eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

  • Voor slechts € 374.58 naar Ho Chi Minh City Nu boeken

Ho Chi Minh City oftewel het oude Saigon is een grote,maar ook een relaxte stad.

Er is heel veel te doen en te zien in HCMC. Vooral als dit de plek is waar je reis begint en je op zoek bent naar tempels, pagodas en musea. Ho Chi Minh City is een erg drukke stad, vol met mensen, gebouwen en brommers. De stad doet erg Westers aan. Er is veel te zien in de stad, maar omdat het er zo druk is, zijn twee dagen wel genoeg om deze stad te verkennen en door te reizen naar de volgende plek. 

Ho Chi Minh City heette vroeger Saigon, maar dit veranderde toen noord- en zuidvietnam na de oorlog weer werden herenigd. Alhoewel het nu dus Ho Chi Minh City heet, wordt de stad nog best vaak Saigon genoemd. 

Bezienswaardigheden Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City is ontzettend groot en indrukwekkend. Sommige wijken staan vol met hoge gebouwen, andere wijken zien er wat armoediger uit (wat een resultant is van oude gebouwen en armoede door het communistisch regime). De meeste backpackers verblijven in district 1, rondom de Pham Ngu Lao Street. Aan de noordkant van de straat ligt een park waar aan het einde van de middag de lokale bevolking zich verzamelt om te sporten. Daarnaast is het een relatief rustige plek in deze hectische stad. Aan de zuidkant vind je de meeste accommodatiemogelijkheden, maar het staat hier ook helemaal vol met restaurants en bars. Vooral in de avonden is het hier erg gezellig en leeft het echt op straat. Dan komen de plastic stoeltjes de straat op en is het een mooi moment om onder het genot van een zeer goedkoop biertje (40 cent!) de ervaringen met andere reizigers uit te wisselen.

Ho Chi Minh is de grootste stad van Vietnam (8,5 miljoen inwoners) en dat is te merken. De stad is heel hectisch en dat komt vooral door de grote hoeveelheid verkeer. Overal om je heen zie je brommertjes. Als HCMC je eerste Aziatische bestemming is, zul je dan ook zeker even moeten wennen aan het verkeer. 

Saigon wordt ook wel het Parijs van de Oriënt genoemd. In Saigon is echter nog maar één plein waar Franse gebouwen bewaard zijn gebleven. Veel invloeden uit de Franse overheersing zijn ofwel verloren gegaan in de oorlog, ofwel afgebroken om efficiënter met de grond om te gaan. Wie verwacht op elke hoek van de straat stokbrood te vinden, en zich in het Parijs van een paar eeuwen geleden wil wanen, komt bedrogen uit in HCMC. Wie hiervoor gaat, doet er goed aan - na HCMC te hebben verkend -  door te reizen naar Phnom Phen.

Winkelen in HCMC

In HCMC kun je heel goed winkelen, en je zal hier dus ook veel souvenirs kunnen halen. Als je door de Dhong Khoi Street loopt, zie je dat de stad veel rijkdom kent. Dit is de rijkere winkelstraat van HCMC. Aan deze straat zit ook de Ben Thanh Markt. Deze markt is minstens zo indrukwekkend als de Cholon en absoluut een bezoekje waard. Op de Ben Thanh Markt verkopen ze werkelijk alles dat je kan bedenken. Het is heel druk, niet alleen met mensen maar ook met geluid. Erg veel bedrijvigheid en alles wat je zou willen hebben, vind je hier. Dit geeft een sterk contrast met eerdergenoemde winkelstraat. Als je vervolgens een straat erachter gaat kijken, wordt het contrast nog sterker. Hier zie je weer de typisch Aziatische eettentjes op straat, hebben de huizen een andere staat van onderhoud en ziet alles er wat verouderd uit. Maar daarom niet minder gezellig, en juist door het contrast indrukwekkend.

Het Franse plein

Op het Franse plein vindt je de Notre Dame kathedraal, een immens groot postkantoor en het oude stadhuis, een gebouw waar nu de regeringspartij zich heeft gevestigd. De grote gebouwen staan allemaal om een groot plein, of klein parkje, dat Frans aandoet. Overdag geeft dit een heel bijzondere sfeer. Maar kom 's avonds ook eens terug! Op de hoek van het Franse plein vindt je het wereldberoemde Rex Hotel. Hier kan je naar het dakterras, waar je onder het genot van een hapje, drankje en live muziek, kan genieten van het uitzicht op het mooie verlichte Franse plein. Heerlijk om zo een indrukwekkende dag af te sluiten!

Saigon is een heel levendige stad. Omdat het pas een paar honderd jaar geleden is gesticht, heeft het een korte geschiedenis. Het toerisme neemt duidelijk toe en HCMC is een belangrijke stad geworden voor de reiziger. Bijvoorbeeld als startpunt voor mensen die een rondreis gaan maken door Vietnam of die van of naar Cambodja gaan. Overigens, als toerist merk je in principe niks van het communisme en de onderdrukking van de Vietnamezen. Ben je hier benieuwd naar? Zoek dan een westerse gids die het je kan vertellen. Voor Vietnamezen is het namelijk uitdrukkelijk verboden hierover te spreken. Natuurlijk mag je de nabijgelegen Cu Chi Tunnels absoluut niet missen.

De Cu Chi Tunnels

Zo'n 35 km van HCMC liggen de Cu Chi tunnels. In de Vietnamoorlog vormden deze tunnels de basis van de Vietcon. De tunnels dienden als schuinplaats maar werden tevens ook gebruikt om de Amerikanen aan te vallen. Zo werden er enorm veel valkuilen gebouwd en nepingangen om de vijand om de tuin te leiden. Behalve ondergrondse gangen bouwden ze ook hele vergaderruimtes, ziekenhuizen, slaapplaatsen en keukens. De Vietcon was erg slim, ze gebruikten schoenen die ze andersom konden dragen zodat het de Amerikanen de verkeerde kant op stuurden en brachten de Amerikaanse speurhonden de verkeerde kant op met spullen van eerder overleden Amerikanen. Als bezoeker aan de Cu Chi tunnels kun je door de kleine, benauwde (voor toeristen al vergroot) tunnels kruipen. Ook zie je de vele boobytraps en je krijgt zelfs de mogelijkheid met een machinegeweer te schieten...

Bij deze tunnels krijg je een beeld van de oorlog en de schade die het heeft aangericht. Zo is er nog een krater van een clusterbom, liggen de bommen er nog, en zijn de materialen en voertuigen blijven staan. Je kan bij bijna elk guesthouse een tour boeken naar de tunnels. Voor een tour ben je tussen de 115.000-150.000 dong kwijt. Een brommer huren en op eigen gelegenheid de tunnels bezoeken is mogelijk, als je het aan durft om het verkeer te trotseren. 

War Remnants Museum

Het War Remnants Museum bezoeken is een logisch vervolg op de halve dagtoer naar de tunnels. Je kan je daar dan ook af laten zetten. Hier is een uitgebreide fotocollectie van de Vietnam oorlog ( Amerikaanse oorlog) te zien. Het museum laat zonder enige terughoudendheid de verschrikkingen van de oorlog zien.  Daarnaast geeft het museum een beeld van de gevolgen van de chemicaliën die de amerikanen hebben gebruikt. Onder zowel de Vietnamese bevolking als Amerikaanse veteranen worden kinderen met afwijkingen geboren. Een zeer indrukwekkend museum.

Minimaal even indrukwekkend als het museum, zijn de overige restanten op het plein van het museum. Zo vind je hier de commandopost die werd gebruikt door de Amerikanen. Ook zie je hier de Cu Chi tunnels terugkomen. Bij toeval liepen deze recht onder de commandopost. Hierdoor krijg je ook een beleving over de afmeting van het gangenstelsel.

Cao Dai

In de omgeving van Saigon, in het plaatsje Tay Ninh, vindt je een tempel van de Cao Dai. Deze tempel is zeer kleurrijk, heel bijzonder om te zien. Het Cao Dai geloof is samengesteld uit verschillende geloven, en komt alleen voor in deze streek. Het is mogelijk om een ceremonie bij te wonen.

Al met al, een stad waar je Vietnam kan proeven en veel indrukken op kan doen. Een geweldige stad om te verblijven. HCMC is in ieder geval een stad, waar je niet zo snel een tweede van vindt!