Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 152.99 naar Kayseri Nu boeken

De landstreek Cappadocië is een van 's werelds grootste natuurwonderen. De hoogvlakte waarin deze kuil zich bevindt, ontstond na een enorme uitbarsting van drie vulkanen, zo'n 40 miljoen jaar geleden.

Cappadocië bestaat uit een tufsteenlandschap gecombineerd met kalksteen waarin karstverschijnselen te zien zijn. Door erosie van de verschillende gesteentetypen is een bijzonder en grillig landschap ontstaan.

Cappadocië in Turkije

In de karstgrotten zijn in de loop der tijd kerken en huizen gebouwd. Al in de prehistorie werden de markante tufsteenkegels uitgehakt tot woningen. Dit duurde voort tot 1950, waarna deze grotwoningen op last van de regering verlaten werden. De naam Cappadocië komt van het Perzische Katpatuka wat 'land van goed gekweekte paarden' betekent. Het is de naam van het gebied ten zuiden van de steppe in de Turkse provincie Anatolië.

Ten tijde van het Romeinse Rijk was het een vredige Romeinse provincie genaamd Cappadocia en die naam wordt in Turkije nog steeds gebruikt. De spelling Kapadokia wordt ook regelmatig gebruikt en het gebied staat tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
In deze streek bevinden zich drie vulkanen: de Erciyes Dağı, de Hassan Dağı en de Melendiz Dağı. 

Cappadocië is een uniek en sprookjesachtig gebied, met rotsen in de vorm van puntmutsen, zogeheten 'feeënschoorstenen', ondergrondse steden en mysterieuze schuilkerkjes. Het gebied trekt elk jaar veel bezoekers.

De meeste reizigers verblijven in de plaatsjes Göreme, Ürgüp en Avanos, want deze plaatsen liggen in de buurt van de meest bizarre rotsen. Maar het gebied strekt zich veel verder uit: tussen Kirsehir, Aksaray, Nigde en Kayseri bestrijkt het bijna 2.000 km. Een minder populaire plaats om als reiziger te verblijven is Güzelyurt, maar dit stadje is daarom niet minder mooi.

Wandelen in Cappadocië

Cappadocië staat ook bekend om de fantastische wandelingen die je er kunt maken en om de enorme vriendelijkheid en grote gastvrijheid van de lokale bevolking.
Wandelen door Cappadocië betekent genieten van de indrukwekkende en afwisselende natuur en als je er bent, is dit een absolute aanrader. Er zijn verschillende valleien die, gek genoeg, ook allemaal anders gevormde rotsen hebben. Je kunt met gemak 5 dagen wandelen in het gebied rondom Göreme alleen. Behalve rare rotsen kom je ook restanten van kerkjes tegen, wandel je langs wijnranken en loop je onder natuurlijke bruggetjes door.

Goede wandelkaarten zijn er niet echt te vinden, maar wanneer je eenmaal het beginpunt van een route hebt gevonden, staan de routes verder redelijk goed aangegeven. Zolang je goed oplet, kan er niet heel veel misgaan. Maar ga nooit alleen! Zeker niet wanneer je de wat meer avontuurlijke routes neemt, van de ene vallei naar de andere oversteekt of over de steile, gladde paadjes gaat afdalen. Er moet toch iemand hulp kunnen gaan halen als je niet meer kunt lopen.
Een goed hulpmiddel tijdens een wandeling is je smartphone. Er zijn verschillende apps beschikbaar, zoals OsmAnd of Here waarop je ook de wandelroutes kunt zien. Doordat je ook je positie op de route kunt bekijken, kun je gemakkelijk zien of je nog goed zit. Heb je geen smartphone, keer dan terug naar de laatste markering wanneer je al een tijdje geen nieuwe meer hebt gezien. Het komt wel eens voor dat toeristen hier verdwalen, maar wanneer je een beetje oplet, is het prima te doen.

Onderweg kom je af en toe theehuisjes in grotten tegen, maar die zijn niet altijd bemand. Neem dus voldoende eten en drinken mee voor de hele dag. Zorg ook dat je wat geld bij je hebt, want de theehuismannetjes hebben de sleutels van de nabijgelegen rotskerkjes met fresco's, en voor een paar Lira maken ze de deur voor je open en geven ze met handen en voeten een mooie uitleg over de schilderingen.

Cappadocië vanuit Güzelyurt

Güzelyurt is een minder bekend plaatsje bij toeristen, maar daarom is het stadje zeker niet minder mooi. Wanneer je ongeveer een week de tijd hebt, kun je hier je reis door Cappadocië beginnen. Dit kleine plaatsje, dat 2.600 inwoners telt, heeft wat winkeltjes en ligt in een mooi deel van Cappadocië. Ook hier kun je overnachten in een van de sfeervolle grothotelkamers, soms met uitzicht op andere grotwoningen en kerken.

In het dorpje zelf zijn diverse kleine winkeltjes waar je fruit, wat snacks en drinken kunt kopen. In het Ailem Restaurant Pastane en Lokanta kun je een lekkere maaltijd halen voor een lage prijs.

Yüksek Kilise & Manastir

Vanuit Güzelyurt kun je vlak voor zonsondergang naar Yüksek Kilise & Manastir gaan. Wanneer je het dorpje uitrijdt in de richting van Aksaray, vind je na een paar kilometer een weg naar links die naar de Yüksek kerk leidt. De kerk staat goed aangegeven met een bord langs de weg. Het religieuze complex is al van verre te zien en maakt een imposante indruk, met name van een afstandje. De kerk zelf is niet super bijzonder, maar vanaf hier heb je wel een van de beste uitzichtpunten over het meer en over Güzelyurt.  

Monastery Valley Güzelyurt

Monastery Valley is een van de belangrijkste bezienswaardigheden vanuit Güzelyurt. Vanuit het dorpje loop je in enkele minuten gemakkelijk naar het begin van de vallei. De Monastery Vallei wandelroute is gemakkelijk te bewandelen. De route begint op een verharde weg die later overgaat in een wandelpaadje. In de vallei zijn verschillende ondergrondse steden, kerken en grotwoningen te bezichtigen. De grotwoningen, die vlak na het ticketoffice liggen, zijn niet voor angsthazen. Via verschillende gaten in de grond kun je enkele verdiepingen afdalen om de woningen te bekijken. Ook via nauwe gangetjes kun je delen van de grotwoning bekijken. Wil je dat niet, dan kun je de eerste verdiepingen bekijken zonder al te spannende afdalingen te hoeven maken.

Vlak na de ondergrondse stad vind je een moskee die in 385 na Christus werd gebouwd. Rechts van de kerk staat een klein gebouwtje waar je via een hele steile trap naar beneden kunt. Hier zou heilig water stromen dat de christenen gebruikten om mensen mee te dopen.

Aan het begin van de wandelroute kom je langs Sivisli Kilisesi, een grotkerk waar je nog fresco’s kunt bekijken. Als je verder doorloopt naar de top heb je een heel mooi uitzicht over Güzelyurt.
Na het bekijken van het uitzichtpunt vervolg je de route.

Waar de weg ophoudt, kun je eventueel de auto parkeren en te voet verder gaan. Het pad is gemakkelijk te volgen en loopt langs beekjes, grotwoningen, grotkerken en door de indrukwekkende kloof. Op een gegeven moment houdt het pad op en dit is dan ook het eindpunt van de wandelroute. Loop je helemaal door, dan kom je uit bij de Red Church of het rode kerkje. Dit is ongeveer vier kilometer vanwaar je de auto kunt parkeren. Mocht je weinig tijd hebben, maar wel een auto, dan is de Red Church ook via de weg te bereiken.   

Toegang tot de vallei kost 5 Lira per persoon. De hele vallei is ongeveer 5.5 kilometer lang en je kunt, als je dat wilt, een heel eind de vallei inrijden. Vanaf het eindpunt met de auto is het nog ongeveer 30 minuten lopen tot het einde van het wandelpad. Loop je vanaf het dorpje en bekijk je de verschillende grotwoningen, ondergrondse steden en de vallei zelf, dan kun je er met gemak zo'n drie tot vier uur doorbrengen.

Ihlara Valley

Het Selime Monastary en de Fairytale Chimneys zijn interessante plekken om te bezoeken. Hier kun je je ongeveer een uur prima vermaken. Er is veel te zien en je kunt gemakkelijk alle grotwoningen bekijken. Entree tot de Ihlara Valley is 10 Lira. Als je de auto bij Selime parkeert, kost je dat nog eens 5 Lira extra.

In veel reisgidsen staat dat je van Selime naar Ihlara kunt lopen. Hoewel dit klopt, is het gunstiger om je auto te parkeren bij Belisirma. Dit omdat de vallei hier op het laagste punt ligt. Parkeer je in Selime, dan zul je op de heen- en op de terugweg ten minste één keer flink moeten klimmen.

De vallei is een prima plek om een aantal uren te wandelen, ook bij minder goed weer. Onderweg kom je tal van grotwoningen en grotkerken tegen die je kunt bezichtigen. Wanneer je deze allemaal bekijkt, dan wandel je in een uur of twee van Belisirma naar de laatste kerk. Loop je ze allemaal voorbij, dan ben je ongeveer een uur kwijt.

Onderweg kom je verschillende stalletjes tegen waar je eten of drinken kunt kopen, al is het verstandig om e.e.a. zelf mee te nemen. Het drukste gedeelte op de wandelroute is het stuk van Ihlara Vadisi Turistik Tesisleri tot Belisirma. Op het eerste punt worden de klanten van alle touroperators uit heel Cappadocië afgezet, waarna ze naar Belisirma lopen. Ook zijn hier verschillende restaurants waar mensen die een tour hebben geboekt gaan eten voordat ze weer verder reizen met de tour.

Het stuk tussen Selime en Belisirma is erg rustig, omdat het hier vooral om de natuur draait en de meeste mensen het gedeelte met de grotwoningen willen bekijken.

Van Güzelyurt naar Göreme

Wanneer je in Güzelyurt gestart bent en naar Göreme reist, zijn er nog een aantal leuke bezienswaardigheden die je onderweg kunt bezoeken. De afstand van Güzelyurt tot Göreme is niet heel ver (58 km), maar wanneer je aan een stuk door zou rijden, doe je hier toch nog zo'n anderhalf uur over. Daarom is het leuker om de reis regelmatig te onderbreken om een wandeling te maken of bezienswaardigheden te bekijken.

  • Soganli Valley (entree 5 Lira per persoon) ongeveer 1.5 uur om het rondje te maken en de kerken te bekijken.
  • Keslik Monastary (entree 5 Lira) ongeveer 30 minuten

Als je regelmatig stopt, duurt de rit ongeveer een uurtje of 5.

Het Open Air Museum in Göreme is niet zo interessant als je al andere grotwoningen hebt gezien. Ook de prijs is (voor Turkse begrippen) tamelijk stevig, namelijk 20 Lira. Wel heeft het museum een aantal mooie en goed bewaarde fresco’s, dus als je deze graag wilt zien, dan moet je het Open Air Museum zeker niet overslaan.

Wanneer je vanaf het Open Air Museum de slingerweg omhoog loopt, kom je op het beginpunt van een wandelroute. Dit is de wandelroute Kiliclar Vadisi (Swords Valley). Deze route begint met een redelijk uitdagende afdaling met trapjes en steile stukjes, maar is wel erg leuk om te doen. Zorg dat je goede schoenen aanhebt. De route komt uit op het beginpunt van Güllüdere Vadisi (Rose Valley) en Kizilcukur Vadisi (Red Valley). De hele route loop je in ongeveer 6 uur, van het Open Air Museum naar Sunset Point, om weer te eindigen in Göreme.

White Valley & Love Valley

Waarom de Bağıldere vallei als bijnaam de Love Valley heeft, mag je raden wanneer je er doorheen loopt. Er begint een wandelroute net buiten Göreme en net na de plaatsnaambordjes van Uçhisar. Zodra je voorbij een gemstone "winkel" komt, zie je ook al een routebord langs de weg staan. De wandelroute begint in de White Valley en loopt over in de Love Valley. Op de route is veel te zien en er zijn onderweg verschillende mooie uitkijkpunten die je kunt beklimmen. Het beste moment om deze vallei te bewandelen, is aan het einde van de dag, wanneer de zon zorgt voor mooie schaduwen van de rotsen. De route is erg gemakkelijk te volgen en je kunt diverse alternatieve routes nemen, zonder dat je snel verdwaalt of van de hoofdroute raakt.

De route eindigt vlak buiten het plaatsje Göreme, waar je in ongeveer een halfuurtje naartoe kunt lopen. De hele route neemt ongeveer driekwart van de dag in beslag. We raden je aan om in Uçhisar te starten en vandaar naar Göreme te lopen, omdat je dan van hoog naar laag door de vallei loopt, wat iets gemakkelijker is. Het begin is even pittig, omdat je langs de weg naar boven moet lopen, maar dan heb je het zwaarste stuk ook meteen gehad.

Cappadocië vanuit Göreme

Vanuit Göreme kun je naar het Uçhisar Castle, om vanaf de top een mooi uitzicht te hebben op Göreme en de omgeving. De entree kost 6,5 lira per persoon en om te parkeren betaal je nog eens 2,5 lira extra. 

Tours in Cappadocië

Omdat het gebied zo groot is en omdat het openbaar vervoer er niet op is gericht om toeristen naar mooie plekjes te brengen, is het geen slecht idee om een van de vele aangeboden tours te boeken. Op deze manier kun je op de wat meer afgelegen plekken komen wanneer je geen eigen vervoer hebt. Heb je wél eigen vervoer, dan kun je gemakkelijk van plek naar plek rijden en op rustige tijden de mooiste locaties bezoeken.

Er worden verschillende tours aangeboden waarbij je met meerdere toeristen in een minibusje naar o.a. de ondergrondse stad bij Derinkuyu wordt gebracht. Deze ondergrondse stad ligt zo'n 40 kilometer van Göreme en 37 kilometer van Güzelyurt. De ondergrondse stad telt 8 verdiepingen tot wel 60 meter diep. Er zijn nog meer verdiepingen, maar die zijn niet opengesteld voor het publiek. De stad werd door de christenen gebruikt om te schuilen voor de moslims. Onder de grond zijn stallen, keukens, een kerk en een mortuarium. De gangen zijn super smal en laag. Je moet er bijna kruipend doorheen. Hierna zit je ruim een uur in de bus op weg naar de overblijfselen van een klooster in een rots. Het uitzicht over de geërodeerde bergen en de groene vallei is schitterend. De tours rijden vervolgens nog een stukje door tot aan een soort ravijn. Je daalt er in af, bezoekt een kerkje in de rotsen en je maakt een wandeling van een uurtje door de prachtige Ilhara vallei. Halverwege stop je even om thee te drinken en aan het eind van de wandeling stop je om te lunchen. Daarna rijd je door naar de Duiven Vallei. Deze heet zo, omdat er heel veel duiventillen in de rotsen zijn uitgehouwen. Duiven werden hierheen gelokt omdat ze geluk zouden brengen en omdat hun uitwerpselen als mest werden gebruikt.
Hier bekijk je het mooie licht van de ondergaande zon op de rotsen voordat de tour eindigt.

Ballonvaren boven Cappadocië

Dit is misschien wel één van de allermooiste gebieden ter wereld om een vlucht te maken in een heteluchtballon. Het is best prijzig én je moet ook een beetje geluk hebben met het weer. Als je het zo goedkoop mogelijk wilt houden, kun je het beste de avond voordat je wilt vertrekken ter plekke even rondshoppen. In het hoogseizoen loop je dan wel het risico dat alles vol zit. Wil je zeker weten dat je een ballonvlucht kunt maken, reserveer je plekje dan van tevoren online of boek alvast je vlucht.

Er zijn grofweg twee verschillende opties om uit te kiezen, namelijk een “queen flight” of een “king flight”. Op een queen flight zit je met meer personen in de ballon dan op een king flight. Hoeveel personen dit precies zijn, is per maatschappij verschillend. Daarnaast duurt een king flight anderhalf uur en een queen flight een uurtje. De duur van de vlucht is afhankelijk van de omstandigheden en je ballonvaart kan dus wat korter of langer uitpakken.

De meeste vluchten starten in de zomer rond 6.00u. Soms wat eerder, soms wat later. De eerste vlucht vertrekt in ieder geval voor zonsopkomst. Bij voldoende reizigers is er ook nog een tweede vlucht, die ongeveer een uur later vertrekt. Deze vlucht start meestal op het moment dat de zon al opkomt.

Ballonvaren boven Cappadocië is zeker een ervaring die je niet snel zal vergeten. Het landschap vanuit de lucht is prachtig bij een opkomend zonnetje. Kijk zelf maar.

Zoals we al eerder schreven, moet je wel een beetje geluk hebben met het weer. Bij bewolking komt het landschap niet tot zijn recht, wat je ervaring natuurlijk zal beïnvloeden. Wij hebben gevlogen met Royal Balloon, een maatschappij die op diverse websites goede recensies krijgt en waarmee wij twee keer met veel plezier een hele mooie ballonvaart hebben gemaakt. 

Vervoer naar Göreme

Nevşehir is de grootste stad in het hart van Cappadocië. Er is weinig te zien, maar het is een belangrijk verkeersknooppunt. Het gebeurt weleens dat je hier moet overstappen. Vraag bij je busmaatschappij nadrukkelijk of je bus rechtstreeks naar Göreme gaat, of dat er een overstap is in Nevşehir. Maatschappij Metro is erg bekend in Turkije en veel mensen kiezen dus voor die naam, maar je hebt wel altijd een overstap. Hierdoor ben je dus gemakkelijk een uur langer onderweg dan wanneer je met bijvoorbeeld de minder bekende busmaatschappij Suha reist.

De luchthaven Kayseri ligt op ongeveer een uur met de auto van Göreme en is een van de luchthavens in de buurt van Cappadocië.