Weten wat de status in een land, voor je vlucht of je reis is omtrend het Coronavirus, lees dan hier verder.

Słowinski nationaal park

Het Słowinski nationaal park ligt aan de Poolse kust. Het zal je dan ook niet verbazen dat het in dit nationaal park draait om zand. Bewegend zand welteverstaan. In dit nationaal park vind je namelijk bewegende zandduinen. Een uniek verschijnsel in Europa. Al wandelend op je blote voeten door het zand, waan je je af en toe in the middle of nowhere van een woestijn. Het geluid van de golven op de achtergrond brengt je weer terug naar het hier en nu. Een bezoek aan het park is goed te doen vanuit het nabijgelegen vissersdorpje Łeba.

Het Słowinski nationaal park

De bewegende duinen en het omliggende gebied zijn sinds 1967 onderdeel van het Słowinski nationaal park. Gelegen aan de Poolse kust, is dit een uniek stukje natuur. Door de wind, die hier eigenlijk continu waait, verschuiven de duinen elk jaar een aantal meter. Het zou zomaar kunnen dat als je een jaar later terugkeert, de duinen er anders bijliggen dan het jaar ervoor. De hoogste duin is op het moment zo’n 40 meter hoog. De bewegende duinen zijn de reden dat de meeste toeristen naar het Słowinski nationaal park gaan. Het park is echter meer dan dat. Er is zo’n 170 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Er leven ruim 260 soorten vogels en de vogelspotter komt dan ook aan zijn trekken. Bij de meren Gradno en Łebsko zijn er zelfs speciale reservaten. In de zomermaanden kun je een vaartocht maken over het Łebsko meer. Verder zijn er meerdere uitkijktorens en is er een museum (Wyrzutnia Rakiet) op de plek waar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de Sovjet-Unie een oefenterrein was voor wapens en raketten.

De entree van het park is gelegen bij Rąbka. Dit ligt 3 kilometer van Łeba af. In Łeba kun je een fiets huren of gebruik maken (tegen betaling) van één van de vele elektrische golfkarretjes die af en aan rijden van en naar Rąbka. Het park is het gehele jaar toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang maar natuurlijk het beste te bezoeken bij droog weer. Vanaf begin mei tot eind september wordt er een entreeprijs gevraagd van 6 PLN. Deze betaal je alleen als je via Rąbka het park binnenkomt. Mocht je met een huurauto naar het park gaan dan dien je je auto hier (tegen betaling) achter te laten. Het park is namelijk niet toegankelijk voor auto’s.

Vanaf Rąbka is het nog zo’n 5,5 km richting de zandduinen. Er gaat een wandelpad naar de duinen maar er ligt ook een mooi pad waar je over kan fietsen. Na de ingang van het park, kun je een fiets huren. De huur per uur is 10 PLN en voor een hele dag betaal je 40 PLN. Het is echter goedkoper om een fiets te huren in Łeba dan in het park zelf. Verder rijden er ook in het park elektrische golfkarretjes die je van en naar de zandduinen brengen. Je betaalt 15 PLN voor een enkele reis. Met de boot kun je in de zomermaanden naar het museum Wyrzutnia Rakiet varen. Vanaf daar is het ongeveer 2 kilometer naar de duinen. De boot kost 14 PLN van Rąbka naar het museum en 10 PLN van het museum naar Rąbka.

Welk vervoersmiddel je ook kiest, je zal deze (met uitzondering van de benenwagen) vlak voor de zandduinen moeten achterlaten. Vanaf daar moet je een steil stuk omhoog wandelen en dan word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht. Je zult zien dat vele mensen al voor de grote klim hun schoenen en sokken uitdoen en op hun blote voeten verder gaan. Als het lekker weer is, is dat zeker aan te raden. Anders neem je een behoorlijk souvenir mee naar huis want zand is overal. Je kunt naar hartenlust rond wandelen en genieten van al het moois wat je om je heen ziet. Let wel op dat je op de gebaande paden blijft. Je mag absoluut niet achter de afgezette stukken duin komen. Dit ter bescherming van de natuur. Ook kun je richting de zee wandelen. Dat is ongeveer 1 kilometer. De echte die-hard kan vanaf hier naar Łeba terug wandelen over het strand. De route is circa 8 à 9 kilometer. Overigens is de toegang vanaf het strand naar de zandduinen gratis.

De tijd die je nodig hebt voor een bezoek aan het Słowinski nationaal park hangt af van het vervoersmiddel dat je kiest en of je meer wil bekijken dan alleen de zandduinen. Wij deden er vanaf Łeba met de fiets zo’n 2,5 uur over om de zandduinen te bekijken en daar rond te wandelen. Zorg voor wat eten en drinken onderweg. Bij de ingang van het park en bij het museum Wyrzutnia Rakiet zijn wat kleine eetgelegenheden maar verder zul je niets vinden. Een petje en zonnebrandcrème is ook geen overbodige luxe daar er bij de zandduinen nauwelijks schaduw te vinden is. Verder is het handig om contant geld op zak te hebben voor de diverse vervoersmiddelen, bezienswaardigheden en andere uitgaven die je eventueel ter plaatse zal gaan doen. Actuele informatie over openingstijden en prijzen vind je op de website van het Słowinski nationaal park. Foto's en meer informatie over het park zelf vind je op de website van Pomorskie Travel.

Łeba

De zandduinen bereik je het makkelijkste vanaf het dorp Łeba. Łeba is een echt vissersdorp. Bij de haven en langs de pier zie je de gehele dag lokale bewoners vissen. Zeker aan het einde van de middag is het er erg druk met vissers. In de vroege ochtenduren is er ook een kleine vismarkt bij 'port rybacki'. Deze is te vinden rechts van de brug over het water richting Rąbka. Het centrum van Łeba ligt bij de hoofdstraat Kościuszki. Daar is een deel alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Hier zie je aan beide zijden van de weg ook handafdrukken. Dit zijn afdrukken van de handen van de voormalige en huidige presidenten van Polen. Dit deel van Kościuszki wordt dan ook wel 'president street' genoemd.

In Łeba zijn ontzettend veel amusementsparken te vinden. De meeste zijn vooral leuk voor gezinnen. Aanraders zijn het Park Rozrywki Dinozaury (geïnspireerd door Jurrasic park) en het Power Park (oa karten, klimpark en quad rijden). Verder is er ook een apart klimpark, een labyrint en een museum met allerlei bouwwerken van lego. Naast de natuur van het Słowinski nationaal park, vind je ten oosten van Łeba nog een prachtig natuurgebied en het Sarbsko meer. Ook staat daar de vuurtoren.

Łeba lijkt klein en overzichtelijk maar als je alles uit je bezoek wil halen, kan het huren van een fiets een uitkomst zijn. Sommige accommodatie biedt deze service tegen betaling aan. Er zit een fietsenverhuur aan de Henryka Sienkiewicza tegenover Willa Roza. Dit is nabij de brug over het water en op loopafstand van het station. Vanaf 25 PLN per dag heb je een simpele fiets. Deze fietsenverhuur is open tussen 10:00-18:00. Je zal een legitimatiebewijs moeten kunnen tonen en contact dienen te betalen. Er zijn ook mountainbikes en fietsen met versnellingen beschikbaar.

Voor meer inspiratie tijdens je bezoek aan Łeba kun je de pagina van de toeristeninformatie Łeba in de gaten houden. Je vindt daar ook allerlei informatie over evenementen. De toeristeninformatie heeft meerdere locaties maar de meest uitgebreide informatie vind je in het gebouw aan de Kościuszki 121. Dit is aan het begin van de weg waarmee je het dorp in rijdt.

Łeba is in de zomer een populaire plek voor de Polen om op strandvakantie te gaan. Er is dan ook behoorlijk wat accommodatie maar het kan in de maanden juli en augustus verstandig zijn om op tijd te boeken. Ook zijn er vele campings te vinden. Bij de haven ligt het hotel  Przystań Łeba Resort & Restaurant. Hier kun je niet alleen overnachten maar ook ontzettend lekker dineren. Het hotel heeft twee gebouwen waarin de hotelkamers gevestigd zijn. Mocht je hier willen overnachten, dan is het het leukste om in het hoofdgebouw te zitten. Je hebt dan namelijk - met een beetje geluk - uitzicht over de haven en de zee. De ligging van het hotel betekent wel dat je zo'n 1,5 kilometer moet lopen naar het centrum en het station. Je zit echter wel gunstig voor het  Słowinski nationaal park en op een rustigere plek dan wanneer je in het centrum verblijft. In de database van het Pools Verkeersbureau vind je nog meer suggesties waar te overnachten tijdens je bezoek aan Łeba. Hoewel een bezoek aan Słowinski nationaal park vaak als suggestie voor een dagtrip wordt gegeven, is het echt de moeite waard om 1 à 2 nachten te verblijven in Łeba. Zo kun je optimaal genieten van de natuur, het strand en het plaatsje zelf.

Vervoer naar Łeba

Łeba ligt aan de Poolse kust. Hoewel er een treinstation gevestigd is, is Łeba alleen in de zomermaanden juli en augustus te bereiken met de trein vanaf Gdansk en Gdynia. Een andere mogelijkheid is om met de trein vanaf Gdansk (80 minuten) of Gdynia (45 minuten) naar Lębork te reizen en vanaf daar met de bus naar Łeba te gaan. Er rijden meerdere treinen per dag  tussen deze plaatsen en Lębork van zowel PKP Intercity als Przewozy Regionalne/Polregio. De treinen van PKP Intercity gaan een stuk sneller en ons advies is dan ook om één van deze treinen te kiezen. Een ticket voor PKP Intercity boek je handig online en kun je tegenwoordig ook op je mobiel laten zien. Lees meer over reizen per trein in Polen. Let op! Vanuit Gdansk en Gdynia gaat er ook een SKM trein tot aan Lębork. Deze doet er echter ontzettend lang over omdat de trein op elk tussengelegen lokaal station stopt.

In Lębork kun je vervolgens een bus pakken naar Łeba. Op het treinstation van Lębork is een toeristeninformatie gevestigd waar je de actuele dienstregeling kunt opvragen. Op het plein zijn bussen van twee private busmaatschappijen te vinden die voor 10 PLN enkele reis je naar Łeba brengen: Trede Trans en Bogus. Onze voorkeur gaat uit naar Bogus omdat dit een reguliere bus is en Trede Trans minibusjes inzet. Dat is handiger als je bagage met je mee hebt. Een kaartje koop je met contant geld bij de buschauffeur. Een briefje van 10 PLN is handig om bij je te hebben. Hoewel op internet staat dat deze bus er maximaal 30 minuten over doet, laat de praktijk zien dat je 40 tot 50 minuten nodig hebt. Onderweg stopt de bus regelmatig bij de verschillende haltes en ook is er een éénbaansweg waardoor je het risico loopt onderweg in de file te staan bij drukte. Mocht je een bepaalde trein willen halen op de weg terug dan raden we je aan op tijd de bus naar Lębork te pakken. Op het station is een typische Poolse milkbar gevestigd waar je wat kan eten en drinken en rustig kan wachten op je trein (gesloten op zaterdagavond en zondag).

Geschreven door Lisan Kerstens op 10 Oct 2018 18:50.