Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Borobudur is het paradepaardje van Indonesië. Dit belangrijkste boeddhistische monument van het zuidelijk halfrond ligt niet ver van Yogyakarta ( 40 km). Het is een van de grootste monumenten ter wereld met een interessante geschiedenis.

De tempel is gebouwd in de periode 750 – 850 en is opgebouwd als een grote stoepa met negen verschillende etages. Een stoepa is een boeddistisch bouwwerk dat relieken van een boeddhistische heilige bevat. Iedere etage staat symbool voor een stap die een boeddhist moet maken om uiteindelijk het hoogst haalbare als mens te bereiken, waardoor verlichting behaald wordt. Langs deze verdiepingen zijn meer dan 1.500 mooie in steen uitgehakte reliëfs te zien. Op de reliëfs wordt het leven van Boeddha weergegeven. Er staan meer dan 400 stoepa’s op het hoogste plateau met allemaal een Boeddhabeeld er in. Eén stoepa is niet gerestaureerd, zodat je goed kunt zien hoe de beelden er uit zien.

Iedere ochtend komen mensen nog steeds bidden bij de de Borobudur. Een pelgrim loopt iedere etage zeven maal rond met de klok mee (belangrijk om te weten, loop dus zelf ook nooit tegen de klok de tempel rond). In de stoepa's bevinden zich beelden van Boeddha ; wie door de gaten in de stoepa's deze beelden aan kan raken ontvangt, volgens het lokale bijgeloof (niet volgens het boeddhisme), het eeuwige geluk.

Jarenlang is de tempel onder een grote laag vulkanisch as bedolven geweest van de Merapi vulkaan, de meest actieve vulkaan van Indonesië. In 1814 hebben de Nederlanders de tempel herontdekt en zijn direct begonnen met het vrijmaken van al het vulkanische as en begroeiingen. Snel daarna is een plan opgesteld om de Borobudur te restaureren.  Overal in de omgeving werden puzzelstukjes van de tempel gevonden, zoals boeddhahoofden en reliëfs waarmee de tempel met zoveel mogelijk van de  originele puzzelstukjes opnieuw is opgebouwd. Ook nu nog zie je mensen aan het werk om de tempel  zoveel mogelijk terug te brengen in zijn oude staat.

Entree Borobudur

Bij het loket voor de Borobudur heb je twee ingangen, eentje voor de buitenlandse toeristen en eentje voor de Indonesiërs. De Indonesiërs betalen namelijk veel minder (wat ook wel logisch is).

De prijs voor toeristen is $15,- (126.000 Rp) op vertoon van een studentenkaart is de prijs $8,-(63.000 Rp) . Bij de entree krijg je een thee of koffie en een flesje water aangeboden en wordt je gevraagd een sarong om te doen voordat je de tempel mag bezoeken. De sarong is gratis en lever je na het bezoek aan de tempel weer in bij het loket waar je hem gekregen hebt.

Het toegangsticket geeft je ook de mogelijkheid om een aantal kleine musea te bezoeken waar wat meer over het restauratieproces staat uitgelegd.

Om de Borobudur te bezoeken heb je aan twee uur bij de tempel voldoende tijd om het op eigen gelegenheid goed te bekijken. Wanneer je een gids wilt om je rond te leiden kun je deze voor een klein bedrag ter plaatsen inhuren. Prijs is afhankelijk van de periode van het jaar, de duur van de rondleiding en je onderhandelingsvaardigheden. Voor meer informatie bekijk de officiële website.  

Borobudur vanuit Yogjakarta

De goedkoopste manier om de Borobudor te bezoeken is met de lokale bus.  Vraag dus na waar de bushaltes zijn, welk busnummer je moet hebben en wat de normale prijs is voor die rit. Het kan zijn dat je stevig moet onderhandelen over de prijs omdat je toerist bent. De prijs zou ergens rond de 5.000 rp moeten liggen. Na een uurtje en 42 kilometer later stap je weer uit. Mogelijk wordt je direct bestormd door de Becak mannen ( fietstaxi). Het is echter maar 1 kilometer lopen vanaf het busstation. Er lijkt een groot verschil te zijn in hoog en laag seizoen wat betreft het “gedoe” wanneer je naar de Borobudur gaat. Het mag logisch zijn dat in het laag seizoen het gedoe minder is.

In Yogyakarta worden ook diverse tours aangeboden in combinatie met bijvoorbeeld de Prambanan en enkele andere toeristische bezienswaardigheden. Je bezoekt dan in één dag verschillende plaatsen en kunt zelf grotendeels bepalen (soms in samenspraak met andere reizigers in de tour) hoe lang je ergens blijft en wanneer je naar de volgende bezienswaardigheid gaat. Een dergelijke tour bevat meestal alleen een chauffeur die beperkt Engels spreekt en je van plaats naar plaats rijdt.

Tours zijn vooral ideaal wanneer je maar kort in Indonesië bent en je tijd wilt winnen om toch zoveel mogelijk te bezoeken. Prijs voor een dergelijke tour (in combinatie met Prambanan) ligt rond de 80.000 Rp en is inclusief benzine, chauffeur en parkeergeld maar exclusief entree prijzen voor de bezienswaardigheden. De tour duurt ongeveer 8 uur met vertrek rond 7:45 vanuit Yogjakarta.

Een aanrader is Great Tours in Yogjakarta. Deze organisatie organiseert naast tours naar bijvoorbeeld Bromo ook korte excursies. Je kunt voor 85.000 naar Prambanan en Borobodur. Dit is in een nieuwe, airconditioned minivan. Naast een chauffeur gaat er ook een gids mee die je onderweg vertelt over de omgeving en vragen kan beantwoorden.