Geld Turkije

Turkije heeft de Turkse Lira. In populaire badplaatsen of in Istanbul kun je ook met Euro’s betalen, maar let dan goed op de wisselkoers die ze hanteren. Het is bijna nooit voordeliger om met Euro's te betalen. De koers schommelt ook flink dus het kan per dag al een hoop verschillen. Sommige badplaatsen zijn ook helemaal ingesteld op de Britten. Hier kun je zelfs met Lira’s, Euro’s en Engelse Ponden betalen. Voor de beste prijs betaal je het beste gewoon in Turkse Lira.

Met enige regelmaat zal je door Turken benaderd worden op toeristische hotspots. Zij vragen je dan om Euro’s om te wisselen naar Lira, omdat ze er in eigen land niet mee kunnen betalen. Vrijwel altijd wordt er een slechte wisselkoers gebruikt. Soms wordt het ook als truck gebruikt om te kijken of je geld bij je hebt, voordat je koopwaar aangeboden krijgt. Bedenk dus vooraf wat je hiermee wilt voordat je geld tevoorschijn haalt.

Wisselkoers en betalen in Turkije

Eind 2015 is de wisselkoers 3,3 Lira voor 1 euro, maart 2016 is deze 3 Lira voor 1 Euro. De koers kan zoals je ziet behoorlijk wisselen, ook met veel kortere periodes. In enkele dagen tijd kun je tot wel enkele Euro’s meer betalen per pin transactie bij grotere bedragen. Het loont dus soms om de koers een beetje in de gaten te houden en bij een gunstige stand wat extra’s te pinnen. Met name wanneer je wat langer in Turkije blijft kun je zo 10 euro besparen per transactie. Wanneer je geld uit de betaalautomaat haalt krijg je meestal briefjes van honderd. Deze kun je prima kwijt in restaurants en in hotels, maar bij kleinere supermarktjes is het vaak een te groot bedrag. Probeer daarom grote briefjes zo snel mogelijk “stuk te maken”, zodat je briefjes van 50, 20 10 en 5 hebt. Verder is het altijd handig om enkele losse Lira’s paraat te hebben. Bijvoorbeeld voor een toilet bezoek, als je snel even wat drinken wilt kopen of om fooi te geven in een restaurant.

In wat kleinere plaatsjes in het binnenland is het soms lastig om er achter te komen wat iets kost. Meestal is het niet duur, maar soms loop je tegen het probleem aan wat je moet betalen. We hebben verschillende systemen gezien. Soms is het bedrag te zien op de kassa. Wanneer ze deze niet hebben kunnen ze het soms intypen op een rekenmachine. Als ze ook die niet hebben dan hangen er soms post-it’s met (veel voorkomende) bedragen op een muur, zodat het aangewezen kan worden. Als ook dat niet aanwezig is dan kun je er in de meeste gevallen op vertrouwen dat ze het best passende briefje of muntjes uit je hand kunnen aanwijzen. :)

Pinnen & Creditcard

Pinautomaten zijn overal te vinden. Ze staan meestal met een kluitje bij elkaar. Zelfs de ING is vertegenwoordigd, maar is dus zeker niet de beste optie. Uit sommige pinautomaten kun je zelfs euro’s pinnen. Wisselen in Nederland hoeft dus niet en je hoeft ook geen berg cash mee te nemen. Wanneer je in Turkije pint met een bankpas die geen extra kosten in rekening brengt dan ben je meestal het voordeligst uit wanneer je gewoon alles in Lira betaalt. Sommige banken rekenen bovenop de kosten van de bank ook een bedrag voor het binnen. Let hier dus op bij het opnemen van geld. ING is in Turkije op veel plaatsen aanwezig maar rekent bijvoorbeeld €4,- extra per transactie. HSBC bank en de vele andere Turkse banken lijken geen transactie kosten te rekenen.

Creditcard is op veel plekken geaccepteerd zoals in hotels en bij tankstations. De kleinere eettentjes kunnen er niet zo veel mee. Ook een auto huren kan gemakkelijk betaald worden met de creditcard en is in sommige gevallen zelfs verplicht.

Onderhandelen

In Turkije is het gebruikelijk dat je onderhandelt over elke prijs, dit geldt ook voor Pansion en Otels. Hoewel het niet altijd gewaardeerd wordt. Voorzichtig aftasten dus! Uitzondering is een restaurant hier betaal je wat op de kaart staat. In met name toeristengebieden komt er soms nog een service charge bovenop de prijs. Wanneer er geen prijzen op de kaart staan of ze je iets aanbieden wat niet op de kaart staat, vraag dan met nadruk de prijs! Deze kan namelijk erg veel hoger zijn dan gebruikelijk. Controleer ook altijd de afrekening in restaurants, zo nu en dan kom je er wat vreemds op tegen. Bijvoorbeeld een bijgerecht dat duurder is dan het hoofdgerecht. Over het algemeen is iedereen eerlijk en netjes met de prijzen en is er weinig gedoe, zoals je dit soms in andere landen wel hebt.

Wanneer je veel van je overnachtingen niet hoeft vast te leggen, maar wel via bijvoorbeeld booking.com hebt gevonden dan kun je kijken of je de Pansions of Otels rechtstreeks kunt benaderen. Vaak rekenen zij de commissie van Booking.com door aan de reiziger. Wanneer je de hotels rechtstreeks benaderd kan deze commissie er vaak (gemakkelijk) vanaf. Zeker wanneer je een langere tijd verblijft is dit een gemakkelijke manier om je dag budget wat lager te houden.

Fooien

Fooien worden niet verwacht, maar je mag altijd wat extra's achterlaten wanneer je wilt, maar maak het bedrag dan niet te groot. Een fooi van 1 of 2 Lira is geen belediging op een maaltijd voor 2 van 20 Lira

Budget

Turkije is niet meer de mega goedkope bestemming die het ooit was. Ten eerste moet even duidelijk vermeld worden dat in Istanbul/Ankara alles 2 keer duurder is dan in de rest van het land. Maar voor Europese begrippen is Turkije nog steeds niet duur. Het zijn de busreizen en de entreekaartjes die er in kunnen hakken. Er is namelijk heel veel te bezichtigen in Turkije en het is een groot land. Per bezienswaardigheid ben je meestal 5 tot 10 Lira kwijt en je bezoekt al snel meerdere bezienswaardigheden per dag. Wanneer je met de auto reist moet je naast de prijs voor de bezienswaardigheden vaak ook nog 5 lira parkeergeld betalen. Allemaal geen grote bedragen maar stiekem tellen al deze bedragen toch snel bij elkaar op tot een groter bedrag.

Wanneer je tijdens een vakantie rondreist met de auto en alle kosten mee rekent ben je ongeveer tussen de €35,- €40,- per dag per persoon kwijt. Dit kan gemakkelijker goedkoper door b.v. booking.com te omzeilen, niet al te dure eettentjes te bezoeken en een bewuste keuze te maken welke bezienswaardigheden je wel of niet wilt zien.

In het laagseizoen betaal je in het hele land voor een tweepersoonskamer in een pansion of hostel ongeveer 100 Lira= €30,- voor een goed hotel. Dit zijn kamerprijzen voor de beter gewaardeerde kamers op Booking.com en Tripadvisor met vrijwel altijd met eigen badkamer, airco, TV en inclusief een Turks ontbijt. In Istanbul mag je blij zijn wanneer je een kamer voor dat bedrag kunt vinden. Goedkopere accommodaties kosten ongeveer €20,-  of €25,-.

In de steden zijn de drankjes meestal redelijk stevig geprijsd. In de toeristen plaatsen ook, maar wel weer lager dan de steden. Zit je wat meer in het binnenland dan zijn de prijzen voor een drankje weer erg goedkoop. Ook al is Turkije een grotendeels islamitisch land, het is makkelijk om bier en wijn te krijgen. Een biertje (flesje) kost 10 Lira (5 Lira voor sommige aanbiedingen). Wijn is duurder en kan oplopen tot 25 Lira per glas.

Een Turks ontbijt bestaat uit brood, ei, tomaat, komkommer, wat olijven, boter, jam, honing, kaas en koffie of thee. Dit kost meestal 15 Lira (€5). Bedenk van tevoren of je dit wel of niet mee wilt nemen in je onderhandelingen bij een kamerprijs.

De was laten doen is iets dat in vergelijking tot andere landen buitensporig duur is. Prijzen van €7.50 per kilo zijn geen uitzondering! Je hebt al snel 2 kilo was.

Enkele prijzen

  • Een fles water: 1 Lira
  • Een broodje Döner kebab: Tussen de 2 en 8 Lira
  • Entree voor ongeveer alle bezienswaardigheden: 10 Lira
  • Een Cola:  5 Lira
  • Een Köfte gerecht: 15 lira

Prijzen van bezienswaardigheden lijken door de jaren heen behoorlijk te schommelen. Begin 2007 betaalde je voor de meeste bezienswaardigheden €2,50 per persoon. Begin 2008 is dat omhoog gegaan naar €5 pp en in augustus naar €10 pp! In 2015 lijken de prijzen weer wat lager te zijn en betaal je ongeveer €5,- voor een bezienswaardigheid. Daarnaast hebben ze in de steden de vervelende gewoonte om binnen een bezienswaardigheid nog eens extra entree te heffen voor het mooiste deel en dat kost dan wederom €10 per persoon. Denk aan de warmwaterbronnen in Hierapolis, De harem in het Topkapi paleis en de terrashuizen in Ephesus. Je kunt dus makkelijk €40 neerleggen wanneer je met z'n tweeën bent en het hoogtepunt van de bezienswaardigheid ook wilt zien.

Aan de kust en in het binnenland speelt dit gelukkig een stuk minder. Behalve dan mogelijk het extra parkeergeld.

Geschreven door Erik van Erp op 19 Mar 2016 13:10.