Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Voor vervoer in Turkije kan je terugvallen op een hele reeks van opties. Binnenlandse vluchten, bussen, treinen, dolmuş, taxi's, ferry's en boten

Vanaf de luchthaven

Wanneer je arriveert op één van de grote airports zoals Istanbul, Ankara of Izmir en Antalya dan is er altijd wel een bus, ferry of metro naar de stad. Op de kleinere luchthavens zal je een taxi moeten nemen, maar die zijn betaalbaar in Turkije. Van Antalya Airport naar de stad kost bijvoorbeeld ongeveer 40 lira per taxi, met de bus en tram is het 6 Lira.

Taxi

Overal in Turkije rijden taxi’s rond. Je kunt ze gemakkelijk herkennen aan hun gele kleur. Op sommige plekken rijden geen bussen, bijvoorbeeld in het laag seizoen. In dat geval kun je altijd een taxi nemen naar het volgende dorp of stad om vervolgens weer de bus te pakken. Let op dat ze de meter aanzetten en niet op nachttarief zetten!

Op de meeste plaatsen kun je op de meter rijden, soms kun je ook vooraf een prijs afspreken. De meter lijkt ons in de meeste gevallen de beste keuze.

Bussen

Turkije is een groot land. Er zijn natuurlijk veel binnenlandse vluchten, maar er zijn ook goede busverbindingen tussen de steden. Er zijn talloze busmaatschappijen die elkaar niet alleen om de prijs beconcurreren maar ook om de service, zo is er op de bus altijd een steward of stewardess die je verzorgen met water soms koffie of thee en soms ook nog een koek. De bussen stoppen af en toe bij wegrestaurants waar je je kunt opfrissen en eventueel iets kunt eten. Die stops zijn niet altijd even regelmatig en er is geen toilet aan boord van de luxe touringcar dus ga iedere keer dat je de kans hebt naar het toilet!

Kaartjes koop je ter plekke op het busstation. Meestal gaan er verschillende maatschappijen een aantal keer per dag. Voor nachtbussen die je absoluut niet wilt missen, kan je beter een kaartje vooraf halen.

Dolmuş

Tussen de dorpjes loopt een dolmuş, wat letterlijk vertaald overvol betekent. Het zijn kleine busjes die tussen verschillende plaatsjes rijden en volop gebruikt worden door de Turken maar ook reizigers. Een tocht met de dolmuş kost bijna niets, meestal betaal je enkele Lira, zoals zones bij bussen in Nederland. Je kunt de dolmuş ook gebruiken om van bestemming naar bestemming te reizen en op vrijwel elk willekeurig moment uit of in te stappen. Mocht je op een vaste plek verblijven in Turkije dan kun je via dit vervoersmiddel zelf leuke uitstapjes maken buiten je verblijfsplaats.

Treinen

Treinen rijden er ook meer dan genoeg en zijn half zo duur als de bus. Alleen zijn ze niet altijd erg snel. Ze zijn druk bezig het spoor op te knappen dus als iemand je verteld dat een bepaalde route tijdelijk niet mogelijk is dan is dit geen slechte smoes om je een buskaartje te verkopen maar hoogstwaarschijnlijk gewoon waar.

Auto huren

De beste manier om veel van Turkije te zien is om een auto te huren. Het huren van een auto is niet heel duur, zeker wanneer je kijkt naar betrouwbare lokale partijen. Vaak scheelt het enkele honderden euro’s wanneer je meerdere weken weg gaat en ze doen zeker niet onder wat betreft service of auto voor de grotere namen.

Omdat veel van de bezienswaardigheden ver verspreid liggen over het land is een auto ideaal om veel te kunnen bezoeken in een korte tijd. Ook is het rijden in Turkije relatief eenvoudig.