Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Als je het over Turkije hebt dan denk je in eerste instantie misschien aan een luie vakantie in een all-inclusive resort. Maar ook voor zelfstandige reizigers is Turkije ideaal. Er is veel te zien, dicht bij huis, veel cultuur en veel geschiedenis. Denk maar eens aan de kruistochten en de gevechten tussen de christenen en joden die hier hebben plaatsgevonden. De godsdienst is hier ontstaan en de zijderoute loopt dwars door Turkije.

Turkije is een land vol hoogtepunten. Je kunt er van alles: skiën in de winter en in het voorjaar, duiken, wandelen en ga zo nog maar door. Maar wat nog belangrijker is het is betaalbaar! Turkije is 1 groot openluchtmuseum. Wat ons betreft een perfect land als je niet buiten Europa wilt reizen en toch wilt rondreizen!   

Eten kun je goed en heerlijk in Turkije. Het is een eenvoudige keuken zonder veel poespas maar met heerlijke kwaliteit ingrediënten. Puur natuur. 

Reizen als koppel

Turkije is een moslimland, maar er is lange tijd een duidelijke scheiding tussen staat en geloof geweest. Recentelijk is die scheiding wat meer ter discussie komen te staan. Wel is 99% van de bevolking moslim, maar niet zo streng. Wanneer je als koppel reist, gaan ze er automatisch van uit dat je getrouwd bent. Ben je een wat ouder koppel (30+) dan verwacht men ook dat je kinderen hebt. Wanneer mensen een gesprek met je aangaan hierover kun je voor de voorzichtigheid het beste de mensen in de waan laten en “lastige vragen” omzeilen. In sommige wat streng gelovige plaatsen in het binnenland moet je ook getrouwd zijn om een tweepersoonskamer te mogen boeken. Dit zijn echter meestal uitzonderingen.

Houd rekening met de cultuur

Alcohol is ook overal te koop, maar in de theehuizen is het drukker. Hoewel je soms anders zou denken wanneer je toeristen ziet lopen in de buurt van resorts is het tonen van te veel bloot niet echt gewaardeerd. Hoe meer je het binnenland in reist hoe conservatiever de mensen zijn. Is het aan de grote kustplaatsen geen probleem voor de dames om in een rokje en hemdje te lopen. In het binnenland word je continue bekeken en aangestaard als je dit als vrouw aan hebt. Daar kun je het beste zo veel mogelijk huid bedekken. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je ergens komt waar het strand niet meer in zicht is.

Soms lijkt het net of de Turken wat opdringerig zijn, maar je moet dit zien als hulp. In sommige andere Arabische landen gaat het vooral om iets te verkopen, maar in Turkije meestal niet. Ze willen je  graag helpen en er voor zorgen dat je een zo goed mogelijke tijd hebt in hun restaurant. Dit kan betekenen dat ze je willen helpen met het maken van een keuze, of ze je van alles aanbieden. Ook meermaals vragen of alles naar wens is, of je nog wat nodig hebt, of andere verzoeken die wij soms als opdringerig zien zijn voor de Turken een manier van hulp en service zonder enige bijbedoelingen. Wanneer je hier op een leuke manier mee om gaat, krijg je ook de leukste ervaringen in Turkije.

Winkelen in Turkije

In winkelstraatjes zullen mensen je vragen om naar hun shop te kijken. Een vriendelijke glimlach of opmerking dat je deze keer niet komt kijken werkt het beste. Ze zullen je de volgende keer dat je ze ziet ook op een leuke manier blijven benaderen. Je kunt het de mensen niet kwalijk nemen dat ze het proberen en wat ons betreft gebeurt het (meestal) op een leuke vriendelijke manier. Ga je wel naar binnen dan krijg je eerst alle tijd om rond te kijken. Wanneer je eenmaal naar de prijs vraagt, verwachten ze dat je het wilt kopen. Let dus op met het doen van een (tegen) bod, want dan is het onderhandelen begonnen. De ongeschreven regel is dat zodra je de prijs overeen bent gekomen de koop gesloten is. Wil je weten wat iets kost, laat de verkoper dan de eerste prijs noemen om een idee te krijgen zonder verder een tegenbod te doen. Zo kun je gemakkelijk en zonder al te veel poespas toch de prijzen vergelijken.

Net als in de rest van Europa hebben ze in Turkije 200 volt en dezelfde stekkeraansluiting als wij in Nederland. Handig want nu hoef je geen wereldstekker mee te nemen naar Turkije.