend vanwege het feit dat de film Tomb Raider er is opgenomen. Deze tempel is door de jaren heen door de natuur overgenomen. Prachtig om enorme bomen tussen, op en naast de stenen muren van de tempels te zien. Het is alsof je op de set van een avonturenfilm rondloopt.

De tempels bezoek je vanaf de nabij gelegen plaats Siem Reap. Deze plek is helemaal ingericht op toeristen. Je vindt er genoeg accommodaties en restaurantjes voor elk budget. Pub street bruist 's avonds. Hier kan je exotische dieren eten zoals slang en krokodil. Ook zijn er voor de echte dare devils kraampjes met gefrituurde spinnen en krekels. Ook kan je in deze straat tot in de vroege uurtjes doorgaan. Daarnaast is er in Siem Reap een leuke night market te vinden. 

De fiets is een leuke manier om de tempels van Angkor te ontdekken. Vanaf Siem Reap naar Angkor Watt is het ongeveer 6 km en de wegen in het Angkor complex zijn in goede staat. Een fiets huren kost tussen de $1 - $2 per dag.  Ook kun je een moto huren voor een dag. Een moto is een motor met chauffeur die je kunt inhuren voor een dag. Hij brengt je van tempel naar tempel. Dit kost zo'n $8-$10 dollar per dag. De meest voorkomende manier is een tuktuk, een motor met een 'aanhangwagen'. Deze heeft het voordeel dat je overdekt zit en beschermd bent tegen de zon en eventuele regen. Ook is dit handiger als je met een groep de tempels wilt bezoeken. Het huren van een tuktuk kost ongeveer $12 - $15 per dag.

Een toegangspas voor Angkor Wat voor 1 dag kost $20, voor 3 dagen $40 en voor een week $60. Een 3 dagenpas is 7 dagen geldig. Je hoeft dus niet 3 aaneengesloten dagen de tempels te bezoeken. Dit geldt ook voor de weekpas. Deze pas is een maand geldig. Als je een kaartje koopt na 17.00 uur dan is die de volgende dag ook nog geldig. Zo kun je eerst de zon zien ondergaan boven Angkor en de volgende morgen de zon zien opkomen. Dit is zeker de moeite waard. Houd er overigens wel rekening mee dat je niet kunt pinnen.

In het noorden van Cambodja zijn nog meer Khmer tempels die vanaf Siem Reap als (lange) dagtrip te bezoeken zijn. Zo worden de ruines van Banteay Chhmar in Cambodja ook wel het tweede Ankor Wat genoemd. Je kunt hier ook slapen in een homestay project. 

Battambang

Bij aankomst in Battambang word je bestormd door tuktukdrivers. Kies een chauffeur die Engels spreekt en maak meteen een deal voor de volgende dag(en) om je rond te laten rijden in de omgeving. Voor zo'n $8-10 p.d. moet dat lukken. Ook is het een optie om scooters te huren en er zelf op uit te trekken. Er zijn een aantal interessante tempels en grotten in de omgeving, waar de lokale kinderen je voor een paar Riel kunnen rondleiden. Ook de  'Killing cave' en een tempel die werd gebruikt als gevangenis door de Khmer Rouge zijn een bezoekje waard. Nu wordt de tempel kleurrijk gerestaureerd.

Culinair gezien valt er ook veel te beleven: vispasta- en rijstpapierfabriekjes. Hier kun je met eigen ogen zien hoe rijstnoodles en bananachips worden gemaakt. Verder is er een slangenrestaurant en een krokodillenfarm (ja, ook voor consumptie). Een kookcursus mag dan niet ontbreken; bij Smokin' Pot kook je 3 gerechten voor $8 (+water/drankje) inclusief je eigen lunch. De cursus begint om 9.30 uur en begint met een bezoekje aan de markt. Rond 13.00 uur ben je culinair een stuk wijzer en bovenal is je maag goed gevuld. Er is overigens ook een vegetarische optie.

Bamboetrein

Tussen Battambang en Pursat ligt nog een stukje treinrails waar een bamboetrein rijdt.  Deze trein is niet meer dan een onderstel en aandrijving. Je zit op een stuk bamboe en zoeft over de rails door de prachtige omgeving. Kom je onderweg een tegenligger tegen, dan moet degene met de minste passagiers met trein en al van het spoor af, omdat het maar één rails betreft. De trein wordt in zo'n geval met gemak afgebroken en weer opgebouwd. Een ritje kost $10 en duurt ongeveer een uur. Aan het einde van het spoor staan wat hutjes waar je frisdrank kan kopen en waar kinderen mooie kunstwerken maken van bladeren. Grijp je kans, want de bamboetrein gaat hoogstwaarschijnlijk verdwijnen vanwege de aanleg van een nieuw spoor tussen Battambang en Bangkok/Phnom Penh. 

De boot van Battambang naar Siem Reap

Dit is een van de mooiste boottochten in Cambodja. De tocht gaat door moerasland en smalle waterwegen met een geweldig uitzicht. Echter, de tocht heeft ook een keerzijde. In het droge seizoen is er namelijk bijna geen water in de rivieren. Dit heeft als gevolg dat je geen uitzicht hebt op het prachtige landschap, maar 14 uur in een modderige gleuf vaart. Het kan zelfs voorkomen dat je de boot uit moet springen om te duwen omdat hij vast zit. Daarnaast reist de lokale bevolking ook met deze boot, waardoor het redelijk druk kan zijn.  Laat je van tevoren goed inlichten over de stand van de rivier en check of er een wc aan boord is. Zorg voor lunch/drinken, want er wordt maar een paar keer gestopt.  Deze boottocht kost $20 en kan tussen de 6 tot 14 uur duren.

Bokor National Park

Dit nationale park in het zuiden van Laos kun je als toerist alleen met een tour bezoeken. Het park beslaat één van de grootste beschermde gebieden in Cambodja. In het park vind je onder andere een waterval, een French Hill Station en een kerk. Jammer genoeg is het spookachtige, verlaten hillstation tegenwoordig omgetoverd tot het onderdeel van een casino. Je bezoekt het park nu dus vooral vanwege de natuur. Er worden tours aangeboden vanuit Kampot voor $25. Tevens is het mogelijk om een tweedaagse tour te boeken waarbij je een nacht blijft slapen in het voormalige ziekenhuis. Let wel: deze tour is niet voor mensen met een zeer slechte conditie. Het eerste en laatste gedeelte ga je met een minibusje omhoog, maar het tussenstuk loop je 2 uur door de jungle omhoog.  Zeker de moeite waard, maar zorg dat je goede schoenen meeneemt.

Sihanoukville

Sihanoukville staat bekend om zijn mooie stranden. Er zijn ongeveer 8 stranden waar je gebruik van kan maken. Het strand van Victory Hill/ Victory Beach is niet meer wat het ooit geweest is. Ooit was dit het strand voor de backpacker, maar sinds de Russen dit hebben overgenomen is het sekstoerisme daar geëxplodeerd.

Gelukkig zijn er ook mooie stranden waar je heerlijk kunt relaxen in de zon en waar je kunt genieten van cocktails of een biertje. 's Avonds gaan overal de barbecues aan en kun je voor 3 dollar de heerlijkste visjes eten (vlees kan natuurlijk ook). Sihanoukville heeft veel leuke restaurantjes waar je kan eten en drinken op het strand. Een dansje is daarna een goede afsluiter van de avond in één van de vele bars. In Sihanoukville komen namelijk veel jongeren om te feesten en ´buckets´ te drinken. 

Als je met de bus aankomt in Sihanoukville zal er wederom een meute tuktukdrivers klaarstaan die je naar het centrum willen brengen. Zij vragen echter de hoofdprijs. Wij raden aan om iets van het busstation af te lopen en daar op straat een tuktukdriver aan te spreken. Je moet nog steeds onderhandelen, maar zal hoogstwaarschijnlijk op een lagere prijs uitkomen.

Sihanoukville is een goede plek om je visa te regelen voor Vietnam. Binnen 5 minuten sta je weer buiten. De prijs is de laatste tijd wel omhoog gegaan. Je betaalt nu voor een visum voor Vietnam $60 dollar.

Ko Rong

Het eiland Ko Rong voor de kust van Cambodja is in opkomst als nieuwe strandbestemming. Op dit moment zijn er vooral simpele bungalows die geconcentreerd zijn in het dorpje Koh Tui of her en der verspreid langs de kust. Het eiland is een echt backpackersparadijsje waar je goed kunt snorkelen en duiken. Er gaan twee boten per dag vanaf Sihanoukville naar de pier van Koh Tui voor $7,50.

Armoede

In en rondom de tempel van Angkor Wat en in het centrum van Phnom-Penh kom je veel kinderen tegen die je iets willen willen verkopen. Dit gaat van ansichtkaarten tot sieraden. Deze kinderen horen natuurlijk op school te zitten, maar zullen hierop antwoorden dat ze nu vakantie hebben of dat het een feestdag is en vrij zijn. Dit is vaak niet waar. Meestal worden de kinderen door hun ouders gedwongen om spulletjes te verkopen aan toeristen. Dit geld moeten ze vervolgens aan hun ouders geven. Dit is een vorm van kinderarbeid en geeft de benaderde situatie aan waarin ouders zitten die in armoede moeten overleven en een gezin moeten onderhouden. Zij zien mogelijk geen andere uitweg dan hun kind de straat op sturen. Het is een lastige situatie, want wat doe je als toerist? Wij raden aan om de tijd te nemen voor de kinderen en met ze te praten. Je zult versteld staan van hun Engels. Ook vinden ze het vaak leuk om spelletjes te doen en Nederlands te leren. Geef in geen geval geld en koop geen spulletjes. Waarom niet? Omdat er veel bedrijven en organisaties zijn die elke dag heel hard werken om ouders ervan te overtuigen hun kinderen naar school te brengen. Zolang toeristen geld blijven geven blijven ouders hun kinderen de straat op sturen. Er zijn veel NGO's die ouders helpen een vakopleiding te volgen bijvoorbeeld in de techniek als automonteur, als kamermeisje in een hotel etc. om ervoor te zorgen dat ouders werk en inkomen hebben en de kinderen naar school kunnen. Want elk kind waar dan ook ter wereld heeft recht op onderwijs. 

Wil je toch iets 'doen ' tegen de armoede in Cambodja? Bezoek dan 'Daughters of Cambodia' street 178. Dit is zowel een café Sugar n Spice, Hands 'n Feet spa en boutique in een. Het is opgericht door een Canadese en zij werkt samen met de lokale bevolking. Meiden en jongens die in handen zijn gevallen van de prostitutie en kinderhandel krijgen hier de kans om een opleiding te volgen, financieel onafhankelijk te worden en krijgen indien nodig therapie. Het is een super plek om even bij te komen van al het reizen en de brownies in het café zijn een absolute aanrader!

Mocht je nog meer willen doen dan kun je een mailtje sturen naar de organisatie Choice Cambodia street 19 Nr 159. Dit is een NGO opgericht door 6 gepensioneerde waaronder een Nederlander. Zij gaan om de week op zondag naar het platteland en brengen dan voedsel, levensmiddelen en dergelijke aan de armste bevolking. Je kunt je via hun opgeven om een zondag mee te gaan voor 15 dollar inclusief lunch. 's Ochtends help je mee om de pakketten in te pakken en je stapt daarna achter in de truck op naar het platteland om de pakketten uit te delen. Mocht je nog iets extra's willen geven vraag dan waar de bevolking op dat moment behoefte aan heeft (bijv, tandenborstels, tandpasta, luizenborstels en shampoo, medicatie etc. De bevolking zal je zeer dankbaar zijn!

Mocht je een langere tijd in Cambodja blijven ook eens wat anders willen doen dan rondreizen dan is er altijd een mogelijkheid tot vrijwilligers werk. Omdat hier de laatste tijd veel discussie over is kan ik me voorstellen dat het lastig is om te bepalen welke organisatie nou wel goed is en welke niet. Uit eerste hand kan ik vertellen dat Colt absoluut goed werk doet met de Cambodjaanse kinderen altijd op nummer 1. In 2005 kwam de Cambodjaanse Thourn Sinan, die zich al geruime tijd inspande om een aantal kinderen te helpen, in contact met de Nederlanders Andre Ruys en Menno van Essen. Gezamenlijk probeerden zij de leefomstandigheden van de kinderen te verbeteren maar al snel beseften zij dat er structurele hulp moest komen. Dat was het moment dat Andre Ruys zijn goede vriendin Tina Beekman - Tolner uitnodigde om langs te komen in Cambodja. Tijdens dit bezoek, waarbij ze de kinderen in erbarmelijke toestand aantroffen besloten ze gezamenlijk om hier iets aan te doen. Deze kinderen hadden HULP nodig! Bij terugkeer in Nederland is de stichting COLT opgezet door Tina en werden er donateurs gezocht. Tegelijkertijd werd er in Cambodja ook een organisatie opgericht met bestuursleden uit Cambodja, Nederland en Duitsland. Nieuwsgierig geworden? Neem vast een kijkje op de site: www.colt-cambodia.org/nl/