Danielle van Harn Geschreven door Daan. Foto door: Daan

Side is één van de bekende badplaatsen aan de Turkse Riviera. Side is gelegen tussen de plaatsen Antalya en de badplaats Alanya en ligt tevens dichtbij de stad Manavgat. Vanaf het vliegveld in Antalya ben je met de bus circa 45 minuten tot een uur onderweg. De oude stad van Side ligt aan de kust in het zuiden van Turkije en ligt op een klein schiereiland. De binnenstad van Side wordt ook wel eens omschreven als een groot openluchtmuseum. In de stad tref je namelijk nog veel restanten aan uit de Romeinse en Griekse oudheid. Als je de oude stad binnenloopt daal je na het betreden van de oude zuilen de helling af richting de haven. Je loopt door de gezellige winkelstraat die in sommige ogen nog wat kitsch aan kan doen. De verschillende winkeltjes en restaurantjes die je passeert ademen de sfeer uit van een Turkse badplaats. In de haven tref je allerlei vissersbootjes aan wat een extra dimensie geeft aan de sfeer. Het centrum van Side is vanaf de zuilen autovrij, waardoor je ongehinderd kunt genieten van je wandeling.

Bezienswaardigheden

Als je in Side aankomt passeer je de ruïnes uit de oudheid die na al die jaren nog steeds goed bewaard zijn gebleven. Als je vanaf de parkeerplaats waar de bussen stoppen richting de oude stad loopt, passeer je al direct een aantal van deze reünies. Na het passeren van de overblijfselen van de oude stadspoort wandel je richting het oude centrum en de haven.

Museum Side

In wat vroeger een oud Romeins badhuis was, is nu het Side Museum gevestigd. In het museum vind je onder andere een Romeinse zonnewijzer en hiërogliefen van wapenuitrustingen, sculpturen, borstbeelden en graftomben uit de Romeinse tijd.

Oude centrum

In het oude centrum van Side kun je veel van de oude ruïnes en monumenten terugvinden uit de Griekse en Romeinse tijd. Hier tref je onder andere het enorme antieke theater aan waar plaats is voor 17.000 bezoekers. Daarnaast vind je in het oude gedeelte van het centrum de restanten van de tempel van Apollo en de tempel van Athene. Een van de mooiste herinnering aan Side krijg je wellicht bij de zonsondergang aan het water bij deze tempels. Voor de getalenteerde fotograven onder ons, levert dit schitterende plaatjes op. Maar voor iedereen is een momentje relaxen op de rotsen aan het water met uitzicht op deze oude tempels een prachtig moment.

Bij de poort van het oude centrum is overigens nog het zogenoemde Vespasianusmonument. Als je aankomt in Side tref je hier ook velen restanten van graftempels.

Omgeving van Side

Naast het historische oude centrum heeft ook de omgeving van Side veel te bieden. Zo kun je een boottochtje maken over de Green Canyon. De Green Canyon is het grootste stuwmeer uit de regio en biedt een prachtige natuur. Wanneer je deze boottocht maakt op een regenachtige dag maakt dit het boottochtje direct een stuk minder aantrekkelijk. Houd het weer dus in de gaten wanneer je deze trip boekt. De kans op slecht weer in de maanden juni t/m september is echter zeer gering. Op de markt in Manavgat zal de ware winkelliefhebber zich uitstekend vermaken met allerlei kraampjes van souvenirs tot traditionele Turkse klederdracht. In Manavgat bevindt zich tevens een mooie waterval die vaak onderdeel van een dagexcursie is. Het is een mooie plek, maar helaas heel erg toeristisch, waardoor zelfs één foto maken soms lastig is.

Aspendos

Aspendos is volgens velen het mooiste Amfi theater in Turkije uit de Romeinse tijd. Dit theater is in de 2e eeuw na Christus gebouwd. Het theater is bewonderingswaardig nog steeds in zeer goede staat. Met een zonnetje in het voorjaar is het goed vertoeven in het oude theater. In de zomermaanden loopt de temperatuur in Turkije vaak op tot 40 graden of meer en dan is een bezoek in de ochtend een betere aanrader. Gewoon op één van de stenen banken plaatsnemen en het schouwspel van toeristen om je heen bekijken, maakt dit een uitstapje zeker de moeite waard.

Kursunlu watervallen

Deze watervallen die vlakbij de stad Antalya te vinden zijn bevinden zich midden in een prachtig stuk natuur. Met hangbruggen, afdalingen en hellingen zijn het niet alleen de watervallen, maar de gehele omgeving die de moeite waard zijn te bezichtigen.

Eten en drinken in Side

In Side kun je heerlijk en ook erg gezellig buiten je hotel of appartement eten. In het centrum zijn tal van restaurantjes te vinden. En zoals op de meest toeristische badplaatsen in Turkije is het eten erg smaakvol en (nog) redelijk betaalbaar. Ook als je de echte Turkse specialiteiten niet aandurft, is er genoeg keus uit internationale gerechten. Uiteraard zijn ook de restaurants in Side erop gericht zoveel mogelijk toeristen een plaatsje aan te bieden op hun terras. Ze zullen je daarom regelmatig terug roepen om hun menukaart te bekijken. Maar dit hoort ook wel een beetje bij de charme van Turkije.

Een aanraderstijdens je bezoek aan Side om te eten is een restaurantje achter in de haven. Het uitzicht op het water is werkelijk waar geweldig. Let wel op voor een kleine verassing. Waarschijnlijk wordt je al gewaarschuwd door medewerkers van andere restaurants dat het in de haven duurder is (naarmate je meer naar achteren loopt, gaat ook de prijs omhoog). Op de menukaart valt dit echter niet direct op, maar achteraf word dit wel duidelijk op de rekening. Zo word bijvoorbeeld het Turkse brood met sausjes als voorgerecht voor 10 lira extra in rekening gebracht, terwijl dit in Alanya altijd gratis gegeven wordt. Daarnaast werd bij voorbaat 10% aan fooi op de rekening bijgeschreven. Normaal geven is een fooi van 10-15% prima om te geven, maar om het als onderdeel op de bon te zien staan, kan teleurstellend zijn.

Vervoer Side

Side is op verschillende manieren te bezoeken. Bijvoorbeeld als afsluiting van een dagtrip vanuit Alanya, waarin je een klein uurtje hebt om de oude stad te bekijken. Of om zelfstandig vanuit Alanya er op uit te trekken naar Side . Dit laatste is veel leuker en geeft bovendien meer tijd en ruimte om Side echt te ontdekken. Bovendien reis je met de lokale bevolking en dat geeft toch iets meer diepgang aan je gewone zonvakantie in Turkije. Vanaf Alanya is Side vrij gemakkelijk te bereiken. Op het grote busplatform in het centrum van Alanya neem je de bus naar Manavgat en in Manavgat stap je over op een kleiner busje richting Side. Je bent daarmee ongeveer 1 tot 1,5 uur onderweg. Het kan voorkomen dat er onderweg eens wat voorvalt. Omdat de chauffeurs meestal geen Engels spreken en je dus geen uitleg kunnen geven. Daarom zal je in de meeste gevallen gewoon af moeten wachten wat er van je verwacht worden.  Maar zoals altijd in Turkije komt het ook altijd weer goed, en zal je gewoon weer veilig terug gebracht worden naar Anlaya.