Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De regio Warmia-Mazurië ligt in het noord-oosten van Polen en staat vooral bekend om haar prachtige natuur en het merengebied. Mazurië is het watersportgebied van Polen en in de zomermaanden sieren zeilboten de horizon.  In de regio vind je vele kastelen, die gezamenlijk de kastelenroute vormen. Meer historie is te vinden in de oorlogsbunkers van de Tweede Wereldoorlog en ook heeft hier de bekende aanslag op Hitler plaats gevonden. Deze regio leent zich bij uitstek voor een vakantie met de perfecte mix tussen natuur en cultuur. 

Mazurië

Mazurië ligt ten oosten van Olsztyn en is het grote merengebied in Polen. In de zomermaanden wordt de horizon gesierd met de kenmerkende zeilboten. Rondom de meren vind je zowel grotere plaatsen als kleinere dorpjes. De twee bekendste en grootste meren zijn het Sniardwy meer (114 vierkante kilometer) en het Mamry meer (104 vierkante kilometer). Het Sniardwy meer is het grootste meer van Polen. Het meren gebied is een populaire vakantieplaats en zeker voor de watersportliefhebbers. Maar ook fietsers, wandelaars en natuurliefhebbers komen hier graag. 

Gizycko

Gizycko is het zeilcentrum van Mazurië. Gelegen aan het Niegocin meer is dit de perfecte plek om het water van de grote Poolse meren te ontdekken. Het is één van de levendigste plaatsen rondom de meren en zeker in de zomerse maanden een populaire hotspot. De belangrijkste bezienswaardigheid is een oud fort uit de 19e eeuw, een van de best bewaarde in Polen. Daarnaast vind je in Gizycko ook een draaibrug uit de 19e eeuw die nog steeds volledig handmatig wordt geopend en gesloten. Lees meer over Gizycko.

Mikolajki

Gelegen aan het Sniardwy meer is Mikolajki een andere belangrijke hotspot gedurende de zomermaanden. Doordat Mikolajki veel kleiner is dan Gizycko, hangt hier een totaal andere sfeer. Mikolajki is in dat opzicht veel pittoresker en met haar wirwar van straatjes en gezellige terrasjes en heerlijke plek om in de zomer te vertoeven. Veel nouveau riches kiezen met hun jachten Mikolajki als vakantiebestemming.

Ryn

In Ryn vind je het op één na grootste Gotisch kasteel uit de 14e eeuw. Het is onderdeel van de Gotische kastelenroute door Polen. Het kasteel in Ryn is tegenwoordig een 4-sterren hotel maar in de zomermaanden kun je hier een rondleiding krijgen.  

Swieta Lipka

In het kleine dorp Swieta Lipka, zo'n 13 km ten westen van Ketrzyn, vind je de gelijknamige kerk Swieta Lipka. Het is een van de belangrijkste pelgrimskerken in Polen. De naam van de kerk betekent letterlijk Heilige linde. 

Bunkers en Hitlers hoofdkwartier uit de Tweede Wereldoorlog

Mazurië was een belangrijke plek voor Adolf Hitler in de Tweede Wereldoorlog. Bij het dorp Gierloz bouwde hij de Wolfschanze ook wel bekend als Hitlers Bunker. Het is op deze plek waar hij nipt ontsnapte aan een aanslag op zijn leven. Iets meer richting het noorden, gelegen aan het Mamry meer, ligt Mamerki (Mauerwald). Mamerki bestond uit 240 gebouwen en kreeg als bijnaam 'Anna'. Deze bunkers waren bedoeld voor de Duitse Nazi soldaten en hun generaals en veldmaarschalk. Het is tegenwoordig een groot openluchtmuseum. Je kunt ook nog een oude u-boot zien. 

Ketrzyn

Ketrzyn is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan onder meer de Wolfschanze en Swieta Lipka en kan daarom ook niet ontbreken tijdens een vakantie in de regio Warmia-Mazurië. In Ketrzyn zelf vind je onder meer een Gotisch kasteel en een kerk uit diezelfde tijd. De kerk lijkt op een verdedigingswerk. Lees meer over Ketrzyn, Swieta Lipka en de Wolfschanze.

Luknajno reservaat

Vlakbij Mikolajki ligt het zwanenmeer Luknajno. In dit reservaat vind je de grootse populatie wilde zwanen van Europa. Vooral eind juli komen hier heel veel zwanen. Het is een beschermd reservaat en dichtbij het meer komen is dan ook niet mogelijk. Er zijn verschillende wachttorens te vinden maar de meeste zijn vervallen of staan op instorten. Een van de manieren om bij het meer te komen is vanaf Mikolaki te fietsen of te wandelen en de richtingaanwijzingen te volgen. Het is alleen zeer lastig om deze uitkijktoren te vinden omdat het midden in het boerenland staat. Een andere optie is om naar Folwak Luknajno te gaan. Dit is een hotel gelegen aan de andere kant van het Luknajno meer. Overigens heb je vanuit de tuin van dit hotel ook prachtig uitzicht over het Sniardwy meer. 

Panorama uitzicht Sztynort

Bij het plaatsje Sztynort gaat er een brug over het Mamry meer. Deze brug is tevens een panorama uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over één van de grootse meren van Polen en lijkt het alsof je in the middle of nowhere bent.

Warmia

Olsztyn

De lente is uitgevonden in Olsztyn. Het is in deze stad waar astronoom Nicolas Copernicus de ontdekking deed dat 21 maart de dag is dat de lente begint en niet - zoals velen in die tijd dachten - op 11 maart. Het was in die tijd dat de stad nog tot de Duitse Orde behoorde. Olsztyn (het vroegere Allenstein) is heden ten dage de grootste stad en tevens de hoofdstad in de regio Warmina-Mazurië. Het is de perfecte start voor een reis door het merengebied. Lees meer over Olsztyn

Lidzbark Warminski

In tegenstelling tot de meeste Gotische kastelen is het kasteel in Lidzbark Warminski niet speciaal gebouwd voor de kruisridders maar voor de bisschop. In de 16e eeuw was de oom van Copernicus bisschop van Warmia en Copernicus heeft dan ook in dit kasteel geleefd van 1506 tot 1510 als adviseur van zijn oom. Het kasteel is inmiddels een museum geworden. 

Reszel

Zo'n 6 km van Swieta Lipka ligt het plaatsje Reszel. Reszel is vooral bekend vanwege de prachtige architectuur. Het stadje is niet verwoest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en daardoor is deze architectuur bewaard gebleven. Een klim naar de top van de kerktoren is zeer de moeite waard. Je hebt dan een prachtig uitzicht.

De regio Warmia-Mazurië is ook te verkennen via verschillende uitgezette routes. Zo kun je bijvoorbeeld de borden volgen van de 'fortifications trial'. Deze route leidt je langs diverse forten en verdedigingswerken uit zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog maar ook langs de kastelen in de regio. Als je alleen de kastelen wil bezoeken, dan is de Gotische kastelenroute een suggestie.

Lees meer over Warmia-Mazurië op de website van de regionale toeristeninformatie Warmia-Mazurië en bekijk ook de website van het Pools Verkeersbureau waar je uitgebreidere informatie kan vinden over reizen in deze regio!