Geschreven door .

Medicare is de naam van het zorgverzekeringssysteem in Australië. Echter is dit niet alleen toegankelijk voor de inwoners van Australië zelf, maar ook voor reizigers uit geselecteerde landen waaronder Nederland! Het aanvragen van deze pas is geheel gratis en kan je een hoop kosten schelen, wanneer je een keer naar de dokter moet of het ziekenhuis. Let op, het vervangt niet je reisverzekering die je in Nederland afsluit! In het Medicare programma worden kosten als ambulancevervoer namelijk niet vergoed. Zie het als een handige bijkomstigheid voor kleinere aangelegenheden. 

Aanvraag Medicare

Een Medicare pasje kan je aanvragen bij een van hun kantoren. Op hun website kan je precies vinden waar de kantoren gevestigd zijn. Het enige wat je moet doen is een formulier invullen en de volgende documenten meenemen: 

  • Twee verschillende ID-bewijzen paspoort  + ID-kaart / bankpas
  • Je Nederlandse verzekeringspas en polispapieren
  • Kopie van je Working & Holiday Visa ./ Toeristenvisa
  • Adres waar de pas heen gestuurd kan worden

Wanneer alle papieren ingevuld zijn, zul je een tijdelijke pas (soort kassabon) ontvangen die je kunt gebruiken wanneer je in de tussentijd gebruikt wilt maken van Medicare. Afhankelijk van de drukte, zullen zij aangeven wanneer je ongeveer de pas kan verwachten. 

Eventueel kun je ook je Nederlandse EHIC (Europese zorgpas) pas meenemen. Met deze pas kun je ook een Australische medicare-pas aanvragen waardoor je recht hebt op medisch noodzakelijke zorg in Australië. 

Betalen / terugvragen gemaakte kosten

Wanneer je naar de dokter of ziekenhuis gaat dien je de Medicare pas altijd mee te nemen. Neem voor de zekerheid ook altijd je paspoort mee. Het kan zijn dat je helemaal niks hoeft te betalen en alles direct door Medicare betaald zal worden.  Maar het kan ook gebeuren dat je zelf het totale bedrag voor dient te schieten en dit vervolgens kan terugvragen via één van de daarvoor bestemde Medicare kantoren. Houdt er rekening mee dat je niet altijd de volle 100% terug zal krijgen.  Heb je bijvoorbeeld inentingen nodig omdat je een onverwachte trip naar Azië gaat maken, dan krijg je hier ook een groot gedeelte van terug via Medicare. Elke euro die je als backpacker terugkrijgt is immers mooi meegenomen.