Linda van den Berkmortel Geschreven door Lindavandenberkmortel. Foto door: bolletjeom

Kratie is een bestemming in het noorden van Cambodja. Het is voor vele backpackers een tussenstop op de reis tussen Cambodja en Laos.  Kratie is een van de minder toeristische steden in Cambodja met toch goede voorzieningen. De mensen zijn geweldig en de rivieruitzichten spectaculair. Enjoy

Bezienswaardigheden Kratie

De reden waar eigenlijk iedereen voor naar Kratie komt, zijn de zoetwaterdolfijnen in de Mekong. Ze zijn bijna uitgestorven, maar er wordt inmiddels veel gedaan om deze dieren te redden. Om daar te komen regel je een moto (lokale brommer) met bestuurder die je naar de rivierboten brengt. Dit kost ongeveer 20-25 USD pp totaal. Verder is hier het uitzicht over de Mekong 's avonds geweldig, dus ik adviseer ga bij een van de kraampjes aan het water zitten en geniet.

Het is ook de moeite waard om met de ferry (voor 1000 Riel) over te steken naar Koh Trung, een grote zandbank in de Mekong. Ter plekke kun je voor 1 USD een fiets huren en het eiland rondfietsen. Er is een Wat, een school en een drijvend dorp in het oosten van het eiland. Ook kun je mudturtles vinden op de zandbanken. Er komen (nog) niet zoveel toeristen, wat het echte 'eilandgevoel' geeft. Er is ook een guesthouse op het eiland, waar je voor 3 USD kunt overnachten. Als je voor een dagje gaat, vergeet dan niet om iets te eten mee te nemen, want eetstalletjes zijn er niet. Water kun je er wel kopen. Of laat je uitnodigen door de locals...

Rondom Kratie zijn ook diverse mooie fietsroutes die je eventueel kunt combineren met een overnachting bij een lokale familie. Ter plekke kan je meer informatie krijgen over het Mekong Discovery Trail. 

Eten en drinken

Jezelf culinair verwennen is op alle budgetten mogelijk. Van lokale delicatessen (gekookt eendenembryo) tot gewoon pizza of friet is te verkrijgen. Let wel, mocht je een eendenembryo proberen, het hele dorp komt het bekijken.

Restaurants:Bijna alle guesthouses hebben een keuken waar alle gerechten te verkrijgen zijn. Op de markt kun je ook voor een paar USD eten, als je er tegen kan. Kies vooral voor een eetplek waar veel mensen zijn en dus een goede doorloop is. TIP: Red Sun Falling restaurant. De eigenaar is een eigenaardige amerikaan, maar zijn eten is heerlijk. Neem vooral Joe's Fries, dat is in Belgie ook bekend als steppegras.

Overnachten Kratie

Er is in Kratie voldoende keuze aan budget accommodatie. Je kunt je overnachting dan ook prima ter plekke regelen. Laat je vooral leiden door je gevoelen je mag in Cambodja alles van tevoren checken voordat je iets aanneemt, dus laat je vooral de kamers rondleiden. Ga zeker niet alleen uit van wat er in je reisgids staan. Want het hotel in de LP kan goedkoop geprijsd zijn, maar zodra je daar aankomt en is het soms vele malen duurder. Dan loont het zeker om even bij de buren te gaan kijken. Wil je toch wat ideeën hebben kijk bij hostels Kratie.

Geld en budget  

Begin 2013 was er nog steeds geen ATM in Kratie, neem dus altijd voldoende US Dollars of Cambodjaanse Riel mee. Kosten voor de gemiddelde reiziger (geen hostels) zijn ongeveer 25 US Dollar per dag. En dat is ruim geteld, want op straat een blikje ijskoude cola o.i.d. kost je maar 50 cent. Je kunt overal ook betalen met US Dollars. 

Vervoer naar en in Kratie

De bus vanuit Kampong Cham (3uur) brengt je naar Kratie (meerdere route mogelijk) en zet je op een bushalte af ver buiten Kratie. Hier staan meer dan voldoende mannen met brommertjes klaar (zij weten dat er altijd een toerist tussen zit) die jou voor een appel en een ei naar het centrum brengen. Maar let op: het centrum is geen centrum zoals in de andere steden van Cambodja, het is een van de minst toeristische plekken (op het moment van schrijven) van Cambodja. Een tip dus. :). Er gaan ook bussen naar Phnom Phen (5uur). Bussen naar de grens met Laos doen er ongeveer 3,5 uur over.