eefje Geschreven door eefje. Foto door: bolletjeom

Met culinair populaire buurlanden als Thailand en Vietnam, heeft ook Cambodja een uitstekende keuken. De Cambodjaanse keuken is een soort mengelmoes tussen de Thaise, Vietnamese, Chinese en Laotiaanse keuken.

Eten

Toch is de smaak van Cambodja duidelijk anders dan bijvoorbeeld de Thaise keuken die de grootste overeenkomsten met de Cambodjaanse keuken heeft. Zo worden er voor de Cambodjaanse gerechten minder kruiden gebruikt en zeker na een reis door Thailand zul je de Cambodjaanse gerechten als minder kruidig/pittig ervaren. Het minder pittige eten is te verklaren door het feit dat men in Thailand de pepertjes tijdens de bereiding al toevoegd en de Cambodjanen deze pas tijdens het eten toevoegen! Schroom dus niet om tijdens het eten je eten flink wat bij te spicen. Waar dit in Nederland vaak een belediging is voor de kok, is dit in Cambodja vooral heel gewoon!

Het hoofdbestanddeel van de maaltijd is rijst met als bijgerecht groente, vlees of vis. Vooral vis is iets wat je veel terug zal vinden. Ook staat Cambodja bekend om het frituren van insecten. Dit is inderdaad iets wat je veel terug ziet in dit land. Doordat men erg arm was en er in de tijd van de Rode Khmer bijna geen eten was, is men begonnen met het eten van insecten. Ook nu nog zul je dan ook kraampjes met de meest enge insecten zien staan!

Doordat Cambodja enige tijd onder het protectoraat van Frankrijk viel, zul je in Cambodja van een echt frans ontbijtje kunnen genieten. Zo bestaat een (toeristisch) Cambodjaans ontbijt uit stokbrood, jam en koffie. Ook de bevolking eet soms stokbrood als ontbijt maar een noodlesoep is meer standaard.

Drinken

Bij de meeste maaltijden is thee de drank die gedronken wordt. Toch is ook het bekende Angkor biertje er populair! Dit biertje is geliefd bij toeristen en de bevolking van Cambodja.

Drink je liever een fruitdrankje, dan zit je in Cambodja ook goed! Op elke hoek van de straat kun je een heerlijk versgeperst sapje kopen voor ongeveer 2000 r (ongeveer 50 cent)!

Uit eten gaan in Cambodja is spotgoedkoop en erg lekker! Je kunt ervoor kiezen om op straat wat te eten al slaan veel toeristen dit af. Het is minder gemakkelijk dan in Thailand om wat op straat eten. Het eten is onbekender en ziet er onaantrekkelijker uit. Toch is het zeker de moeite waard een keertje wat te proberen.

In grotere steden als Phnom Penh en Siem Reap kun je zonder problemen ook Thais, Chinees, Indiaas of Westers eten. Sla zeker de Khmer keuken niet over want deze is erg goed!

Eten voor een goed doel

Een steeds groter wordend fenomeen in Cambodja is 'Dining for a Cause'. Het geld dat jij in deze restaurants uitgeefd wordt voor een groot deel aan sociale programma's in Cambodja geschonken! Enkele goede doelen restaurants in Cambodja zijn:

Phnom Penh

  • Café 151 Een cafeetje waarbij de opbrengst naar de straatkinderen van Cambodja gaat.
  • Vlakbij de Russische markt kun je heerlijk bijkomen in Café Yejj. Dit café promoot eerlijke handel.
  • Friends Een bekend restaurantje in het centrum van Phonm Penh. Hier kun je de Khmer keuken leren kennen en ondertussen de straatkinderen een handje helpen.

Siem Reap

  • Singing Tree Café Een heerlijk kopje koffie met een muffin en ondertussen het wildleven van Cambodja steunen!
  • Butterflies Carden Restaurant In een vlindertuin met meer dan 1000 vlinders kun je genieten van de Khmer keuken. Dit restaurant doneert een groot deel van hun winst aan aidsfondsen. Ook is het mogelijk voorwerpen te komen die door Aids besmette mensen hebben gemaakt.

Battambang

  • Fresh Eats Café Dit café wordt gerund door NGO, dit is een organisatie die met Aids geinfecteerde mensen steunt door hen werk aan te bieden. In dit café kun je ook spulletjes kopen die door Aids besmette mensen hebben gemaakt.

Kampot

  • Epic arts cafe in Kampot wordt gerund door mensen die slecht horend of doof zijn. Om jezelf verstaanbaar te maken kun je gewoon op de kaart aanwijzen wat je wil bestellen of de meer avontuurlijke mensen onder ons kunnen gebruik maken van een boek waarin de gebarentaal staat beschreven. Een deel van de winst gaat naar het 'Epic arts project'. Dit is een project om mensen met een handicap meer zelfvertrouwen te geven door middel van 'art' en om mensen meer te laten integreren met verschillende achtergronden, financiele situaties, mogelijkheden en onmogelijkheden. Buiten het feit dat je een goed doel steunt ook zeer zeker de moeite waard om gewoon een kop koffie met een stuk taart te halen of lekker te lunchen.

Smakelijk eten!