bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

Er zijn heel wat mogelijkheden om te reizen met het openbaar vervoer in Zuid-Afrika. Sommige stukken kan je met de trein, maar de bus is de meest voorkomende vervoersoptie. Van de minibusjes in de steden tot de grote touringcars die het hele land doorkruizen.

Minibusjes

Over het algemeen zal de blanke bevolking je voor gek verklaren als je in een minibusje stapt (die voornamelijk gebruikt wordt door de zwarte bevolking). Wij hebben voor de kleinere afstanden altijd gebruik gemaakt van deze busjes en alleen maar positieve ervaringen. Minibusjes rijden in de steden en tussen steden en hun randgemeentes. Over het algemeen kun je ergens prima komen met een minibusje als de afstand niet groter is dan zo'n 100 kilometer.

De minibusjes zijn erg goedkoop. Ongeveer 5 euro voor een ritje van 100 kilometer. Voor informatie over vertrektijden informeer je het best bij de locale (zwarte) bevolking. In het algemeen werkt hier het principe: de bus vertrekt als hij vol is. Vraag daarom dan ook wat de drukste tijden zijn. Soms is dit de ochtendspits en soms de avondspits. Anders kan het gebeuren dat je 2 uur in het busje zit te wachten tot hij vertrekt.

Overigens kan het zijn dat jij een ander idee over "vol" hebt dan de mensen daar. Er kan namelijk altijd meer bij!

Je rugzak meenemen kan voor een klein beetje comotie zorgen. Meestal moet je hem op schoot zetten of tussen je benen en je stoel houden zodat je geen zitplek in beslag neemt. Maar als jij wilt betalen voor een extra stoel om je tas op te zetten dan mag dat ( al vinden ze je wel raar).

Wij hebben geen gekke chauffeurs meegemaakt of bijzonder gevaarlijk rijgedrag. Ook hebben we ons nooit onveilig gevoeld in het busje. Mensen waarderen het enorm dat je als blanke in "hun" busje stapt. Tegen de tijd dat je uitstapt heb je gegarandeerd 12 nieuwe vrienden. Verder zijn de chauffeurs bijna altijd behulpzaam met het je afzetten op de juiste plek en geven zelfs advies als ze vinden dat je beter niet op een bepaalde plek kan uitstappen voor je veiligheid. Het kan dus gebeuren dat ze speciaal voor jou naar je hostel rijden omdat ze je niet willen achterlaten op het busstation. Uiteraard gebeurd dit alleen in de wat kleinere steden, als ze wat tijd hebben en het geld voor die dag al verdient hebben.

Touringcars

Dit is de manier om tussen de grote steden te reizen. Dit zijn grote luxe bussen met toilet en airco. Deze bussen rijden meestal 's nachts in konvooien van stad naar stad. Er zijn verschillende busmaatschappijen die tussen de steden rijden. Deze vorm van vervoer is goed te doen. Zorg wel dat je vervoer hebt van het busstation naar bijvoorbeeld je hostel. Doordat het nachtbussen zijn sta je vaak op onmogelijke tijden op busstations om normaal vervoer te regelen.

Kijk voor meer info bij de volgende busmaatschappijen: intercape (Heb je een VIP pas dan krijg je 15% korting), translux of op de site van coast to coast bij vervoer.

Coast to coast is een groepje mensen die een gratis boekje uitgeeft voor backpackers met daarin veel handige info en een betere opsomming van hostels dan de Lonely Planet geeft! Het goede nieuws is dat dit boekje gratis te verkrijgen is bij de hostels in Zuid-Afrika of te downloaden via hun site.

Tussen de meeste grote steden gaan dagelijks bussen. Aansluitingen op ander bussen zijn mogelijk en vinden vaak midden in de nacht plaats. Het klinkt misschien niet prettig om uren in de bus te zitten maar het is de moeite waard! Aangezien binnenlandse vluchten vaak net zo duur zijn als vluchten naar andere continenten!

Let op, tijdens schoolvakanties kan het lastig zijn een ticket te bemachtigen! Deze vakanties zijn van dec/jan en juni/juli. Daarnaast is er nog een korte in april en eind september/begin oktober.

De Bazbus

Er rijden speciale busjes voor backpackers. Het voordeel van deze backpackersbussen is dat je voor de deur van een hostel wordt afgezet en er ook weer wordt opgehaald, je ontmoet mede-reizigers en krijgt op die manier veel informatie. Bazbus heeft de meest uitgebreide route's. Het concept is simpel. Je koopt een kaartje naar je eindbestemming en onderweg mag je zo vaak uitstappen als je wilt. De bus zet je af bij een van de 180 hostels waaruit je kunt kiezen. Heb je een VIP pas dan krijg je 5% korting

De voor- en nadelen van de Bazbus:

Nadelen

  • Je mag maar 1 kant op reizen.Voordeel is wel dat je in iedere plaats mag beginnen en dus niet vast zit aan een groot ticket zoals in sommige andere landen wel het geval is.
  • Het kan zijn dat een bepaald deel van de route vol zit! Boek dus in drukke periodes je bus een paar dagen van te voren. Het is gelukkig lang niet altijd nodig.
  • Omdat de bus iedere dag een route langs de hostels rijdt kan het zijn dat je pas midden op de dag opgehaald wordt. Hierdoor ben je soms een hele dag kwijt met klaarzitten en wachten voor een ritje van 2 uur.

Voordelen

  • De bussen hebben een aanhanger waardoor je zelfs een surfplank mee kunt nemen!
  • De bussen rijden over het algemeen de ene dag oostwaarts en de andere dag westwaarts. (Dit is dus meteen ook een beetje het nadeel van de bus. Je kunt maar 2 a 3 keer per week weer verder reizen.)

Ik heb 5 maanden in een hostel gewerkt waar om de dag een Bazbus voor de deur stopte. Wat ik echt schokkend vond waren de verhalen dat chauffeurs wel eens proberen backpackers over te halen om naar een ander hostel te gaan. Zogenaamd omdat het hostel van hun keuze vol zou zijn of iets dergelijks. In het algemeen betekende een geslaagde overhaal actie voor de chauffeur gewoon een korter ritje! De organisatie keurt dit absoluut niet goed maar laat je dus niet zomaar ompraten door een chauffeur. Het zijn vaak de hostels die van de makkelijke route af liggen die speciaal zijn!

De backpacker bus is een bus die in de omgeving van Kaapstad actief is. Ze rijden regelmatig tussen het vliegveld van Kaapstad en het centrum. En van kaapstad naar de kaap of richting Stellenbos. Heb je een VIP pas dan krijg je 10% korting op een Airport transfer.