Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Sopot wordt soms ook wel gekscherend het ‘Ibiza van Polen’ genoemd. Alhoewel deze benaming misschien wat overdreven is, zit er wel een kern van waarheid in. Sopot is de bestemming voor strandliefhebbers en kent een bruisend nachtleven. Je kunt er goed uitgaan! Samen met Gdansk en Gdynia maakt Sopot onderdeel uit van de agglomeratie Trójmiasto.

Bezienswaardigheden

Alhoewel de meeste mensen naar Sopot gaan vanwege het strand, de zee en het uitgaansleven, zijn er ook enkele kleine bezienswaardigheden. Loop vanaf het station de  Ulica Bohaterów Monte Cassino af en je komt uit bij  de langste houten pier van Europa: Molo. Deze is in de 19e eeuw gebouwd en diverse keren verlengd tot uiteindelijk 511 meter. Om de Molo te kunnen betreden, dien je entree te betalen. Dit is ongeveer 4 zloty. Het is zeker de moeite waard. In de wintermaanden zal je op door de week minder entree betalen. De vuurtoren kun je tegen een klein bedrag van 1 zloty beklimmen in de zomermaanden.

Wie vanaf de Molo richting het centrum kijkt, zal zich even in Scheveningen wanen. In het midden van de boulevard Monte Cassino staat namelijk het Grand Hotel, dat doet denken aan het Kurhaus. Hier verbleef Hitler in 1939 terwijl diverse Duitse troepen richting Warschau marcheerden. Vanaf de Molo kun je de boulevard aflopen en kom je een casino, vele clubs en restaurants tegen.

Als je meer wilt weten over de historie van Sopot, dan kun je het beste naar het Museum of Sopot gaan. Daarnaast kun je het fort Grodzisko bezichtigen. Dit was vroeger een belangrijk verdedigingswerk. Beide musea zijn met de Touristcard gratis te bezoeken als je de variant met de 'sightseeing' ticket hebt gekocht.

Overnachten

Lange tijd was er geen hostel in Sopot en was je aangewezen op de camping, die alleen van mei tot en met september geopend is of een duur hotel. Sinds kort is er het Central Hostel, nabij het station. Dit hostel biedt zowel kleine als grotere dorms aan. Ook zijn er enkele privékamers. Hou er rekening mee dat van half april tot eind augustus de prijzen hoger liggen omdat dat het toeristenseizoen is.Je doet er ook verstandig aan vooraf te reserveren. Mocht je toch nog pech hebben, dan kun je er ook voor kiezen om in een hostel in Gdansk of Gdynia te verblijven en op-en-neer te treinen.

Vervoer naar Sopot

Sopot is een prima dag en/of nachttrip vanuit Gdansk. Diverse treinen op de lijn Warschau – Gdynia Glówny stoppen in Sopot. Het is aan te raden om de lokale  SKM trein te nemen. Deze rijdt overdag meerdere malen per uur van zowel Gdynia als Gdansk naar Sopot en er is zelfs een nachtverbinding. Let op dat je voor de SKM trein je van te voren tickets moet kopen en deze moet valideren op het station, tenzij je ze uit een automaat hebt gehaald.