Marijke Panis Geschreven door Marijkepanis.

Ankara is de hoofdstad van Turkije, nadat Atatürk het in 1923 tot hoofdstuk benoemde. Het is een hele andere stad dan bijvoorbeeld Istanbul of de grotere kustplaatsen. Ankara is relatief goedkoop in vergelijking met de andere steden in Turkije. Als je Ankara binnenkomt zie je grote flats en grote winkelcentra's. Het heeft de uitstraling van een moderne stad, vele ministeries zitten hier gevestigd en in het centrum kan het een heerlijke chaos van mensen zijn.  Naast de hoge flats heeft het ook zijn oude historische plekjes en uiteraard staat het mausoleum van Atatürk centraal in Ankara en kun je het van vele plekken zien staan. Al als je met het vliegtuig over Ankara vliegt zie je het verlicht onder je liggen. 

Bezienswaardigheden

Om de bezienswaardigheden van Ankara te bezoeken hebben de meeste reizigers voldoende aan twee dagen. Je kunt Ankara niet verlaten zonder een bezoek gebracht te hebben aan het Atatürk mausoleum. Atatürk speelt een erg belangrijke rol in Turkije en je zal foto’s en beelden van hem overal tegen komen, zoals in hotels, parken of andere publieke locaties. BIj het mausoleum is een museum over wat hij betekend heeft voor Turkije wat best indrukwekkend is om te zien. Het is interresant om meer te weten te komen over Atatürk, om de turken beter te begrijpen. Elk uur is een aflossing van de wacht wat leuk is om te zien. 

De Kocatepe Camii die je van een grote afstand kunt zien liggen is zeker een bezoek waard. Deze moskee biedt plaats voor circa. 20.000 gelovigen, waardoor het een van de grootste moskeeën is van Turkije. De moskee ligt boven een autoweg en met een trap omhoog kom je op een groot plein waar je uitzicht hebt op de moskee. Het bijzondere aan deze moskee is dat de locale mensen hier komen bidden, zonder dat daar echt eens speciaal gedeelte voor afgezet is, zoals het geval is in de blauwe moskee in istanbul bijvoorbeeld. Je moet als je de moskee ingaat als vrouw een hoofddoek dragen en je schoenen uit. Als vrouw is een sjaal onmisbaar in Turkije, zo kun je altijd je hoofdbedekken als je religieuse dingen gaat bezoeken. 

Naast deze twee bezienswaardigheden is de oude stad de wijk Ulus de moeite waard. Deze wijk heeft vele kleine winkeltjes en straatjes, de oude bazaarswijk wat het meest historische stadsdeel is van Ankara. Je kun hier alles vinden en de sfeer van een oude stad hangt er nog. In deze wijk ligt de citadel van Ankara die stamt uit de tijd van keizer Heraclius (610-641), hij ligt 120 m op een hoge kegelvormige berg boven de oude stad. Wanneer je naar deze citadel loopt, loop je door een wijk waar de straten niet geasfalteerd zijn en waar vele kinderen op straat spelen. Dit is een van de armere wijken van Ankara. Als je op de muur staat heb je een mooi uitzicht over Ankara. Het besef dat nog geen 100 jaar geleden Ankara alleen maar bestond uit dat gedeelte is goed te zien. Je kunt het Atatürk mausoleum zien liggen en de verschillende wijken. Verder zie je besneeuwde bergtoppen op de achtergrond tot ongeveer april. 

Verder is er in de wijk Ulus de hamam te vinden wat natuurlijk erg lekker is om even langs te gaan. Tot slot zijn er in Ankara vele musea te vinden zoals het Museum van de Anatolische Beschaving .

Vervoer in Ankara

Je kunt in Ankara je gebruik maken van de Dolmus bussen (letterlijk betekend dit vol, wat ze meestal ook zijn). Er zijn honderden dolmusbussen die rondrijden, ze hebben allemaal een aantal bestemmingen op hun voorruit staan en rijden een vaste route. Op deze route kun je gewoon ergens gaan staan en dan steek je je hand op en dan stap je in. De dolmus in Ankara kost 2 Lira, hierbij maakt het niet zoveel uit hoever je ermee wilt reizen , zolang het in Ankara is is het 2 lira. Vaak wordt het geld in de dolmus gewoon doorgegeven naar voren en krijg je je wisselgeld gewoon weer keurig terug gegeven via via tot het bij je terug beland is. De mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk en helpen je om je de goede richting op te wijzen. Echter moet je er wel rekening mee houden dat in Ankara niet heel veel Engels wordt gesproken. De studenten spreken over het algemeen goed engels. Voor het uitstappen van de dolmus roep je 'Pardon. inecek var!'hiermee geef je aan dat je eruit wilt. Naast de dolmus heeft Ankara een uitgebreid metronetwerk. Naast het openbaar vervoer rijden er veel taxi’s rond die je makkelijk kunt pakken. De prijs voor een taxi is goedkoop in vergelijking met Nederland en na 12 uur s nachts rijden er geen Dolmus bussen meer dus is het het makkelijkst om een taxi te pakken. De taxi’s zijn redelijk betrouwbaar, je moet er gewoon goed opletten dat ze de meter aanzetten. Als je wat langer in Ankara blijft weet je een beetje de prijzen voor een taxi en kun je gaan onderhandelen over de prijs. 

Ankara is ook een goede uitvalbasis om tripjes te maken. Het bus vervoer is erg goed in Turkije en goedkoop. Zo betaal je voor enkele rit van Istanbul naar Ankara circa. 40 Lira. voor 50 Lira in Fethiye of Izmir. Cappadocia is goed te bereiken en de zwarte zee is ongeveer 3 uur reizen. Bij de busterminal asti kun je je tickets kopen, met een beetje onderhandelen kun je vaak nog wat van de prijs afkrijgen. 

Eten, drinken en uitgaan

De wijk Kizilay is het centrum en hier vind je dan ook de meeste winkels. Overdag is het gezellig druk en savonds is het nog steeds druk. De wijk heeft in mijn ogen een echte Turkse uitstraling. De wijk Bahcelievler is wat rustiger en breder opgezet. Je hebt hier goede restaurantjes en leuke barretjes. Tot slot kun je in Tunali ook genieten van restaurantjes, leuke barretjes en wat clubs. Het nachtleven speelt zich voornamelijk af in Tunali, Kizilay en Bahcelievler. 

Als je gaat uiteten kun je voor circa 10 a 15 lira prima ergens wat eten. De meeste restaurantjes en barretjes zijn gevestigd in de wijken Kizilay, Tunali en Bahcelievler. Je moet wel rekening ermee houden dat alcholische drankjes vrij duur zijn. Zo betaal je snel voor een biertje (Efes 8 Lira en niet locale merken gauw 10 Lira). 

Op straat worden vaak simit en andere broodjes verkocht voor ongeveer 1 Lira. Aan het eind van de middag kun je vaak de broodjes voor nog goedkoper krijgen, want ze willen alles verkopen. Deze broodjes zijn erg lekker en goed voor een snack, lunch of ontbijt. Op veel plekken kun je verse fruitsappen komen waar je ook ongeveer 1 of 2 Lira voor betaald. 

Geld en budget

In Ankara wordt verwacht dat je gewoon met Lira's betaald en zul je ook nergens de prijs in euros vinden. Op vele plekken kun je geld pinnen. Er zijn echter een aantal banken waar het niet mogelijk is geld vandaan te halen, dat is afhankelijk van je pas, maar dat is geen probleem er zijn zoveel banken dat er 50m verder wel een ander pinautomaat is.