bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Er zijn heel wat mogelijkheden om te reizen met het openbaar vervoer in Zuid-Afrika. De bus is de meest voorkomende optie, naast het huren van een auto natuurlijk, maar ook de trein is mogelijk. Zuid-Afrika heeft niet echt een geweldige trein infrastructuur. De trein is dan ook niet het meest voor de hand liggende vervoersmiddel. Toch kan je op een paar plekken mooie ritjes maken. Er gaat bijvoorbeeld een trein van Pretoria via Johannesburg naar Kaapstad. Ook gaat er een trein van Pretoria via Johannesburg naar Durban.

De trein wordt in Zuid Afrika vooral gebruikt door de armere bevolking die vanuit de townships naar de stad reizen om daar te gaan werken. De meeste mensen (vooral blanke Zuid-afrikanen) zullen je daarom af raden met de trein te reizen. Met bagage is het in steden misschien ook niet zo verstandig.

Er zijn een paar nachttreinen op de lange afstanden. Probeer met drie mensen een coupe in de tweede klas te bemachtigen, dan heb je een prima plek. Derde klas is zonder bedjes dus veel goedkoper en ook veel spartaanser.

Een aantal tips die het reizen met de trein vanaf Kaapstad naar de Kaap een stuk beter maken.

  • Wees voorzichtig en reis (eventueel) eerste klas.
  • Over het algemeen wordt aangeraden de drukste coupe te nemen of eentje met bewakers ongeacht welke klasse je reist.
  • Op feestdagen is het meestal erg rustig.
  • Kaapstad naar Fishhoek duurt met de trein ongeveer een half uurtje.
  • Zit je in een wagon die bij een station leegstroomt, stap dan mee uit en ga in een adere wagon zitten die nog wel druk is.

Met deze tips kun je met een veilig gevoel met de trein reizen.

De Outeniqua Choo-Tjoe stoomtrein

Behalve de normale treinen zijn er ook nog enkele speciale routes.De Outeniqua Choo-Tjoe stoomtrein tussen George en Knysna is een beroemd stukje dat nu alleen nog door toeristen wordt gedaan. Dit stuk gaat langs prachtige kliffen en stukken ruige kust in de tuinroute. Deze trein vertrekt op maandag, woensdag en vrijdag.

The blue train

Een andere bijzonder trein The Blue Train is een zeer luxe bedoeling en voor de gemiddelde budget reiziger pas haalbaar als je de loterij hebt gewonnen.