Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De hoofdstad van Cambodja, Phnom-Penh, brengt reizigers dichterbij de gruwelijke historie van het land met bezienswaardigheden zoals de Killing Fields en Tuol Sleng Museum. De hoofdstad kan omschreven worden als chaotisch en stoffig, maar ook levendig en rijk aan bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden Phnom-Penh

Phnom Penh heeft een aantal heftige bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn. Daarnaast kan je nog een aantal Pagodes en markten bekijken.

Koninklijk paleis en zilveren Pagoda

De Royal Palace is een kleinere versie van het paleis in Bangkok. Het hoogtepunt is de zilveren pagoda waar een zilveren vloer in ligt.  Entree is 25000r. Het is zeker de moeite waard om een gids te nemen, die je de achtergrond van de verschillende delen van het paleis kan vertellen. Let er overigens op dat je je armen en benen bedekt, anders moet je kleding tegen betaling lenen, voordat je het terrein mag betreden.

National Museum

Het nationale museum van Cambodja heeft voornamelijk veel kunst in de vorm van beelden en fragmenten van beelden uit de Ankor-tijd. Toch is het hoogtepunt de binnentuin en de architectuur van het museum. Dit museum is vooral aan te raden voor reizigers die nog niet in Ankor Wat zijn geweest of die veel tijd hebben in Phnom-Penh. Entree $3

The Killing Fields of Choeung Ek 

De Killing Fields (ook wel Choeung Ek) liggen iets buiten Phonm-Penh. In de tijd dat Pol Pot aan de macht was, werden alle mensen die door de Khmer Rouge zijn vermoord in deze massagraven begraven. Omdat kogels duur waren, werd men in de meeste gevallen doodgeknuppeld. In totaal vind je 129 graven op de Killing Fields waarvan er nog 43 onaangetast zijn. Op het terrein bevindt zich een memoriaal stupa met daarin meer dan 8000 schedels en andere botten. Ook ligt kleding gerangschikt op leeftijd en geslacht. Als je over het terrein loopt, zie je de graven, waar sosm nog bot- of kledingresten uit de grond komen. Een bezoekje aan Choeung Ek kan aangrijpend zijn en doet je beseffen wat voor leed de bevolking van Cambodja heeft moeten doorstaan. 

De entree is $6 inclusief een uitgebreide audio tour.  Deze is ook in het Nederlands te beluisteren. De tour leidt je door de verschrikkingen die zich op deze plek hebben afgespeeld met ingesproken verhalen van overlevenden. 

Veel guesthouses bieden tours aan naar de Killing Fields en de gevangenis S21, waarover hieronder meer informatie gegeven wordt. Voor zo'n tour betaal je ongeveer $4 per persoon.

Tuol Sleng Museum

Dit museum in Phnom-Penh is beter bekend onder de naam S-21. Het voormalige schoolgebouw werd door de Khmer Rouge omgebouwd tot een gevangenis waar de meest gruwelijke martelingen plaatsvonden. In het museum wordt aan de hand van foto's getoond wat voor gruwelijkheden zich in deze gevangenis voordeden. Op deze foto's is dee angst is in de ogen van de gevangenen af te lezen. Dit museum is minder geschikt voor kinderen. Entree $2

Wat Phnom

Deze Wat is gebouwd op een 27 meter hoge heuvel en dus een goed herkenningspunt in de stad. De tempel is bij lokale bewoners erg geliefd als plek om te bidden en is hierdoor een mooi rustpunt in de drukke stad.

Markten

In Phnom-Penh kan je goed shoppen op de verscheidene markten. Een paar echte aanraders:

  • Central market: Deze markt zit gevestigd in een grote stationshal. De markt is overzichtelijk en licht en het eten is verrukkelijk.
  • Russian market: Deze markt biedt veel soorten producten. Laat je niet afschrikken door de donkere ruimte, want hier zijn mooie spulletjes te koop. Vergeet ook de eetkraampjes buiten niet met vers fruit.
  • Psar O Russei: In deze markt kom je bijna geen toeristen tegen. Er hangt een sterke etenslucht door de kruiden die hier verkocht worden. Deze markt is authentiek en dit zie je aan het assortiment.

Eten en drinken in Phnom-Penh

De beste plek voor een goede maaltijd of een lekker drankje is de 'River side'. Deze lange straat langs het water zit vol met tenten waar je voor nog geen $5 een goede maaltijd hebt inclusief een pintje bier. Een aanrader is restaurant 'Friends' waar voormalige straatjongeren werken die op deze manier een tweede kans krijgen.

De echte avonturier probeert ook het eten dat op straat verkocht wordt. Let er wel op dat het eten hygienisch is bereid. Geroosterde banaantjes zijn een aanrader. Het plein voor de Royal Palace is 's avonds een verkapte picknickplaats waar de locals eten kopen op straat en dit zittend in het gras opeten.

Wat opvallend is, is dat wiet overal verkrijgbaar is in Phnom-Penh, terwijl het hier illegaal is. Tuktukdrivers verkopen het vaak stiekem, maar ook zijn er restaurants die openlijk 'happy pizza's' en 'happy shakes' verkopen. In deze tentjes kan je ook een gewone pizza bestellen zonder extra 'topping', maar het leuke is dat de 'topping' niks extra's kost.

Overnachten in Phnom-Penh

Reizigers die een paar jaar geleden in Phnom-Penh zijn geweest, zullen raar staan te kijken als ze in de voormalige backpackerswijk komen. Het meer is dichtgegooid en een groot deel van de guesthouses en gewone huizen in het Lakeside district zijn platgegooid. De reden is dat de grond voor veel geld verkocht kon worden aan projectontwikkelaars. Rond st.172 en st.258 is een nieuw backpackergebied aan het ontstaan. Prijzen voor een kamer in een hostel of guesthouse liggen rond de $8-$12. Een kamer met airco kost uiteraard meer. Veel hostels hebben een bar en thema-avonden, waardoor je voor een leuke avond niet eens per se naar een ander deel van de stad hoeft te gaan. Ook kun je vaak een middagje vertoeven aan het zwembad van een hostel als je daar een drankje bestelt, terwijl je er niet overnacht.

Vervoer van en naar Phnom-Penh

Phnom-Penh is een vertrekpunt voor bussen en boten naar de rest van het land. De meeste bussen vertrekken niet vanaf een centraal punt maar vanaf het kantoor van de busmaatschappij. Er gaan meerdere bussen per dag naar Siem Reap die er ongeveer 7 uur over doen. Je kunt ook met de boot naar Siem Reap. De route over het Tonle Sap meer is mooi maar met $35 een stuk duurder dan de bus die rond de $6 kost. Bussen naar Ho Chi Minh stad doen er ook ongeveer 7 uur over. Bussen naar Sihanoukville en Battambang doen er ongeveer 4 uur over. In veel gevallen is een nachtbus een goede optie als je geen dag wilt missen met reizen.

Probeer binnen de stad eens van A naar B te gaan achterop een brommer. Deze zijn goedkoper dan een tuktuk en minder toeristisch. Wel moet je voor je opstapt even goed checken of de driver weet waar je naar toe wilt. Hun Engels is vaak gebrekkig waardoor ze vaak de Engelse benaming niet van de toeristische attracties weten. Een kaart is dan geen overbodige luxe.