Bus in Polen

Polen heeft een uitgebreid busnetwerk. De bus is een goed alternatief voor de trein. Op sommige trajecten is het namelijk sneller om met de bus te reizen en ook kan het zijn dat de bussen frequenter rijden. Soms kun je alleen maar met de bus reizen omdat er geen trein rijdt.

Dienstregeling en verschillende busmaatschappijen

Er is een online dienstregeling voor openbaar vervoer in Polen. In deze dienstregeling vind je niet alleen de verschillende soorten bussen maar ook bijvoorbeeld treinen. Zo kun je snel kijken wat het alternatief is en hoe lang je per vervoersmiddel onder weg bent. Je vindt in deze dienstregeling de meeste busmaatschappijen in Polen terug. Als je een geschikte reis hebt gevonden, kun je erop klikken en vind je bij 'carriers' meer informatie over welke maatschappij de reis uitvoert. Ook staat er een prijs vermeld indien dit een vaste prijs is. Hoewel deze reisplanner het meest volledig is, kan het ook zijn dat er maatschappijen niet in vermeld staan. Het helpt dan om de lokale toeristeninformatie te raadplegen.

De grootste busmaatschappij is PKS (niet te verwarren met PKP wat de treinmaatschappij is) en heeft verbindingen in heel Polen. Naast PKS zijn er ook private maatschappijen die in sommige gevallen goedkoper zijn of de enige zijn die een bepaalde route aanbieden. Voorbeelden van kleinere private maatschappijen zijn Voyager (rondom Bialystok) en Szwagropol (tussen Krakow en Zakopane). Verder zijn er ook veel mini-bussen tussen de kleinere dorpen. Deze staan niet altijd vermeld in de online dienstregeling.

Een nieuwere busmaatschappij die ook in Polen zeer populair is, is Flixbus. Flixbus biedt diverse non-stop routes aan vanuit Warschau door heel Polen maar ook naar grotere steden in omliggende landen. Het voordeel is dat je een luxe airconditioning bus hebt met gratis wifi en vaak sneller bent dan met een reguliere bus die vaker zal stoppen. Op hun website staat een dienstregeling.

De dienstregeling verandert in december. Ook zul je merken dat in de zomermaanden vaker bussen rijden, met name naar het merengebied, dan in de winter. Vaak komt er dan in juni een speciale zomerdienstregeling uit.

Voor vervoer binnen de grotere steden is de website Jakdojade een uitkomst. Op deze site kun je van alle grote steden gemakkelijk uitzoeken met welke bus of tram je je bestemming kan bereiken. Zeker een aanrader! Je vult je vertrekplaats in en een bestemming en binnen enkele seconden laat de site je de optimale reisroute zien, inclusief plattegrond. Soms kun je ook je kaartjes kopen via deze app.

Het kopen van een ticket

Reizen met de bus is vrij goedkoop. Een ticket koop je aan het loket van het busstation of bij de buschauffeur zelf. De meeste private maatschappijen maken geen gebruik van de loketten op de busstations omdat zij niet onder PKS vallen. In dat geval koop je een buskaartje in de bus zelf of bij een 'eigen' loket. Vaak betaal je voor bagage, zeker bij de private maatschappijen, extra. Zorg dat als je bij de buschauffeur zelf koopt, je kleine biljetten hebt. Het is soms ook mogelijk om tickets voor PKS online te kopen via de hier eerder genoemde dienstregeling maar in de praktijk is dat niet echt nodig. Tickets voor Flixbus koop je in hun app of via hun website.

Als je met stadsbussen gaat reizen, hangt het af van de stad of je in de bus een kaartje kan kopen of dat je dit van te voren bij een kiosk moet doen. 

Reizen met de bus in de praktijk

Een busstation wordt aangeduid met PKS of met Dworzec Autobusowy (D.A.). Meestal ligt een busstation vlakbij het treinstation (aangeduid met PKP of Dworzec). Je vindt dan vaak naast of achter het treinstation het busstation. Dit staat goed aangeven. Er zijn gevallen waarbij het busstation een aantal kilometer van het treinstation afligt. In Warschau ligt bijvoorbeeld het hoofdbusstation bij Warszawa Zachodnia en niet bij Warszawa Centralna, het hoofdtreinstation. Kijk hier dus even goed naar van te voren. Bij de meeste busstation hangt een real time tijden bord en hebben de bussen eigen haltes en staat dit goed aangegeven. 

Om het nog iets ingewikkelder te maken, hebben de private maatschappijen niet overal het recht om te vertrekken vanuit het hoofdbusstation. Deze maatschappijen hebben dus alternatieve opstapplaatsen. Dit kan overal zijn, maar je kun in de online dienstregeling E Podroznik de opstapplaatsen vinden. Daar waar geen D.A. staat genoemd, kun je het beste even een plattegrond erbij pakken om te kijken waar de maatschappij dan wel vandaan vertrekt. Private maatschappijen vertrekken in Bialystok bijvoorbeeld voor het busstation van PKS bij een aparte halte. Hier rijden bussen af en aan en is het soms onduidelijk welke bus van jou is. 

Bagage moet onderin de bus. Meestal zet de buschauffeur dit voor je in de bus. In een enkel geval zul je dit zelf moeten regelen. Je moet je bagage vaak eerst afgeven voordat je de bus in kan stappen. Bij private maatschappijen betaal je vaak extra voor het meenemen van bagage. 

Tijdens de busreis zal je zelf in de gaten moeten houden waar je eruit wil als het geen hoofdbusstation betreft maar een halte in de stad. Hier stopt de chauffeur namelijk alleen als je er om vraagt. Op de PKS busstations onderweg en de eindhalte stopt de bus altijd. 

Geschreven door Lisan Kerstens op 20 Jan 2019 13:06.

Cached Page - Parse time: 0.031989097595215