Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Wil je alle uithoeken van Zuid-Afrika kunnen bereiken dan kun je het beste een auto huren. De prijzen voor het huren van een auto in Zuid-Afrika vallen behoorlijk mee waardoor het zelfs een optie is voor budgetreizigers!

Het huren van een auto, of dit nu is voor één lange of een aantal korte periodes, is erg de moeite waard. Zeker in een aantal gebieden waar openbaar vervoer nauwelijks aanwezig is of waar je enkel de optie hebt om aan tours deel te nemen. Er zijn verschillende verhuurbedrijven die zich richten op reizigers die door het land rondtrekken.

Zuid-Afrika is een prachtig land en er is niets mooier dan op tal van plekjes onderweg te stoppen en een foto te maken. Met een huurauto heb je hier alle mogelijkheden toe en kun je zelf bepalen hoe lang je ergens wilt verblijven.

Autohuur

Er zijn heel veel verschillende maatschappijen in Zuid-Afrika waar je een auto kunt huren. Lang niet alle maatschappijen zijn even goed. Je doet er dus goed aan jezelf even te verdiepen in de bedrijven en recensies. Het gemakkelijkste huur je een auto in Kaapstad of Johannesburg of een van de andere grote steden. 

Wanneer je de auto niet op dezelfde plek inlevert komt er in de meeste gevallen een “one-way-fee” bovenop het huurbedrag. Gelukkig reizen veel toeristen op dezelfde manier waardoor de toeslag meevalt.

Het is verstandig om je huurauto goed verzekerd af te sluiten. Hoewel de kans klein is kun je maar beter goed verzekerd zijn als er wat mis gaat. Kosten kunnen namelijk best snel oplopen. Standaard zijn banden en ruiten niet meeverzekerd. Dit kun je niet altijd als optie aanvinken wanneer je de boeking online maakt. Soms wordt het ook aangeboden wanneer je de auto komt ophalen. Denk je dat je veel over gravel roads gaat rijden dan kun je hier een extra verzekering voor afsluiten. Een steenslag op je ruit is namelijk ook zo gebeurd en een kwestie van pech of geluk (afhankelijk of je wel of geen extra verzekering hebt).

Afhankelijk van de afstanden die je van plan bent om af te leggen kan het fijn zijn om een extra bestuurder bij te boeken. Voor een paar Euro extra kun je dan het rijden van de lange afstanden afwisselen.

In verband met veiligheid en diefstal wordt vaak aangeraden om geen spullen zichtbaar in de auto te laten liggen wanneer je wat gaat bezoeken. Deze waarschuwing geldt zeker in de steden. Dit betekent dat je soms ook rekening moet houden wat je met je bagage doet wanneer je op doorreis bent én onderweg wat wilt bezoeken met je bagage in de auto. Bij kleinere modellen en reizend met twee personen kan dit soms een uitdaging zijn. Bagage past dan veelal niet in de achterklep. Hoewel we onderweg verschillende kleine auto’s gezien hebben met koffers op de achterbank raden we dit niet aan. Beter kijk je naar een iets grotere auto of reis je met minder bagage zodat deze onzichtbaar opgeborgen kan worden.

Kijk bij het afsluiten ook naar het aantal kilometer. Je rijdt gemakkelijk enkele duizenden kilometers tijdens een vakantietrip en je wilt niet na afloop extra onverwachte kosten betalen.

Sommige moderne auto’s zijn uitgerust met een e-tag. Hiermee kan automatisch een bedrag van de creditcard afgeschreven worden wanneer je gebruik maakt van een tolweg. Informeer naar deze e-tag en hoe deze werkt, zodat je geen dubbele kosten maakt.

Verdiep je voor vertrek ook even in de verkeersregels van Zuid-Afrika.

Verhuurbedrijven

AroundAboutCars is een goede optie om een auto te huren. Een gloednieuwe auto voor rond de € 20 per dag. Onderhandel over een korting, want in veel gevallen wordt deze gegeven wanneer je voor een redelijke periode de auto huurt. Het autoverhuurbedrijf garandeert de laagste huurprijzen met een goede service.

Wat er ook gebeurt, ze zijn altijd duidelijk over de prijs en er komen geen onverwachte kosten bij. Ze bieden ongelimiteerde kilometers, toestemming voor het oversteken van grenzen, geen leeftijdsgrenzen, wegenwacht hulp, en een breed assortiment van Opel Corsa tot camper, minibus of 4x4.

Drive Africa biedt niet alleen auto's te koop aan met een buy back garantie, ze hebben ook huurauto's voor goede prijzen!

De meeste bedrijven die we eerder genoemd hebben verhuren ook campers. Wil je de huurauto of de camper mee de grens overnemen ( Swaziland, Lesotho, Zimbabwe, Botswana of Namibië) dan kan dat. Mits je een "Letter of Authorization" bij je hebt van de verhuurder!

Vraag specifiek naar dit formulier als je de auto (of camper) reserveert, zodat ze die ook bij zich hebben als ze de auto komen afleveren. Zonder dit document kan het zijn dat je de grens niet over komt. Voor Mozambique moet vaak een toeslag betaald worden.

Heb je maar een klein budget en wil je voornamelijk rond de steden de boel verkennen dan kun je kijken naar Rent A Cheapie. Tijdens onze reis door Zuid-Afrika hebben we ze verschillende keren rond zien rijden. De auto’s zijn wat ouder en veel extra luxe opties hebben ze niet, maar wanneer je voor wat dagtripjes Kaapstad wilt bezoeken misschien een optie voor iedereen met een klein budget. Voor lange afstanden raden we ze niet aan.

Liever de veiligheid van een Nederlandse maatschappij? Dan kun je uit gerenommeerde aanbieders zoals Avis, Budget, Hetz en anderen de beste deal kiezen. Prijzen zijn vergelijkbaar met de eerder genoemde Zuid-Afrikaanse maatschappijen, waarbij je een vrij nieuwe en goed onderhouden auto krijgt. Ook kun je de auto gemakkelijk en snel ophalen op het vliegveld én terugbrengen in plaats van in de stad.

Reis je voor langere tijd door Zuid-Afrika dan kan het de moeite waard zijn om een auto te kopen.